Ο καρκίνος του παχέος εντέρου και του ορθού είναι ο δεύτερος πιο θανατηφόρος καρκίνος παγκοσμίως, με περίπου 880.000 θανάτους (δεδομένα για το 2018). Ανάμεσα στους προδιαθεσικούς παράγοντες έμφανισης του καρκίνου παχέος εντέρου εντάσσεται, πέραν της γενετικής προδιάθεσης, και η διατροφή, η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, το αλκοόλ και το κάπνισμα. Υπάρχουν όμως και προστατευτικοί διατροφικοί παράγοντες για το συγκεκριμένο νόσημα που θα γνωρίσουμε παρακάτω τη σημασία τους, όπως αναφέρει το wikihealth.gr.
Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου μπορεί να μειωθεί με την κατανάλωση πέντε συγκεκριμένων τύπων τροφίμων.
Ποιοι τύποι τροφίμων μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου;
Α. Λαχανικά
Τα λαχανικά περιέχουν θρεπτικά συστατικά που προλαμβάνουν τον καρκίνο και συγκεκριμένα περιέχουν καροτενοειδή και φλαβονοειδή. Για τον λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντική η κατανάλωση τους για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.
Επιπρόσθετα, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες διογκώνουν τα κόπρανα και περιορίζουν τον χρόνο που χρειάζονται για να περάσουν μέσα από το παχύ έντερο, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως εξηγεί η Rosenfeld, σε κάθε γεύμα, το μισό περίπου πιάτο πρέπει να είναι γεμάτο με πολύχρωμα λαχανικά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κατεψυγμένα λαχανικά, ως πιο προσιτά για χρήση και κατανάλωση όταν ο χρόνος σας είναι περιορισμένος.
Β. Προϊόντα ολικής αλέσεως
Τα τρόφιμα ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γι΄ αυτό όταν θέλετε να αγοράσετε ψωμί και δημητριακά, επιλέξτε την ολικής αλέσεως έκδοση τους. Η Rosenfeld συνιστά την αντικατάσταση των λευκών κόκκων, όπως το λευκό ρύζι, με κόκκους ολικής αλέσεως ή την ανάμιξη των δύο.
Παράλληλα, τα προϊόντα ολικής αλέσεως περιέχουν βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα, όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο.
Παραδείγματα προϊόντων ολικής αλέσεως είναι: ψωμί ολικής αλέσεως, κριθάρι, βρώμη, κινόα, φαγόπυρο, καλαμπόκι, καστανό ρύζι και άγριο ρύζι.
Γ. Όσπρια
Τα όσπρια έχουν πολλές φυτικές ίνες και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος.
Με την τακτική κατανάλωση φασολιών και φακών, ο κίνδυνος καρκίνου και πολύποδων στο παχύ έντερο μειώνεται, σύμφωνα με την Rosenfeld, η οποία προτείνει την αντικατάσταση του κρέατος, δύο φορές την εβδομάδα, με φασόλια ή φακές.
Προτεινόμενα όσπρια είναι: φασόλια, φακές, ρεβίθια, μαύρα φασόλια κ.ο.κ
Δ. Ξηροί καρποί και σπόροι
Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, υγιή λιπαρά, φυτοχημικά και αντιοξειδωτικά που είναι απαραίτητα για την καταπολέμηση του καρκίνου.
Η Rosenfeld συνιστά την κατανάλωση σνακ με ξηρούς καρπούς και σπόρους, αντί για κουλουράκια και τσιπς. Συνδυάστε φρούτα και ξηρούς καρπούς ή ανακατέψτε αλεσμένους σπόρους σε πλιγούρι. Στο διαδίκτυο θα βρείτε αρκετές υγιεινές συνταγές σνακ με ξηρούς καρπούς.
Ε. Φρούτα
Η κατανάλωση φρέσκων ή κατεψυγμένων φρούτων είναι ιδιαίτερα σημαντική σε μια υγιεινή διατροφή, διότι είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα.
Καταναλώστε περίπου δύο φλιτζάνια φρούτα την ημέρα. Μην εστιάζετε σε ένα συγκεκριμένο φρούτο, αλλά κάντε διάφορους συνδυασμούς. Όταν νιώθετε λιγούρες, αντί για ένα γλυκό που δεν έχει κανένα θρεπτικό όφελος, επιλέξτε να φάτε ένα φρούτο, το οποίο θα σας δώσει την γλυκύτητα που χρειάζεστε μαζί με πολλά θρεπτικά συστατικά.