Ο τρόπος ζωής μας και οι διατροφικές μας συνήθειες έχουν αλλάξει πολύ τις τελευταίες δεκαετίες. Η ζωή στην πόλη, η απομάκρυνση από την ύπαιθρο και οι συνεχείς καταστροφές της χλωρίδας και της πανίδας δυσχεραίνουν την κατάσταση, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να ελέγχουμε την ποιότητα των προϊόντων που καταναλώνουμε. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν και οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η έλλειψη χρόνου για σωστά ψώνια και μαγείρεμα και εντέλει οι… εύκολες λύσεις του junk food…
Όταν ήμουν παιδί υπήρχαν πολύ λίγες επιλογές για junk food, τώρα όμως είναι εύκολα προσβάσιμα τόσο στα σουπερμάρκετ όσο και σε παραγγελίες μέσω Ίντερνετ από γνωστές πλατφόρμες. Οι γονείς είναι δυστυχώς οι πρώτοι που… μυούν τα παιδιά τους σε αυτές τις λύσεις. Και στη συνέχεια, όταν αρχίζουν μόνοι τους να επιλέγουν τι να φάνε, καταφεύγουν σε ανθυγιεινά πιάτα. Πόσο ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία ερευνών για τη διατροφή των εφήβων και των νέων;
Τα δυσοίωνα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας
Πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α. έδειξε ότι το 75% της διατροφής των εφήβων προέρχεται από εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα! Αυτά έχουν υποστεί πολύ σοβαρή διατροφική επεξεργασία με αποτέλεσμα να περιέχουν πρόσθετα λιπαρά, σάκχαρα, χρωστικές ουσίες και χημικά μείγματα σταθεροποιητών τροφίμων. Αυτά τα πρόσθετα χρησιμοποιούνται είτε για αλλάξουν τη γεύση, την όψη και το άρωμα των προϊόντων είτε να αυξήσουν τη διάρκεια ζωής τους στα ράφια των μαγαζιών. Τα ντόνατ, που αρέσουν σε πολύ κόσμο, σε μικρούς και μεγάλους, αποτελούν ένα τέτοιο παράδειγμα επεξεργασμένου τροφίμου.
Και δεν είναι το μόνο! Ωστόσο, αν και αυτά τα προιόντα μάς προσφέρουν μια βραχυπρόθεσμη γευστική απόλαυση, σε μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να προκαλέσουν απίστευτη βλάβη στην υγεία! Πιο συγκεκριμένα, η συστηματική κατανάλωσή τους συνδέεται με πολλές παθήσεις που κατατρύχουν τις σύγχρονες κοινωνίες: παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες παιδιών 2-19 ετών στις ΗΠΑ σε ένα δείγμα 5000 ατόμων. Η έρευνα έδειξε ότι το 67% των θερμίδων που λαμβάνουν τα παιδιά και οι νέοι προέρχεται από επεξεργασμένες τροφές. Μάλιστα σε παλιότερη έρευνα, 20 χρόνια πριν το ποσοστό ήταν επίσης υψηλό και ανησυχητικό αλλά ανήλθε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες (από 61% σε 67%). Πιο συγκεκριμένα, 11,2 % των θερμίδων τους το λαμβάνουν από έτοιμα ή κατεψυγμένα φαγητά, 12,9% από σνακ και συσκευασμένα επιδόρπια, ενώ μόλις το 23,5% της διατροφής τους καλύπτεται από φρέσκα, μη επεξεργασμένα προϊόντα.
Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να… σώσουν τη διατροφή των παιδιών;
Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σε ένα τέτοιο πρόβλημα που δεν αφορά μόνο τα παιδιά αλλά και τους ίδιους τους γονείς τους. Δεν έχουμε δεδομένα για το ακριβές ποσοστό στην Ελλάδα, ωστόσο μπορεί να μη διαφέρει κατά πολύ. Μια σωστή μεθοδευμένη διατροφική παιδεία από μέρους των γονέων θα μπορούσε ενδεχομένως να βελτιώσει κατά πολύ αυτό το ποσοστό, ανάλογα βέβαια πάντα και με τις συνθήκες διαβίωσης της εκάστοτε οικογένειας και τις γενικότερες κοινωνικές συνθήκες, που συνεχώς αλλάζουν λόγω των έκτακτων δεδομένων (πανδημία, κλιματική αλλαγή)…