Διατροφή
Ενημερώθηκε στις:

Τεχνητά γλυκαντικά: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την πιθανή εμφάνιση καρκίνου

Εκατομμύρια άνθρωποι σε ολοκληρο τον κόσμο, χρησιμοποιούν τα τεχνητά γλυκαντικά ως εναλλακτική επιλογή της ζάχαρης. Στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ανάλυση δεδομένων από το statista, 141,18 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποίησαν υποκατάστατα ζάχαρης μόνο το 2020, σύμφωνα με το wikihealth.gr.

Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες ή αν περιέχουν, αυτές είναι ελάχιστες, έτσι, συνήθως προστίθενται σε τρόφιμα και ποτά με την ιδέα ότι θα βοηθήσουν στην απώλεια βάρους. Χρησιμοποιούνται επίσης σε οδοντόκρεμες, καραμέλες και τσίχλες για να προσθέσουν γλυκύτητα χωρίς τον κίνδυνο να συμβάλουν στην τερηδόνα. Παρόλο που οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τα γλυκαντικά για να ευνοήσουν την υγεία τους, μια νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100.000 Γάλλοι, διαπίστωσε ότι στην πραγματικότητα τα γλυκαντικά μπορεί να μην είναι τόσο υγιεινά όσο θεωρούνται. (Είναι επικίνδυνα για την υγεία τα τεχνητά γλυκαντικά;)

Συγκεκριμένα, το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, βρήκαν μια σχέση μεταξύ ορισμένων τεχνητών γλυκαντικών και του αυξημένου κινδύνου για καρκίνο.

Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ασφάλεια των τεχνητών γλυκαντικών είναι εδώ και πολύ καιρό θέμα συζήτησης μεταξύ των επιστημόνων και ως εκ τούτου, ερευνητές από το Γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας (Inserm) και το Πανεπιστήμιο Sorbonne Paris Nord, αποφάσισαν να εξετάσουν την σχέση τους με τον καρκίνο.

Ανέλυσαν λοιπόν, στοιχεία από 102.865 Γάλλους που συμμετείχαν στη μελέτη NutriNet-Santé, η οποία ξεκίνησε το 2009 από την Ερευνητική Ομάδα Διατροφικής Επιδημιολογίας. Η συμμετοχή σε αυτήν είναι εθελοντική και οι συμμετέχοντες αναφέρουν στοιχεία για το ιατρικό τους ιστορικό, καθώς και κοινωνικοδημογραφικά δεδομένα, στοιχεία για τη διατροφή, τον τρόπο ζωής και την υγεία τους. Οι πληροφορίες σχετικά με την κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών συλλέχθηκαν με βάση τα 24ωρα διατροφικά αρχεία των συμμετεχόντων. (Γλυκαντικά: Μήπως ήρθε η ώρα να επανεξετάσετε τις επιλογές σας;)

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, η ερευνητική ομάδα συνέλεξε πληροφορίες σχετικά με τις διαγνώσεις καρκίνου των συμμετεχόντων και τις ανέλυσε για να διαπιστώσει εάν υπήρχε σχέση μεταξύ της πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών και του καρκίνου. Οι ερευνητές προσάρμοσαν τα δεδομένα τους ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, την εκπαίδευση, τη σωματική δραστηριότητα, το κάπνισμα, τον δείκτη μάζας σώματος, το ύψος, την αύξηση βάρους, τον διαβήτη και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των συμμετεχόντων, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες βασικές προσλήψεις όπως το αλκοόλ, το νάτριο, τα κορεσμένα λιπαρά, τις φυτικές ίνες, την ζάχαρη, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά.

Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι η τακτική λήψη τεχνητών γλυκαντικών μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Σύμφωνα με τους ερευνητές, προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν επίσης βρει συνδέσμους μεταξύ αυτών των δύο παραγόντων, την ίδια ώρα που μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα διαπίστωσαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά είναι καρκινογόνα. Η παρούσα όμως μελέτη, είναι η πρώτη που διερεύνησε συσχετίσεις μεταξύ της ποσότητας των τεχνητών γλυκαντικών που καταναλώνεται και του κινδύνου καρκίνου και έλαβε υπόψη τους διαφορετικούς τύπους τεχνητών γλυκαντικών. (Καρκίνος και ζάχαρη: Υπάρχει σύνδεση;)

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γλυκαντικά ασπαρτάμη και ακεσουλφάμη-Κ, είναι αυτά που συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Επιπλέον, είδαν αυξημένους κινδύνους, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη και για μια ομάδα καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Για να μειωθεί ο κίνδυνος καρκίνου επιβάλλεται η πλήρης απομάκρυνση των τεχνητών γλυκαντικών;

Λοιπόν, τι σημαίνει αυτή η μελέτη για τους καταναλωτές; Πρέπει να αποφεύγονται εντελώς τα τρόφιμα που περιέχουν γλυκαντικά;

Η Δρ. Mary-Jon Ludy, πρόεδρος του Τμήματος Δημόσιας και Συμμαχικής Υγείας του Κρατικού Πανεπιστημίου του Bowling Green και αναπληρώτρια καθηγήτρια τροφίμων και διατροφής, που δεν συμμετείχε στη μελέτη, τόνισε ότι η συσχέτιση που προκύπτει από την παρούσα μελέτη δεν δείχνει μια σχέση αιτιότητας. Οι μελέτες παρατήρησης δεν μπορούν να προσδιορίσουν αν τα υψηλά επίπεδα πρόσληψης τεχνητών γλυκαντικών προκαλούν καρκίνο ή αν τα άτομα με καρκίνο καταναλώνουν υψηλά ποσοστά γλυκαντικών. Για να προσδιοριστεί μια σχέση αιτίας – αποτελέσματος απαιτούνται πειραματικές μελέτες. 

Ο Δρ Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής στο Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Irvine, ο οποίος επίσης δεν συμμετείχε στη μελέτη, υπογράμμισε ότι συνολικά, μόνο το 3,3% περίπου των συμμετεχόντων διαγνώστηκε με καρκίνο κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, επομένως οι σχετικοί κίνδυνοι φαίνονται «μέτριοι». Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας και δεν είναι απαραίτητο να αποφευχθούν εντελώς τα τεχνητά γλυκαντικά.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...