Πού συναντάμε τα έντομα αποθηκευμένων τροφίμων;
Λόγω της ταχείας αύξησης του πληθυσμού της γης, αναδεικνύεται όλο και μεγαλύτερη η ανάγκη για υψηλότερη παραγωγή βρώσιμων γεωργικών προϊόντων, ώστε να εξασφαλιστούν οι διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της διατροφής του ανθρώπου. Αυτά τα τρόφιμα θα πρέπει να αποθηκεύονται μέχρι να καταναλωθούν. Κατά την αποθήκευσή τους όμως μπορεί να προσβληθούν τα τρόφιμα από διάφορα έντομα. Έντομα αποθηκευμένων προϊόντων συναντάμε σε κλειστούς χώρους , αποθήκες , καταστήματα , οικίες , τρόφιμα και σε άλλους κλειστούς χώρους, όπως αναφέρει το wikihealth.
Τα είδη των εντομολογικών εχθρών αυτών ανήκουν βασικά στα Coleoptera, κατά δεύτερο στα Lepidoptera και λιγότερο στα Dictyoptera, Thysanura, Orthoptera, Psocoptera και Hymenoptera. Τα περισσότερα δραστηριοποιούνται συνήθως κατά τη θερμή περίοδο και βρίσκουν καταφύγια στα προϊόντα που προσβάλλουν, αλλά και στους χώρους όπου είναι αποθηκευμένα τα προϊόντα. Δεν προσβάλλουν μονάχα αποθηκευμένα ξηρά τρόφιμα, αλλά και φρέσκα τρόφιμα και κάθε αντικείμενο που έχει αποθηκευτεί ή βρίσκεται σε κάποιο χώρο για πάρα πολύ καιρό, όπως για παράδειγμα ρούχα, χαλιά, βιβλία, έπιπλα και άλλα προϊόντα φυτικής και ζωικής προέλευσης. Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών των εντόμων είναι πολυφάγα και φτάνουν στο σημείο να καταστρέφουν ακόμα και μολυβδοσωλήνες.
Το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων καταστρέφεται ετησίως από τα έντομα.
Διαχειριστείτε σωστά το χώρο αποθήκευσης τροφίμων, για την αποφυγή των τροφιμογενών νοσημάτων
Οι βασικοί κανόνες που προτείνονται για την αποφυγή των τροφιμογενών νοσημάτων αφορούν:
Τι να προσέχω κατά την αγορά των τροφίμων;
- Προσοχή στην συσκευασία του προϊόντος (να μην παρουσιάζει σημάδια φθοράς και να είναι καλά σφραγισμένα).
- Αν το περιεχόμενο των συσκευασιών έχουν «φουσκώσει», ή έχουν σημάδια διαρροής ή ασυνήθιστη οσμή.
- Ελέγχετε πάντα την ημερομηνία λήξης των συσκευασμένων τροφίμων πριν την αγορά
Πώς να μεταφέρουμε σωστά τα προϊόντα στο σπίτι μας;
Προσοχή κατά την μεταφορά των τροφίμων:
- Αφήστε για το τέλος των αγορών σας τα τρόφιμα που διατηρούνται στην ψύξη ή την κατάψυξη, ώστε να αποφύγετε τη μερική απόψυξή τους μέχρι τη μεταφορά τους στο σπίτι, κατά την αποθήκευση τους.
- Αποθηκεύετε τα τρόφιμα με βάση τις οδηγίες που αναγράφονται στη συσκευασία τους.
- οι χώροι στους οποίους αποθηκεύετε τα τρόφιμα να είναι καθαροί και τα τρόφιμα πρέπει βρίσκονται μακριά από χημικές ουσίες.
- αποθηκεύετε τα ωμά τρόφιμα χωριστά από τα έτοιμα προς κατανάλωση.
- Τα όσπρια, αλεύρι, σύκα, δαμάσκηνα κ.ά. αποθηκεύονται σε σφραγισμένο δοχείο, δροσερό και ξηρό μέρος, μακριά από άμεσες πηγές θερμότητας ή από το ηλιακό φως και κάντε συχνό έλεγχο για πιθανή προσβολή από έντομα.
Σε ποιες θερμοκρασίες πρέπει να αποθηκεύουμε τα τρόφιμά μας;
Ασφαλείς θερμοκρασίες για αποθήκευση τροφίμων:
- Διατηρείτε τα ζεστά τρόφιμα πραγματικά ζεστά σε θερμοκρασία άνω των 60 0C ( να αχνίζουν) πριν από το σερβίρισμα.
- τα μαγειρεμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα το κρέας και τα πουλερικά μην τα αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου περισσότερο από 2 ώρες.
- Μετά το φαγητό, ψύχετε γρήγορα όλα τα μαγειρεμένα και ευπαθή τρόφιμα.
Οι μικροοργανισμοί μπορεί να πολλαπλασιάζονται πολύ γρήγορα, εάν το τρόφιμο είναι αποθηκευμένο σε θερμοκρασία δωματίου. Σε θερμοκρασίες κάτω από τους 4 0C (θερμοκρασία ψυγείου) ή πάνω από τους 60 0C, η ανάπτυξη των μικροοργανισμών επιβραδύνεται ή σταματά.
Αποθήκευση στο ψυγείο:
- Η συντήρηση του ψυγείου πρέπει να βρίσκεται στους 4 0C και η κατάψυξη στους -18 0C.
- Μην παραγεμίζετε το ψυγείο. Ο ψυχρός αέρας θα πρέπει να κυκλοφορεί για να διατηρεί τα τρόφιμα ασφαλή.
- όλα τα μαγειρεμένα τρόφιμα να είναι σε σκεύη αποθήκευσης και να τα τοποθετείται σε ράφι πάνω από τα ωμά.
- τα ωμά κρέατα (καλυμμένα), στο κάτω μέρος του ψυγείου, ώστε για να αποφύγετε να στάξει το κρέας σε άλλα τρόφιμα.
- Καθαρίζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα το εσωτερικό του ψυγείου σας, και να απομακρύνετε αμέσως υπολείμματα τροφίμων.
- Κάνετε έλεγχο , ότι τα κατεψυγμένα τρόφιμα διατηρούνται παγωμένα και σκληρά.
- Ποτέ μην τοποθετείτε ζεστό φαγητό κατευθείαν στο ψυγείο.
- Μην αποθηκεύετε τρόφιμα για μεγάλο διάστημα στο ψυγείο ή κατάψυξη.
- Τα ωμά τρόφιμα, και ιδιαίτερα το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα θαλασσινά, καθώς και τα υγρά τους, μπορεί να περιέχουν επικίνδυνους μικροοργανισμούς, που είναι δυνατόν να μεταφερθούν σε άλλα τρόφιμα κατά την προετοιμασία και την αποθήκευσή τους.
Προσοχή
- Να κάνετε την απόψυξη των τροφίμων στη συντήρηση του ψυγείου, ή στον φούρνο μικροκυμάτων ή με τρεχούμενο νερό. Ποτέ με ζεστό νερό ή εκτός ψυγείου. Τρόφιμα τα οποία αποψύχθηκαν στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να μαγειρεύονται αμέσως. Μην καταψύχεται ξανά κρέας που έχετε αποψύξει.
- Μαγειρέψτε το αμέσως ή διατηρήστε το στο ψυγείο μέχρι να το χρησιμοποιήσετε.
- τα φρούτα και τα λαχανικά να τα πλένετε κάτω από τρεχούμενο νερό . Τρίψτε τα δυνατά και στεγνώστε τα μετά το πλύσιμο.
Ποια είναι τα έντομα που προσβάλλουν τα αποθηκευμένα τρόφιμα;
Τα έντομα των αποθηκευμένων προϊόντων είναι πολλά, ένα μικρό δείγμα :
- Σκουλήκι των αλεύρων Ephestia kuehniella
- Σκουλήκι των σύκων ή της σταφίδας Ephestia cautella
- Σκαθάρι του σιταριού Oryzaephilus surinamensis
- Σκαθάρι του ρυζιού Rhizopertha dominica
- Σκαθάρι των ξηρών φρούτων Carpophilus hemipterus
- Βρούχος των φασολιών Acanthoscelides obtectus
Συμπερασματικά λοιπόν περιοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και εξάπλωση των εντόμων αυτών είναι όταν οι θερμοκρασίες βρίσκονται κάτω των 21°C , καθώς επίσης, και θερμοκρασίες άνω των 35°C καθιστούν την αναπαραγωγή και επιβίωση τους δυσχερή.
Οι τρόποι αντιμετώπισης των εντόμων αυτών σε μεγάλους χώρους γίνεται με τις απεντομώσεις
Οι απεντομώσεις με χημικά μέσα στα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα πραγματοποιούνται κυρίως με εντομοκτόνα επαφής. Τα οργανοφωσφορικά, καρβαμιδικά, συνθετικές πυρεθρίνες, συνδυασμοί αυτών, καθώς και οι χλωριωμένοι υδρογονάνθρακες, λόγω του κινδύνου της παρουσίας των τοξικών υπολειμμάτων , τείνουν να εγκαταλειφθούν. Μια δεύτερη κατηγορία απεντομώσεων , είναι τα καπνιστικά εντομοκτόνα ή όπως αλλιώς ονομάζονται καπνογόνα. Σύμφωνα με την γεωργική φαρμακολογία, τα καπνιστικά εντομοκτόνα είναι χημικές ουσίες που δρουν τοξικά με ατμούς στα παράσιτα τα οποία προσβάλλουν διάφορα υλικά ή ακόμα και καλλιέργειες, καθώς και τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα.