Ένας αναδυόμενος μύκητας βρίσκεται στο στόχαστρο της ιατρικής κοινότητας λόγω της αυξανόμενης αντοχής που παρουσιάζει στην υπάρχουσα θεραπεία.
Πρόκειται για τον Candida parapsilosis, ένα είδος μύκητα που είναι περισσότερο διαδεδομένος σε νοσοκομειακά περιβάλλοντα λόγω της ικανότητάς του να πολλαπλασιάζεται σε ιατρικές συσκευές.
Μπορεί να προκαλέσει σοβαρές λοιμώξεις, γνωστές ως candidemias, και να οδηγήσει σε θάνατο. Συνήθως ζει χωρίς να προκαλεί πρόβλημα στο δέρμα και στο γαστρεντερικό σύστημα. Όταν όμως εισέρχεται στον οργανισμό ευάλωτων ανθρώπων, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες.
Βρίσκεται στον κατάλογο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) με τους μύκητες υψηλής προτεραιότητας λόγω της αύξησης των περιπτώσεων ανθεκτικότητας.
Η κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη στην Αργεντινή. Το Εθνικό Υπουργείο Υγείας ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι υπήρξε σημαντική αύξηση των λοιμώξεων από Candida parapsilosis ανθεκτική στη φλουκοναζόλη.
Με άλλα λόγια, εντοπίζονται περισσότερες περιπτώσεις νοσηλευόμενων ασθενών που δεν επιτυγχάνουν καλή ανταπόκριση όταν λαμβάνουν το φάρμακο που χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία μυκητιασικών παθολογιών, ιδίως στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες (AMBA).
Τι σημαίνει Candida parapsilosis;
Η Candida parapsilosis είναι ένας μύκητας που συνήθως ζει στο ανθρώπινο δέρμα και στο γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί να γίνει παθογόνος υπό ορισμένες συνθήκες. Είναι ικανός να προκαλέσει διεισδυτική καντιντίαση, μια λοίμωξη που εμφανίζεται όταν ο μύκητας εισβάλλει στο αίμα ή στα εσωτερικά όργανα.
Οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν ενδοκαρδίτιδα (φλεγμονή της καρδιάς), περιτονίτιδα (φλεγμονή της κοιλιάς) και καντιντιναιμία (λοίμωξη στο αίμα). Σπάνια, μπορεί επίσης να επηρεάσει το νευρικό σύστημα, προκαλώντας μηνιγγίτιδα ή να προσβάλλει το ουροποιητικό σύστημα.
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει αναφερθεί αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων του μύκητα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Στην Αργεντινή, τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπήρξε επίσης αύξηση.
Μιλώντας στο Infobae, ο Δρ Gustavo Giusiano, ανώτερος ερευνητής της Conicet, επικεφαλής του τμήματος μυκητολογίας στο Ινστιτούτο Περιφερειακής Ιατρικής και του τμήματος Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Universidad Nacional del Nordeste, εξήγησε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση της συχνότητας απομόνωσης της Candida parapsilosis σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ακόμη και πάνω από την ιστορικά συχνότερη Candida albicans».
«Από την άλλη πλευρά», δήλωσε ο Giusiano, «έχει διαπιστωθεί αύξηση των ανθεκτικών στη φλουκοναζόλη απομονώσεων, με συνέπεια την έλλειψη ανταπόκρισης στη θεραπεία. Το πρόβλημα της ανθεκτικότητας στη φλουκοναζόλη εμποδίζει την αποτελεσματική αντιμετώπιση του μύκητα και αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρών και απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών για τους ασθενείς».
Γιατί ο μύκητας προσβάλλει περισσότερο τους ανθρώπους;
Ο Δρ Justin Beardsley, ερευνητής στο Ινστιτούτο Λοιμωδών Νοσημάτων στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, μαζί με συνεργάτες του στην Ισπανία και σε άλλες χώρες, πραγματοποίησε ανασκόπηση των μελετών σχετικά με την κατάσταση του αναδυόμενου μύκητα. Η έκθεση δημοσιεύθηκε πέρυσι στο περιοδικό Medical Mycology.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Infobae, ο Αυστραλός επιστήμονας εξήγησε τους παράγοντες που θα ευνοούσαν τον πολλαπλασιασμό του μύκητα σε όλο τον κόσμο.
«Ένας λόγος σχετίζεται πιθανώς με την ανθεκτικότητα στα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Επειδή είναι πιο ανθεκτικός στα αντιμυκητιασικά φάρμακα, μπορεί να επιβιώσει σε ασθενείς ή σε περιβάλλοντα όπου υπάρχουν αυτά τα φάρμακα, σε αντίθεση με τους πιο κοινούς τύπους Candida», δήλωσε ο Beardsley.
«Ένας άλλος λόγος είναι ότι χρησιμοποιούμε περισσότερες ιατρικές συσκευές, όπως ενδοφλέβιες συνδέσεις, καθετήρες, καλώδια βηματοδοτών κ.λπ. Η Candida parapsilosis είναι ένας μύκητας που μπορεί να επιβιώσει σε ιατρικές συσκευές. Με τη χρήση τους, οι λοιμώξεις μπορούν να εισαχθούν στους ασθενείς».
Ο Δρ Giusiano σημείωσε επίσης: «Η Candida parapsilosis είναι ένας μύκητας που αποικίζει το ανθρώπινο δέρμα και τα πλαστικά, γεγονός που διευκολύνει τη μετάδοσή του σε νοσοκομειακούς χώρους μέσω των χεριών και των ιατρικών προμηθειών».
Τι είναι γνωστό για την Candida parapsilosis στην Αργεντινή;
Το 2023, τα δεδομένα που ελήφθησαν από τις Μονάδες Συνεχούς Επιτήρησης της Ανθεκτικότητας στα Αντιμυκητιασικά (UViCRA), στις οποίες συμμετείχαν 35 ιδρύματα υγείας σε όλη τη χώρα, αποκάλυψαν ότι το 17,2% των στελεχών Candida parapsilosis ήταν ανθεκτικά ή περίπου ανθεκτικά στη φλουκοναζόλη.
Από αυτά τα στελέχη, 13 αναφέρθηκαν από τέσσερα ιδρύματα που βρίσκονται στην πόλη του Μπουένος Άιρες (CABA), ενώ άλλα δύο στελέχη προήλθαν από ένα ίδρυμα στη Σάλτα και ένα από ένα ίδρυμα στο Τουκουμάν.
Επιπλέον, μια πολυκεντρική μελέτη που διεξήχθη στην CABA μεταξύ 2022 και 2023, η οποία περιελάμβανε 19 εργαστήρια, έδειξε ότι ο μύκητας Candida parapsilosis έγινε το συχνότερο είδος καντιντίασης, εκτοπίζοντας τον Candida albicans. Στο πλαίσιο αυτό, η αντοχή στη φλουκοναζόλη έφτασε το 18,5%.
Μια άλλη μελέτη που διεξήχθη μεταξύ 2019 και 2024 σε πέντε ιδρύματα στη μητροπολιτική περιοχή του Μπουένος Άιρες διαπίστωσε επίσης ότι ο Candida parapsilosis ήταν ο κύριος παράγοντας πρόκλησης καντιντίασης στην περιοχή αυτή, με μέση αντοχή στη φλουκοναζόλη 30%.
Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια σταθερή αύξηση των περιπτώσεων ανθεκτικότητας στο φάρμακο φλουκοναζόλη, ιδίως στην CABA και σε ορισμένες περιοχές της επαρχίας του Μπουένος Άιρες, γεγονός που οδηγεί σε αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των θεραπειών και την ανάγκη εντατικοποίησης των μέτρων ελέγχου στα ιδρύματα υγειονομικής περίθαλψης.
Πώς να προστατευτείτε από την Candida parapsilosis;
Οι υγειονομικές αρχές, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, έχουν εκδώσει συστάσεις σχετικά με τον τρόπο πρόληψης των λοιμώξεων, ιδίως σε κέντρα υγείας και νοσοκομεία.
Στην Αργεντινή, το εθνικό υπουργείο Υγείας συνέστησε τη συνεχή επιτήρηση ανθεκτικών στελεχών, τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων και την εφαρμογή αυστηρών μέτρων ελέγχου για την πρόληψη κρουσμάτων στα νοσοκομεία.
Είναι σημαντικό όλες οι ομάδες υγειονομικής περίθαλψης να διατηρούν αυστηρά πρωτόκολλα πρόληψης λοιμώξεων, ιδίως σε ασθενείς με επεμβατικές ιατρικές συσκευές και σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς με καρκίνο, διαβήτη ή όσοι έχουν λάβει μεταμόσχευση οργάνου.
Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την πρόληψη της εξάπλωσης του παθογόνου παράγοντα. Επιπλέον, συνιστάται η τοποθέτηση ιατρικών συσκευών με αποστειρωμένο τρόπο και η συνεχής επιτήρησή τους, ώστε να αποφεύγεται η μετατροπή τους σε πηγές μόλυνσης.
Η απολύμανση των επιφανειών και η συνετή χρήση αντιβιοτικών αποτελούν επίσης βασικά μέτρα για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης. Αυτό συνιστάται επειδή είναι γνωστό ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών μπορεί να διαταράξει την ισορροπία του μικροβιώματος του εντέρου και να συμβάλει στην ανάπτυξη μυκήτων.