Το μύρτιλο τρώγεται συχνά φρέσκο, ή γίνεται μαρμελάδες, χυμός και πίτες. Τα μύρτιλα είναι επίσης διαθέσιμα σε σκόνη και συμπληρώματα.
Σε τι χρησιμοποιείται το μύρτιλο
Το μύρτιλο είναι πλούσιο στα αντιοξειδωτικά ανθοκυανίνες και πολυφαινόλες. Το μύρτιλο έχει χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς που κυμαίνονται από παθήσεις των ματιών έως διαβήτη.
Το μύρτιλο συχνά διαφημίζεται ως φάρμακο για παθήσεις των ματιών, όπως:
- γλαύκωμα
- καταρράκτης
- ξηροφθαλμία
- εκφύλιση της ωχράς κηλίδας
- αμφιβληστροειδίτιδα
Ως πηγή αντιοξειδωτικών, τα μύρτιλα πιστεύεται επίσης ότι περιορίζουν την φλεγμονή και προστατεύουν από ασθένειες που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, όπως:
- φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
- καρδιαγγειακές παθήσεις
- σακχαρώδης διαβήτης
- ουλίτιδα
- γνωστική εξασθένηση που σχετίζεται με την ηλικία
Οι ανθοκυανίνες στο μύρτιλο λέγεται ότι μειώνουν τη φλεγμονή και σταθεροποιούν τους ιστούς που περιέχουν κολλαγόνο, όπως ο χόνδρος, οι τένοντες και οι σύνδεσμοι.
Λέγεται ότι το μύρτιλο ενισχύει τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και μερικές φορές λαμβάνεται από το στόμα για κιρσούς και αιμορροΐδες.
Μύρτιλο: Πιθανά οφέλη υγείας
Μέχρι στιγμής, πολύ λίγες μελέτες έχουν δοκιμάσει τις επιπτώσεις του μυρτίλου στην υγεία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι συμβάλλει στην θεραπεία ορισμένων καταστάσεων. Ακολουθεί μια ματιά σε ορισμένα ευρήματα από διαθέσιμες έρευνες:
Κούραση των ματιών
Το μύρτιλο δείχνει υπόσχεση στη θεραπεία της κόπωσης των ματιών, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Nutrition, Health & Aging. Σε δοκιμές σε 281 άτομα οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι η θεραπεία με εκχύλισμα μυρτίλου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κόπωσης των ματιών.
Άλλες οφθαλμικές παθήσεις
Προκαταρκτικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μυρτίλου μπορεί να παίξει ρόλο στη θεραπεία διαταραχών του αμφιβληστροειδούς και άλλων οφθαλμικών παθήσεων. Σε μελέτες σε ζώα, για παράδειγμα, το μύρτιλο βρέθηκε να προστατεύει τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς από εκφυλισμό.
Ουλίτιδα (φλεγμονή των ούλων)
Το μύρτιλο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της φλεγμονής των ούλων σε άτομα με ουλίτιδα, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό International Journal of Molecular Sciences. Οι συμμετέχοντες στην μελέτη κατανάλωναν 250, ή 500 γραμμάρια μυρτιλών, ή εικονικό φάρμακο, ή άλλη κλασική θεραπεία για επτά ημέρες. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 500 γραμμάρια μυρτιλών είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της ουλίτιδας.
Μύρτιλο: Πιθανές παρενέργειες
Αν και τα μύρτιλα γενικά θεωρούνται ασφαλή όταν καταναλώνονται σε ποσότητες που συνήθως βρίσκονται στα τρόφιμα, μπορεί να εμφανιστούν αλλεργικές αντιδράσεις.
Τα μύρτιλα περιέχουν φυσικά ουσίες γνωστές ως τανίνες (που βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα όπως ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα βατόμουρα, τα βακκίνια, η σοκολάτα και ορισμένοι ξηροί καρποί και φασόλια). Εάν έχετε αλλεργία, ή ευαισθησία σε τροφές που περιέχουν τανίνη, θα πρέπει να αποφύγετε το μύρτιλο.
Η ασφάλεια της μακροχρόνιας χρήσης, ή των υψηλών δόσεων από συμπληρώματα μυρτίλου δεν είναι γνωστή. Μερικοί ειδικοί προειδοποιούν, ότι η χρήση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων με υψηλή συγκέντρωση μυρτίλου μπορεί να οδηγήσει σε δυσμενείς επιπτώσεις, που σχετίζονται με την υπερβολική πρόσληψη τανινών.
Τα εκχυλίσματα καρπών και φύλλων μυρτίλου μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Οι έγκυες ή οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να αποφεύγουν τα εκχυλίσματα μυρτίλου, καθώς η ασφάλειά τους σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι γνωστή.
Οι ανθοκυανίνες μπορεί να αναστέλλουν την λειτουργία φαρμάκων, όπως:
- αντικαρκινικά φάρμακα
- αντιβιοτικά
- β-αναστολείς
- φάρμακα για την αρθρίτιδα
Η υψηλή πρόσληψη φλαβονοειδών από συμπληρώματα μυρτίλου θα μπορούσε θεωρητικά να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας, όταν λαμβάνεται από άτομα με αιμορραγικές διαταραχές μαζί με φάρμακα που αραιώνουν το αίμα, όπως:
- βαρφαρίνη
- μη-στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα
- ασπιρίνη
Εάν σκέφτεστε να δοκιμάσετε συμπληρώματα μυρτίλου, μιλήστε πρώτα με τον γιατρό σας, για να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και να συζητήσετε εάν είναι κατάλληλα για εσάς.
Μύρτιλο: Δοσολογία
Δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την παροχή μιας συνιστώμενης δόσης μυρτίλου. Μια τυπική δόση των αποξηραμένων, ώριμων μυρτιλών είναι 20-60 γραμμάρια ημερησίως. Ορισμένοι καταναλωτές πίνουν ένα είδος τσαγιού μυρτίλου που παρασκευάζεται από 5-10 γραμμάρια (1-2 κουταλάκια του γλυκού) πολτοποιημένα μύρτιλα.
Η κατάλληλη δόση για εσάς μπορεί να εξαρτάται από παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το βάρος και το ιατρικό ιστορικό σας. Μιλήστε με τον γιατρό σας για να λάβετε εξατομικευμένες συμβουλές.
Μύρτιλο: Τι να προσέχετε
Μπορείτε να βρείτε τα μύρτιλα φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε σκόνη ή σε συσκευασμένα τρόφιμα, όπως μαρμελάδες. Εκτός από το να τα φάτε φρέσκα, μπορείτε να δοκιμάσετε να προσθέσετε κατεψυγμένα, ή σε σκόνη μύρτιλα σε ένα smoothie, ή να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε μια σάλτσα.
Τα συμπληρώματα μυρτίλου και το εκχύλισμα μυρτίλου πωλούνται σε ταμπλέτες, κάψουλες και σταγόνες. Το μύρτιλο πωλείται επίσης αποξηραμένο και ως σκόνη. Τα φύλλα του μυρτίλου γίνονται τσάγια.
Εάν επιλέξετε να αγοράσετε ένα συμπλήρωμα μυρτίλου, συνιστάται διαβάσετε προσεκτικά την ετικέτα για ζωτικές πληροφορίες, όπως η ποσότητα των ενεργών συστατικών ανά μερίδα και άλλα πρόσθετα συστατικά (όπως πληρωτικά, συνδετικά και αρωματικές ύλες).
Αν και το μύρτιλο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο για τυπική θεραπεία, ή προληπτικά μέτρα για οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, σε ορισμένες περιπτώσεις, η κατανάλωση περισσότερων μυρτιλών (ή άλλων φρούτων πλούσιων σε ανθοκυανίνες) μπορεί να παρέχει κάποια προστατευτικά οφέλη.