Η μέση ηλικία εμφάνισης της νόσου είναι τα 63 έτη, ενώ η πιθανότητα να προσβληθεί μια γυναίκα στη διάρκεια της ζωής της είναι 1,3%. Εξαίρεση αποτελούν οι γυναίκες που έχουν γενετική προδιάθεση.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της East Anglia (UEA), οι οποίοι ανέλυσαν τη διατροφή 171.940 γυναικών, ηλικίας 25 έως 55 ετών, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν άφθονα τρόφιμα πλούσια σε φλαβονοειδή, είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν όγκους στις ωοθήκες τους.
Ειδικά οι γυναίκες που πίνουν συστηματικά τσάι και χυμό πορτοκαλιού ενδέχεται να διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο των ωοθηκών.
Το τσάι και τα εσπεριδοειδή, περιέχουν ουσίες που μπορεί να μειώνουν κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης καρκίνου των ωοθηκών, οι οποίες για τις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό είναι μία στις 75.
Η μείωση του κινδύνου που παρατηρήθηκε ήταν κατά 31% για τις εθελόντριες που έπιναν καθημερινά τσάι και κατά 21% για όσες έπιναν χυμούς εσπεριδοειδών, ιδίως πορτοκαλιού.
Τα φλαβονοειδή είναι μία ομάδα αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχουν σε τρόφιμα όπως:
- Το τσάι
- Το κόκκινο κρασί
- Τα μήλα
- Η σοκολάτα
- Τα εσπεριδοειδή