Έχετε ποτέ αναρωτηθεί πόσο μοναδική είναι η ελληνική γη; Τι υπέροχα φυτά φύονται στο χώμα της; Ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η μαστίχα. Η μαστίχα είναι η ρητίνη που λαμβάνεται από το δέντρο Pistacia lentiscus var. chia, γνωστό και ως μαστιχόδεντρο ή σχίνος. Τη συγκεκριμένη ρητίνη μπορούμε να τη βρούμε σε συγκεκριμένα χωριά της Χίου. Πολλές χώρες έχουν προσπαθήσει να την αντιγράψουν, καμία δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής. Υπέροχο, έτσι;
Τις ευεργετικές της ιδιότητες της γνωρίζουμε από αρχαιοτάτων χρόνων. Ήδη η πρώτη της αναφορά γίνεται από τον Ηρόδοτο και από τότε δεν σταματήσαμε ποτέ να ασχολούμαστε μαζί της, σύμφωνα με το Wikihealth.
Ποιες είναι οι ευεργετικές- θεραπευτικές ιδιότητες της μαστίχας;
- δρα κατά παθήσεων του πεπτικού συστήματος
- αποτελεί πλούσιο αντιοξειδωτικό
- υπολιπιδαιμικό και αντιδιαβητικό
- έχει αντιφλεγμονώδη δράση
- έχει αντιβακτηριακή δράση
- έχει αντιμυκητισιακή δράση
- προστατεύει την υγεία των δοντιών και των ουλών
Πάμε να τα δούμε τα κυριότερα σημεία από αυτές τις θεραπευτικές της ιδιότητες:
1 . Δράση κατά των παθήσεων του πεπτικού συστήματος:
- έλκος του στομάχου
- φλεγμονώδεις κολίτιδες
- έλκος δωδεκαταδάκτυλου
- γαστρίτιδα
- καούρες
- γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
- βοηθάει στην αντιμετώπιση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού (Helicobacter pylori)
- μετεωρισμός
2. Υπολιπιδαιμική-Καρδιοπροστατευτική δράση: Η μαστίχα έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες χάρη στις οποίες μειώνονται τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης, κυρίως επειδή το φαινολικό εκχύλισμά της, προστατεύει από την οξείδωση της LDL (Low Density Lipoprotein) που είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση αθηροσκλήρωσης.
3. Αντιφλεγμονώδη δράση: Οφείλεται κυρίως στα τερπένια που περιέχει. Η απόδειξη αυτής της ιδιότητας ήρθε όταν έρευνες έδειξαν ότι η μαστίχα βοήθησε να μειωθούν τα επίπεδα κάποιων ενζύμων που ήταν καταλυτικής σημασίας στην καταστροφή του ήπατος. Το ίδιο επίσης συνέβη και σε μελέτες ασθενών με νόσο του Chron, μία φλεγμονώδη ασθένεια του εντέρου. Μετά τη χορήγηση μαστίχας οι δείκτες φαίνονται να μειώθηκαν αισθητά. Ακόμη, η αντιφλεγμονώδης δράση της μπορεί να φανεί ακόμα και σε ασθματικούς ασθενείς, μιας και έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα φλεγμονωδών κυττάρων, όπως είναι τα ηωσινόφιλα και να περιορίσει τις κρίσεις βρογχοσπασμού.
4. Αντιβακτηριακή δράση: Η μαστίχα δρα ενάντια σε βακτήρια Gram+ και Gram-. Μεταξύ αυτών βρίσκουμε τα εξής:
- Escherichia coli
- Bacillus subtilis
- Staphylococcus aureus
- Porphyromonas gingivalis
5. Συμβάλει στη στοματική υγιεινή: Το βασικότερο σημείο που αξίζει να σημειωθεί σε αυτή την ενότητα, είναι το ότι κατά τη διάρκεια της μάσησης της μαστίχας, διεγείρονται οι σιελογόνοι αδένες αυξάνοντας κατ’ επέκταση την έκκριση σιέλου το οποίο με τη σειρά του βοηθάει στον αυτοκαθαρισμό του στόματος. Επίσης, έχει αποδειχτεί η αντιβακτηριακή δράση ενάντια στο πιο κοινό βακτήριο, το Streptococcus mutans, το οποίο είναι υπεύθυνο για την εμφάνιση της τερηδόνας, ειδικά στα παιδιά. Φαίνεται πως η χρήσης της, μειώνει την οξύτητα του στόματος δημιουργώντας ένα μη φιλικό για τα βακτήρια αυτά περιβάλλον. Είναι όμως επίσης όπλο κατά της τερηδόνας επειδή από τη φύση της περιέχει και φθόριο.
6. Σε πειραματικό στάδιο βρίσκονται επίσης μελέτες για την αντικαρκινική δράση της μαστίχας. Τα αποτέλεσματα μέχρι στιγμής είναι αρκετά ενθαρρυντικά και αναμένουμε τις εξελίξεις.
Έχει παρενέργειες η χρήση της μαστίχας;
Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε πως είναι ένα αρκετά ασφαλές φυτό, ωστόσο κάποιες μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση της μπορεί να προκαλέσει ήπιο πονοκέφαλο ή ζάλη.
Προσοχή:
Είναι απαραίτητο να τονιστεί πως η μαστίχα όπως και κάθε άλλο θεραπευτικό φυτό δεν είναι φάρμακο ή υποκατάστατο αυτού και θα πρέπει να λαμβάνεται κατόπιν συνεννόησης με τον ιατρό ή το φαρμακοποιό. Θα πρέπει ο πάροχος υγείας να γνωρίζει τα φάρμακα που λαμβάνει ο ασθενής ώστε να δώσει τη σωστή δοσολογία.