Ο Fredrik Nyström είναι καθηγητής και ιατρός στην εσωτερική ιατρική και την ενδοκρινολογία και έχει 30 χρόνια εμπειρίας στη θεραπεία ασθενών με προβλήματα βάρους. Τώρα εκδίδει ένα βιβλίο στο οποίο καταδικάζει την θέρμη της προπόνησης που πιστεύει ότι μπορεί να είναι άμεσα επικίνδυνη για την υγεία. Οι διατροφικές συμβουλές για την αποφυγή των λιπαρών και του αλκοόλ δεν είναι επίσης κάτι για το οποίο λέει πολλά.
Ο Nyström ερευνά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, την παχυσαρκία και τις διαταραχές του διαβήτη που συχνά αποδίδονται σε παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η λιπαρή διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η πολύ λίγη σωματική άσκηση. Στο νέο του βιβλίο "Radically fit", ο Nyström τονίζει τους κινδύνους της υπερβολικής άσκησης, ειδικά όταν πρόκειται για την απόκτηση καρδιακών προβλημάτων.
«Είναι καλό να τρώμε λιπαρά φαγητά» είναι μια από τις κύριες διατριβές του βιβλίου. Ο Nyström αντιτίθεται στην Εθνική Υπηρεσία Τροφίμων που συνιστά να τρώμε περισσότερους υδατάνθρακες παρά λίπος.
Σύμφωνα με τον Nyström, οι υδατάνθρακες οδηγούν επίσης σε έντονη κοιλιακή παχυσαρκία, η οποία θεωρείται η πιο επικίνδυνη μορφή υπέρβαρου από άποψη υγείας.
Αβάσιμος φόβος για το λίπος
«Ο φόβος του λίπους» είναι κάτι που έχει κατακτήσει τη συνείδηση του κοινού, πιστεύει ο Nyström, ενώ ταυτόχρονα έχει τονιστεί ως η χρήσιμη επιλογή μια πολύ πιο επικίνδυνη διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες. Ο λόγος είναι ότι ένας αμερικανός ερευνητής με κριτική στάση για το λίπος κατάφερε να τραβήξει τα αυτιά των πολιτικών και τα ευρήματά του μεταδόθηκαν στη συνέχεια σε όλο τον δυτικό κόσμο μέσα στις δεκαετίες.
Ο Nyström λέει ότι οι μελέτες που έρχονταν σε αντίθεση με τις συμβουλές αυτές συγκαλύφθηκαν. Στη συνέχεια αποκρύπτονταν από τα μέσα ενημέρωσης και το ευρύ κοινό για δεκαετίες και δημοσιεύτηκαν μόλις πριν από λίγα χρόνια.
Αυτές περιλαμβάνουν μελέτες που έδειξαν ότι τα φυτικά λεγόμενα πολυακόρεστα λίπη από, μεταξύ άλλων, αραβοσιτέλαιο δεν ήταν καθόλου, όπως υποστηρίζεται στην προπαγάνδα για την υγεία, πιο χρήσιμα για κατανάλωση από τα κορεσμένα ζωικά λίπη.
Το αλκοόλ κάνει καλό στον οργανισμό
Ο Nyström επισημαίνει επίσης μια μελέτη που δείχνει ότι ένα μέτριο στοιχείο αλκοόλ στη διατροφή, για παράδειγμα ένα ή δύο ποτήρια κρασί με το φαγητό, δεν βλάπτει αλλά αντίθετα ωφελεί την υγεία. 30 % λιγότερες καρδιαγγειακές παθήσεις και 50 % λιγότερες περιπτώσεις εγκεφαλικού επεισοδίου θα μπορούσαν να βρεθούν για την ομάδα που θα ακολουθούσε τις διατροφικές συμβουλές αυτής της μελέτης.
Αυτές οι συμβουλές περιελάμβαναν και άλλα πράγματα, αλλά σύμφωνα με τον Nyström, έχει διαπιστωθεί ότι οι τιμές του λίπους στο αίμα και του σακχάρου στο αίμα θα είναι καλύτερες εάν καταναλώνετε τακτικά αλκοόλ με τη συνιστώμενη δοσολογία. Η αρτηριακή πίεση βελτιώνεται επίσης εάν παίρνετε έναν υπνάκο.
''Όλοι οι κλασικοί παράγοντες κινδύνου πάνε προς τη σωστή κατεύθυνση'', δηλώνει ο Nyström, σε όσους δεν φοβούνται το αλκοόλ.
Η ζάχαρη δεν είναι καλή
Ο Nyström συμφωνεί με τους ερευνητές που εδώ και λίγο καιρό άρχισαν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη μεγάλη πρόσληψη ζάχαρης ως κύριο ένοχο για την υγεία. Ωστόσο, θέλει να το κάνει ένα βήμα παραπέρα και επίσης να προειδοποιήσει για μια μεγάλη πρόσληψη υδατανθράκων που βρίσκονται, για παράδειγμα, στις πατάτες και τα ζυμαρικά θα πρέπει επίσης να αποφεύγονται, καθώς μετατρέπονται γρήγορα σε ζάχαρη στο στομάχι.
Ο Nyström αποκαλεί τη συμβουλή να τρώτε πολλά φρούτα «μια από τις χειρότερες». Αυτό συμβαίνει γιατί πολλά φρούτα περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Η συμβουλή της Εθνικής Υπηρεσίας Τροφίμων ότι πρέπει να τρώμε πολλά φρούτα και λαχανικά είναι άμεσα επικίνδυνη, λέει ο Nyström, αναφερόμενος στη μεγαλύτερη μελέτη που έγινε στην περιοχή που δείχνει ότι όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακά νοσήματα και αλλάζουν σε μια τέτοια δίαιτα επιδεινώνουν τις ασθένειες τους.
Ταχύτερη και πιο επίμονη μέτρηση σε λιπαρά τρόφιμα
Ένα πλεονέκτημα μιας δίαιτας υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά έναντι μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι ότι η πρώτη δίνει ένα πιο γρήγορο και διαρκές αίσθημα κορεσμού. Αυτό σημαίνει ότι δεν πεινάτε και τόσο γρήγορα μετά από ένα γεύμα και δεν θα μπείτε στον πειρασμό να φάτε περισσότερο και να πάρετε περισσότερες θερμίδες από όσες χρειάζεται το σώμα. Η Εθνική Διοίκηση Τροφίμων ισχυρίζεται το αντίθετο, κάτι που επικρίνει ο Nyström.
- Είναι ευθέως λάθος, λέει σε συνέντευξή του .
Μια άλλη συμβουλή του Nyström είναι ότι θα ήταν καλύτερα να τρώτε συχνά και λίγο, παρά αραιά και πολύ. Α
Μη διστάσετε να παραλείψετε το πρωινό
Το ότι το πρωινό πρέπει να είναι ο πιο σημαντικός στόχος της ημέρας δεν είναι επίσης κάτι που θέλει να τονίσει ο Nyström. Είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι το μεσημεριανό γεύμα ή ακόμα και αργότερα για να φάτε ένα πραγματικό γεύμα.
Αντίθετα, μπορεί να συνιστάται μόνο ένα φλιτζάνι καφέ το πρωί που παρουσιάζεται ως ανθυγιεινό. Οι άνθρωποι που έχουν πειστεί να κόψουν αυτή τη συνήθεια και να αρχίσουν να τρώνε πρωινό γίνονται πιο παχύσαρκοι, σύμφωνα με μελέτες, ενώ η διακοπή της κατανάλωσης πρωινού μπορεί να είναι ένας καλός τρόπος για να χάσουν βάρος.