Διατροφή

Σκόρδο: Oι ευεργετικές ιδιότητες και οι κίνδυνοι που κρύβει

Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την πρόληψη του κρυολογήματος, ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν μας κάνει καλό.

Ο υποψήφιος διδάκτωρ Βιολογικών Επιστημών και Διατροφολόγος, Αλεξάντρ Μιρόσνικοφ, σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι «Μόσχα 24», μίλησε για τις ευεργετικές ιδιότητες και τους κινδύνους από την κατανάλωση σκόρδου.

Σύμφωνα με τον ειδικό, το σκόρδο περιέχει ισχυρές θειούχες ενώσεις με πιο δραστική την αλισίνη, η οποία μαζί με τα σουλφονικά οξέα εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου και τη συσσώρευση της «κακής» χοληστερόλης.

Τα 100 γραμμάρια σκόρδου περιέχουν τη μισή συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα αλισίνης και όσοι πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις πρέπει να καταναλώνουν μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα. Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει ένα αμινοξύ που ευθύνεται για την αύξηση της δραστικότητάς του.

Οι αρνητικές ιδιότητες του σκόρδου

Στις αρνητικές ιδιότητες του σκόρδου περιλαμβάνεται η μεγάλη περιεκτικότητά του σε αιθέρια έλαια που προκαλούν την όρεξη, ενεργοποιώντας το πάγκρεας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος για παγκρεατίτιδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιπλέον, το σκόρδο μπορεί να προκαλέσει αρρυθμία ή ταχυκαρδία λόγω διαταραχών στο κυκλοφορικό σύστημα, καθώς και την ανάπτυξη χολόλιθων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο Μιρόσνικοφ επισήμανε επίσης ότι το μαύρο σκόρδο που έχει υποστεί ζύμωση, η οποία επιτυγχάνεται σε θερμοκρασία 40-60 βαθμών, είναι πολύ χρήσιμο για τον οργανισμό.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι ευεργετικές ιδιότητες του σκόρδου βελτιώνονται, με αποτέλεσμα πολλές βιταμίνες και μέταλλα να απορροφώνται γρηγορότερα και τέλος να εξουδετερώνεται η μυρωδιά του μετά την κατανάλωση.

Καταλήγοντας, ο διατροφολόγος τόνισε ότι το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό φάρμακο για την πρόληψη του κρυολογήματος, ωστόσο, χάνει την αντιβακτηριδιακή του δράση στους άρρωστους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ