Τι είναι η σόγια;
Η σόγια είναι ένα προϊόν που προέρχεται από το ομώνυμο όσπριο που ευδοκιμεί στην Ανατολική Ασία. Υπάρχει σε πολλά τρόφιμα όπως το γάλα, το τόφου και σε διάφορα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως το ψωμί και τα δημητριακά. Η σόγια καταναλώνεται ως φυσική πρωτεΐνη, διότι περιέχει αμινοξέα που λειτουργούν ως δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης, όπως αναφέρει το Wikihealth.
Επιπρόσθετα, θεωρείται καλή πηγή ασβεστίου, φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, μαγγανίου και πολυακόρεστων λιπαρών όπως τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6. Σημειώνεται ότι η σόγια διατίθεται και σε μορφή συμπληρώματος, είτε ως δισκίο, είτε ως σκόνη.
Η σόγια ευνοεί την υγεία;
Οι απόψεις για τα οφέλη της σόγιας στην ανθρώπινη υγεία, διίστανται. Πρόσφατη μελέτη που αναθεωρήθηκε από την American Heart Association κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η σόγια δεν επηρεάζει την υγεία της καρδιάς, όπως πιστευόταν παλαιότερα. Ενώ άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η προσθήκη σόγιας στη διατροφή, μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη και τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου.
Τα σημαντικότερα οφέλη της σόγιας προκύπτουν όταν καταναλώνεται ως υποκατάστατο τροφών όπως το κόκκινο κρέας και άλλες επιλογές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Η αντικατάσταση αυτών των τροφίμων με σόγια, μπορεί να μειώσει ελαφρώς την χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση.
Στην περίπτωση των συμπληρωμάτων, δεν υπάρχει επαρκής έρευνα που να προσδιορίζει τα οφέλη τους, εκτός από την επίδραση τους στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.
Ποιες παρενέργειες μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση σόγιας;
Η μακροχρόνια χρήση της σόγιας δεν έχει μελετηθεί επαρκώς για τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει, αλλά, νοουμένου ότι ένας άνθρωπος δεν έχει αλλεργία στη σόγια, δεν κινδυνεύει από κάποια παρενέργεια. Αντίθετα, η αντικατάσταση τροφίμων που είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά με σόγια, βελτιώνει τη συνολική ανθρώπινη υγεία.
Οι ισοφλαβόνες στη σόγια έχουν παρόμοιες επιδράσεις με τα οιστρογόνα, αλλά αυτό δεν αυξάνει τον κίνδυνο γυναικολογικών καρκίνων. Αντίθετα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωση τροφίμων με βάση τη σόγια, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Όσον αφορά τους άνδρες, επίσης δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν κάποιο κίνδυνο από την κατανάλωση σόγιας.
Πώς θα ενσωματώσετε τη σόγια στη διατροφή σας;
Αν θέλετε να ενσωματώσετε τη σόγια στη διατροφή σας, στραφείτε σε προϊόντα όπως το τόφου, το γάλα σόγιας, τα ολόκληρα φασόλια σόγιας, το αλεύρι σόγιας και άλλα προϊόντα που περιέχουν σόγια.
Για να κάνετε υγιεινές επιλογές σόγιας, φροντίστε να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των προϊόντων που αγοράζετε, διότι πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα με πρωτεΐνη σόγιας αφαιρούν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά τους και τα αντικαθιστούν με ανθυγιεινά πρόσθετα.
Αν αναζητάτε κάποιο συμπλήρωμα σόγιας για να διευκολύνετε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος γνωρίζοντάς σας θα σας προτείνει αυτό που σας ταιριάζει. Να υπενθυμίσουμε ότι οι ισοφλαβόνες που υπάρχουν στη σόγια μπορούν να μιμηθούν τις δράσεις των οιστρογόνων και επομένως είναι σε θέση να μειώσουν σε κάποιο βαθμό τα συμπτώματα που προκαλεί η εμμηνόπαυση.
Ποια συμπτώματα προκαλεί η εμμηνόπαυση;
Τα πιο κοινά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι:
- έξαψη
- νυχτερινή εφίδρωση
- αϋπνία
- κολπική ξηρότητα
- αύξηση βάρους
- κατάθλιψη
- ανησυχία
- δυσκολία συγκέντρωσης
- προβλήματα μνήμης
- μειωμένη λίμπιντο ή σεξουαλική ορμή
- ξηρό δέρμα, στόμα και μάτια
- συχνοουρία
- πονόλαιμος ή ευαίσθητο στήθος
- πονοκέφαλος
- ταχυπαλμία
- λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (UTI)
- μειωμένη μυϊκή μάζα
- επώδυνες ή δύσκαμπτες αρθρώσεις
- μειωμένη οστική μάζα
- αραίωση ή απώλεια μαλλιών
- αυξημένη ανάπτυξη τριχών σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως το πρόσωπο, ο λαιμός, το στήθος και το πάνω μέρος της πλάτης