Μια μεγάλη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, τηγανητών τροφίμων, μεταποιημένων κρεάτων και ζαχαρούχων ποτών, συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, σύμφωνα με το Wikihealth.
Τι σχέση έχουν τα τηγανητά τρόφιμα με τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο;
Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 30 Ιουνίου στο Journal of the American Heart Association, εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 21.000 περίπου ατόμων, 45 ετών και άνω. Σημειώνεται ότι η μελέτη διήρκησε για πάνω από 18 χρόνια και ήταν μέρος της μελέτης Reason for Geographic and Racial Differences in Stroke (REGARDS).
Στα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων δόθηκαν συγκεκριμένες ονομασίες, οι οποίες ομαδοποιούσαν διάφορα τρόφιμα, ώστε να βρεθεί το κυρίαρχο πρότυπο. Συγκεκριμένα:
- Το πρότυπο «εύκολη διατροφή» περιλάμβανε μικρά πιάτα, ζυμαρικά, πίτσα, μεξικάνικα και κινέζικα φαγητά.
- Το πρότυπο «φυτική διατροφή» περιελάμβανε κυρίως λαχανικά, φρούτα, χυμούς φρούτων, δημητριακά, φασόλια, ψάρια, πουλερικά και γιαούρτι.
- Το πρότυπο «γλυκά» περιελάμβανε πρόσθετα σάκχαρα, επιδόρπια, σοκολάτα, καραμέλες και γλυκά τρόφιμα για πρωινό.
- Το πρότυπο «διατροφή νότιου στιλ» περιελάμβανε πρόσθετα λίπη, τηγανητά φαγητά, αυγά, κρέατα, μεταποιημένα κρέατα και ζαχαρούχα ποτά, αντανακλώντας ένα γαστρονομικό μοτίβο που παρατηρείται στις Νοτιοανατολικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών.
- Το πρότυπο «αλκοόλ και σαλάτα» περιελάμβανε πολύ μπύρα, κρασί, λικέρ και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Μετά την προσαρμογή αυτών των προτύπων σε διάφορους παράγοντες κινδύνου, οι συγγραφείς της μελέτης διαπίστωσαν ότι όσοι ακολουθούσαν το πρότυπο διατροφής νότιου στιλ διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (46% υψηλότερο) συγκριτικά με όσους κατανάλωναν λιγότερα τρόφιμα που συγκαταλέγονται σε αυτό το διατροφικό στιλ. Διαπιστώθηκε επίσης ότι όσοι κατανάλωναν τρόφιμα μεσογειακού τύπου (φρούτα, λαχανικά, τρόφιμα ολικής αλέσεως και υγιή λιπαρά) διέτρεχαν 26% χαμηλότερο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου.
Σύμφωνα με τον Δρ. James Shikany, επικεφαλή συγγραφέα της μελέτης και καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, «η διατροφή, που όπως αποδεικνύεται παίζει καθοριστικό ρόλο στην μείωση ή αύξηση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, είναι ενας παράγοντας που μπορούμε να αλλάξουμε, οπότε είναι στο χέρι μας να το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται. Σύμφωνα με την μελέτη, τα τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακού θανάτου και ως εκ τούτου πρέπει να αποφεύγονται», τόνισε, εξηγώντας ότι «όλοι πρέπει να βρούμε τρόπους να αυξήσουμε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, να μειώσουμε το αλάτι και να αφήσουμε στην άκρη τα λιπαρά και τηγανητά τρόφιμα, που αποδεδειγμένα αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων και θανάτου.