Δεν μπορεί να λείπει την Δευτέρα από το τραπέζι η λαγάνα. Ωστόσο, είναι αρκετοί εκείνοι που δεν γνωρίζουν την μυστική συνταγή.
Για να εμπλουτίσετε τη λαγάνα σας με περισσότερη γεύση και extra άρωμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε: πάστα λιαστής ντομάτας ή λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, ρίγανη και ελιές, ξηρούς καρπούς, όπως φουντούκια ή καρύδια, σκορδοπίπερο, πάπρικα γλυκιά ή καπνιστή, αποξηραμένο ή τηγανητό κρεμμύδι.
Ο χρόνος που απαιτείται για την προετοιμασία είναι μόλις 20 λεπτά, όπως επίσης και για το μαγείρεμα. Το μόνο «χρονοβόρο» σημείο της όλης διαδικασίας είναι η 1 ώρα αναμονής.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε για να φτιάξετε 3 σπιτικές λαγάνες είναι:
2 φακελάκια ξερή μαγιά (14 γρ.)
2 κούπες χλιαρό Νερό (~35oC)
400 γρ. Aλεύρι για όλες τις χρήσεις, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
400γρ. Αλεύρι Ζυμωτό, Μύλοι Αγίου Γεωργίου
2 κ.γ. Αλάτι
2 κ.σ. Ελαιόλαδο
2 κ.σ. Ζάχαρη
Σουσάμι
Πως θα φτιάξετε τη λαγάνα βήμα – βήμα:
1. Διαλύστε τη μαγιά σε λίγο από το χλιαρό νερό, μαζί με τη ζάχαρη. Προσθέστε και λίγο αλεύρι για να γίνει χυλός. Αφήστε σε ζεστό μέρος για 20′ να τραφεί η μαγιά από τη ζάχαρη.
2. Στο μπολ με τη μαγιά, προσθέστε το λάδι και σιγά σιγά εναλλάξ τα άλευρα με το νερό και το αλάτι.
3. Ζυμώστε καλά για 10 λεπτά μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια.
4. Χωρίστε σε 4 μπάλες, αλείψτε με λάδι και αφήστε για 30-40 λεπτά σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
5. Ζυμώστε ξανά τις μπάλες ζύμης ξεχωριστά την καθεμία, σε αλευρωμένο πάγκο. Προσθέστε στην κάθε μπάλα το υλικό ή το αρωματικό της προτίμησής σας την ώρα που τη ζυμώνετε.
6. Ανοίξτε με τον πλάστη στο σχήμα της λαγάνας. Τοποθετήστε στο ταψί και αφήστε πάλι για 20 λεπτά να φουσκώσουν. Με τα δάχτυλα κάντε τις τρύπες και περάστε τις λαγάνες με νερό και ελαιόλαδο με ένα πινέλο. Πασπαλίστε με το σουσάμι.
7. Ψήστε τις λαγάνες σε προθερμασμένο φούρνο στους 200oC για 15-20 λεπτά ή μέχρι να χρυσαφίσουν.
Σερβίρετε αμέσως, συνοδεία ταραμοσαλάτας, καλαμαρακίου τηγανητού, χταποδιού στα κάρβουνα και σαλάτας μαυρομάτικα. Η καλύτερη λαγάνα φέτος, θα είναι η δική σας!