Διατροφή

Σαρακοστή: Από ποιες τροφές θα πάρετε ασβέστιο κατά τη διάρκεια της νηστείας

Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ανησυχούν για την πρόσληψη ασβεστίου, το οποίο είναι βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών.

Σύμφωνα με το onmed.gr,το 95% του ασβεστίου βρίσκεται σε αυτά τα μέρη του σώματος, όπου και αποθηκεύεται με τη μορφή μικρών κρυστάλλων, οι οποίοι παρέχουν ασβέστιο στο σώμα, όπου υπάρχει ανάγκη.

Υπάρχουν αρκετές τροφές που περιέχουν ασβέστιο, χαμηλότερης μεν βιοδιαθεσιμότητας, αλλά όχι ευκαταφρόνητες για την καθημερινή μας διατροφή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τους διατροφολόγους, οι τροφές φυτικής προέλευσης περιέχουν ασβέστιο, αλλά απορροφάται σε μικρότερο βαθμό σε σχέση με το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου κατά τη νηστεία σύμφωνα με το Bigstock είναι:

  • Οι ξηροί καρποί, όπως τα αμύγδαλα

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο

  • Το σουσάμι και τα προϊόντα του όπως το ταχίνι και ο χαλβάς. Μία κουταλιά της σούπας σουσάμι μπορεί να καλύψει μέχρι και το 1/3 των αναγκών σε ασβέστιο ενός ενήλικα.

  • Τόφου: Ένα φλιτζάνι δίνει 800mg ασβεστίου, σίδηρο και πρωτεΐνες

  • Βρόμη: Ένα φλιτζάνι δίνει 400mg ασβεστίου και πολλές φυτικές ίνες

  • Ρεβίθια: Δίνουν 420mg ασβεστίου ανά δύο φλιτζάνια, ενώ αποτελούν σημαντική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ