Διατροφή

Η συνταγή της ημέρας: Ηπειρώτικο παστίτσιο με χυλοπίτες και μπεσαμέλ γιαουρτιού

Είναι μία πιο παραδοσιακή μορφή του αγαπημένου μας φαγητού. Τολμάτε να την δοκιμάσετε;

Προετοιμασία: 15΄ Μαγείρεμα: 60΄-80΄

Υλικά (για 6-8 μερίδες)
500 γρ. χυλοπίτες
Για τον κιμά
3 μεγάλα πράσα (το άσπρο μέρος), σε κομμάτια των 5 εκ.
1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
500 γρ. αρνίσιο ή μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο κιμά
1 ποτήρι χυμό ντομάτας ή κονσέρβα κονκασέ
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας, διαλυμένο σε 1 φλιτζανάκι νερό
Μια πρέζα μπαχάρι σε σκόνη
1 κουτ. σούπας φυλλαράκια φρέσκο θυμάρι ή 1/2 κουτ. γλυκού ξερό
500 ml λευκό κρασί
Βούτυρο ή ελαιόλαδο για το ταψί
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την «μπεσαμέλ»
1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι (για ελαφρύτερο αποτέλεσμα, χρησιμοποιούμε στραγγιστό γιαούρτι χαμηλών λιπαρών)
2 αβγά
½ ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα
¼ κιλού τριμμένη γραβιέρα Κρήτης
Αλάτι

Διαδικασία
Βράζουμε τις χυλοπίτες σε αλατισμένο νερό για το 80% του χρόνου που αναγράφεται στο πακέτο. Τις σουρώνουμε, τις βάζουμε κάτω από τη βρύση με κρύο τρεχούμενο νερό και τις κρυώνουμε.
Κιμάς: Σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε το πράσο σε ελαιόλαδο και όταν μαλακώσει αρκετά ρίχνουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα. Μόλις σωθούν τα υγρά προσθέτουμε την ντομάτα, τον πελτέ, το μπαχάρι και το κρασί. Μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει ο κιμάς και να πιει όλα τα υγρά του. «Μπεσαμέλ»: Σε μια λεκάνη, ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα πιρούνι το γιαούρτι, τα αβγά, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, την πάπρικα και τη μισή γραβιέρα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170οC. Σε βουτυρωμένο ή λαδωμένο ταψί ή πυρέξ, στρώνουμε τις χυλοπίτες, από πάνω τον κιμά και καλύπτουμε με την «μπεσαμέλ». Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη γραβιέρα και ψήνουμε για περίπου 30΄-40΄.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ