Η υπέρμετρη κατανάλωση καφέ, πάνω από έξι ποτήρια την ημέρα, συσχετίζεται με την αύξηση των λιπιδίων στο αίμα σύμφωνα με προηγούμενα ερευνητικά ευρήματα και τα νεότερα στοιχεία φαίνεται πως συγκλίνουν σε δύο καθοριστικούς παράγοντες που επηρεάζουν αυξητικά τη χοληστερόλη: το φύλο και η μέθοδος παρασκευής του καφέ.
Στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Open Heart, οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν πώς επηρεάζει ο εσπρέσο τα επίπεδα της χοληστερόλης, συγκρίνοντάς τον με άλλους τρόπους παρασκευής και είδη καφέ, σε περίπου 20 χιλιάδες συμμετέχοντες με μέση ηλικία τα 56 έτη. Αν και οι φυσικές ουσίες του καφέ, όπως η καφεστόλη και καβεόλη, συνδέονται με την αύξηση της χοληστερόλης, ο τρόπος που επηρεάζει η μέθοδος παρασκευής του δεν ήταν ξεκάθαρος.
Οι συμμετέχοντες, μέρος της μακροχρόνιας νορβηγικής μελέτης Tromsø για την περίοδο 2015-16, απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με την καθημερινή συχνότητα κατανάλωσης καφέ και το είδος της παρασκευής του (όπως παρασκευή με φίλτρο, με καφετιέρα εμβόλου, με μηχανή εσπρέσο, με κάψουλες). Επιπλέον, οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους τα δείγματα αίματος και προσωπικά στοιχεία όπως το ύψος και το βάρος, τον τρόπο ζωής, το κάπνισμα και τη σωματική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι άντρες έπιναν περισσότερο καφέ σε σύγκριση με τις γυναίκες, με μέση κατανάλωση τα 5 φλιτζάνια και 4 τα φλιτζάνια αντιστοίχως. Η ανάλυση των δεδομένων ανέδειξε και τις διαφορές που προέκυψαν ανάλογα με τον τρόπο παρασκευής και το φύλο των καταναλωτών:
- για τους άντρες, η κατανάλωση 3-5 φλιτζανιών εσπρέσο την ημέρα συσχετίστηκε σημαντικά με αυξημένη ολική χοληστερόλη (0.16 mmol/l έναντι 0.09 mmol/l για τις γυναίκες).
- 6 ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ φίλτρου συσχετίστηκε με 0,11 mmol/l υψηλότερη χοληστερόλη στις γυναίκες, αλλά όχι στους άνδρες, σε σύγκριση με εκείνες που δεν έπιναν φιλτραρισμένο καφέ.
- τα 6 φλιτζάνια καφέ καθημερινά από καφετιέρα εμβόλου αύξησαν τα επίπεδα της χοληστερόλης και για τα δύο φύλα σε παρόμοιο βαθμό.
- παρόλο που ο στιγμιαίος καφές συσχετίστηκε με αύξηση της χοληστερόλης και για τα δύο φύλα, η χοληστερόλη δεν αυξήθηκε παράλληλα με τον αριθμό των φλιτζανιών που έπιναν, σε σύγκριση με εκείνους που δεν επέλεξαν τη σκόνη ή κόκκους καφέ.
Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι δεν χρησιμοποίησαν ένα τυποποιημένο μέγεθος ποτηριού, καθώς οι Νορβηγοί τείνουν να πίνουν από μεγαλύτερα φλιτζάνια εσπρέσο από ότι οι Ιταλοί, για παράδειγμα.
Επιπλέον, διαφορετικοί τύποι εσπρέσο, από μηχανές καφέ ή κάψουλες, ενδέχεται να διαφέρουν στην περιεκτικότητα των χημικών τους ουσιών, ενώ δεν ήταν σαφείς οι λόγοι που παρατήρηθηκαν αυτές οι διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα.
«Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ο καφές περιέχει περισσότερες από χίλιες διαφορετικές φυτοχημικές ουσίες. Η πρόσληψη κάθε ένωσης εξαρτάται επίσης από την ποικιλία των ειδών του καφέ, το καβούρδισμα, τη μέθοδο παρασκευής και το μέγεθος της μερίδας», εξηγούν.
Τέλος, επισημαίνουν ότι πειραματικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η καφεστόλη και η καβεόλη, καθώς και η αύξηση της ολικής χοληστερόλης προσφέρουν σημαντικά οφέλη, καθώς έχουν αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, προστατεύουν το ήπαρ και μειώνουν τους κινδύνους εμφάνισης καρκίνου και σακχαρώδους διαβήτη.