Υγεία

Κορονοϊός ή κρυολόγημα; Γιατί είναι επικίνδυνο να τα μπερδέψουμε

Έκθεση για την αποτελεσματικότητα της φθινοπωρινής δόσης με το μονοδύναμο επικαιροποιημένο εμβόλιο XBB.1.5 της Pfizer κατά της COVID-19 δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), βασισμένη σε ηλεκτρονικά αρχεία για νοσηλείες και θανάτους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες (Βέλγιο, Δανία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σουηδία), για έναν πληθυσμό περίπου 37 εκατομμυρίων ηλικιωμένων.

Πρόκειται για τα ευρήματα της περιόδου Οκτωβρίου 2023 – Απριλίου 2024 για το πρόγραμμα VEBIS, που έδειξαν ότι:

  • Κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες, η αποτελεσματικότητα στην πρόληψη νοσηλειών ήταν 65% για άτομα ηλικίας ≥80 ετών και 64% για ηλικίες 65-79 ετών. Ωστόσο, μειώθηκε σημαντικά με τον χρόνο, φτάνοντας στο 38% και 48% αντίστοιχα μέχρι τον Φεβρουάριο 2024.
  • Ως προς τη θνησιμότητα λόγω COVID-19, κυμάνθηκε στο 67% αρχικά και μειώθηκε στα 40% για άτομα ≥80 ετών και στα 54% για άτομα 65-79 ετών έως τον Φεβρουάριο 2024.

Οι συγγραφείς της έκθεσης σημειώνουν ότι οι νέες παραλλαγές του ιού, όπως η BA.2.86, και η χρονική απόσταση από τη διενέργεια του εμβολιασμού, ήταν τα κύρια αίτια για τη μείωση της προστασίας. Επιπλέον, όσοι έλαβαν τη φθινοπωρινή δόση ήταν πιθανότερο να έχουν προϋπάρχουσες συννοσηρότητες και είχαν ήδη λάβει περισσότερες ενισχυτικές δόσεις εμβολίων, συγκριτικά με τους μη εμβολιασμένους.

Μη συγχέετε την Covid-19 με το κρυολόγημα

Το μπέρδεμα της COVID-19 με κοινό κρυολόγημα μπορεί να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ιδίως για τους ευάλωτους πληθυσμούς, επεσήμανε στο BBC η προϊσταμένη του βρετανικού συστήματος υγείας (NHS) Lana Goodwin. Στάθηκε στο ότι πολλοί υποτιμούν τον ιό ή πιστεύουν ότι δεν αποτελεί πλέον λόγο ανησυχίας, μια λανθασμένη εκτίμηση που, σε συνδυασμό με τους μειωμένους ελέγχους, μπορεί να αποβεί μοιραία.

Σύμφωνα με την Goodwin, το κύριο πρόβλημα είναι ότι τα συμπτώματα μοιάζουν με του κοινού κρυολογήματος, οπότε οι ασθενείς εφησυχάζουν και δεν διενεργούν τεστ για κορωνοϊό.  Εντούτοις, τα κρούσματα και οι νοσηλείες στη Βρετανία βρίσκονται σε ανοδική πορεία, με τα ευάλωτα άτομα να υποκύπτουν στον ιό. Παράλληλα, πολλά άτομα από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των καρκινοπαθών, των μεταμοσχευμένων και των ατόμων με σοβαρές αναπνευστικές ή νευρολογικές παθήσεις, δεν γνωρίζουν ότι δικαιούνται τις κρίσιμες για την υγεία τους αντιικές θεραπείες.

Στην Ελλάδα, η τελευταία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έδειξε αύξηση εισαγωγών και διασωληνώσεων από κορωνοϊό. Ειδικότερα:

  • Παρατηρήθηκε αύξηση της θετικότητας στα τεστ σε σχέση με την εβδομάδα που προηγήθηκε.
  • Αυξημένες ήταν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, με 614 νέες έναντι 531 την εβδομάδα που προηγήθηκε.
  • Έγιναν 12 νέες διασωληνώσεις με τους διασωληνωμένους ασθενείς να φτάνουν τους 22.
  • Καταγράφηκαν 26 νέοι θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 87 έτη. Από την αρχή του έτους οι καταγεγραμμένοι θάνατοι σε σοβαρά περιστατικά (διασωλημένοι ή/και με νοσηλεία σε ΜΕΘ) ανέρχονται σε 309.
  • Τα στελέχη KP.3 και XEC της παραλλαγής BA.2.86 παραμένουν υπό παρακολούθηση, αλλά δεν συσχετίζονται με σοβαρή νόσο. Το KP.3 είναι το επικρατέστερο στέλεχος στη χώρα.
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ