Υγεία

Νέο ψηφιακό εργαλείο για την εκτίμηση ελλείψεων σε προσωπικό νοσοκομειακών λοιμώξεων

Επιστημόνες ανέπτυξαν ένα νέο ψηφιακό εργαλείο για την εκτίμηση των ελλείψεων σε εξειδικευμένο προσωπικό για την πρόληψη και τον έλεγχο των νοσοκομειακών λοιμώξεων, σύμφωνα με το ygeiamou.gr

Η ανεπαρκής στελέχωση για την πρόληψη και τον έλεγχο λοιμώξεων συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων, ισχυρίζεται νέα μελέτη από το Κέντρο Έρευνας, Πρακτικής και Καινοτομίας της αμερικανικής Ένωσης Επαγγελματιών για τον Έλεγχο των Λοιμώξεων και την Επιδημιολογία (APIC), τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύονται στο American Journal of Infection Control.

Η έρευνα συνοψίζει ένα νέο πιλοτικό πρόγραμμα αξιολόγησης ενός διαδικτυακού εργαλείου υπολογισμού, στόχος του οποίου είναι να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για τη στελέχωση στον τομέα της πρόληψης λοιμώξεων. Τα υποστελεχωμένα προγράμματα πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων σχετίζονται με σημαντικά υψηλότερα ποσοστά λοιμώξεων από κεντρικούς καθετήρες (CLABSI), λοιμώξεων του ουροποιητικού από καθετήρες (CAUTI), λοιμώξεων από Clostridioides difficile και μετεγχειρητικών λοιμώξεων του παχέος εντέρου.

Ανάμεσα στα ευρήματα ήταν τα αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων CAUTI για το 25% των μονάδων με ελλιπή στελέχωση έναντι 7% των νοσοκομείων με στελέχωση στα αναμενόμενα ή πέραν αυτών επίπεδα. Σε ανάλυση 390 νοσοκομείων επείγουσας ιατρικής φροντίδας που συμμετείχαν στη μελέτη, το εργαλείο υπολογισμού εντόπισε ότι σχεδόν το 80% (79,2%) ήταν υποστελεχωμένα σε αυτόν τον τομέα. Πάνω από το 85% των ερωτηθέντων που θεωρούσαν ανεπαρκή τη στελέχωση εργάζονταν σε νοσοκομεία όπου διαπιστώθηκαν ελλείψει σε εξειδικευμένο στην πρόληψη λοιμώξεων προσωπικό.

Η δύναμη των νοσοκομείων που συμμετείχαν κυμαινόταν από 8 έως πάνω από 2.000 κλίνες και η αναλογία ειδικών στην πρόληψη λοιμώξεων ανά κλίνη ξεκινούσε από έναν ειδικό ανά 40 κλίνες στα μικρά νοσοκομεία (λιγότερες από 25 κλίνες) έως έναν ανά 161 κλίνες σε νοσοκομεία με 301-400 κλίνες. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ο ένας ειδικός ανά 69-100 κλίνες που θεωρείται ασφαλής αναλογία την τελευταία δεκαετία, είναι ξεπερασμένη και ανεπαρκής στο σύγχρονο, πολύπλοκο πεδίο της υγειονομικής περίθαλψης.

Νέο εργαλείο για μια χρόνια παθογένεια

Το νέο διαδικτυακό εργαλείο της APIC στηρίζεται σε έναν αλγόριθμο υπολογισμού, που επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν πληροφορίες για το νοσοκομείο τους και να λαμβάνουν εκτίμηση για τις ανάγκες στελέχωσης των τμημάτων πρόληψης νοσοκομειακών λοιμώξεων. Ο αλγόριθμος συνεκτιμά παράγοντες όπως η πολυπλοκότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών ή η ύπαρξη τμημάτων επειγόντων περιστατικών ή διαφόρων μονάδων (εγκαυμάτων, μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων ή αποκατάστασης).

«Αυτός ο εξατομικευμένος υπολογιστής για τη στελέχωση στον τομέα της πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων είναι ένα εντελώς νέο εργαλείο για την κοινότητά μας και σαφώς χρειάζεται για να βοηθήσει τα νοσοκομεία να διεκδικήσουν επαρκείς πόρους για την ασφάλεια των ασθενών και του υγειονομικού προσωπικού» δήλωσε η κύρια συγγραφέας της μελέτης Rebecca Bartles, DrPH, MPH, CIC, FAPIC, εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας, Πρακτικής και Καινοτομίας της APIC.

«Ανυπομονούμε να ενημερώσουμε τον υπολογιστή σύντομα με νέες κατηγορίες και πιο λεπτομερώς με βάση την εμπειρία μας με το εργαλείο beta και να το καταστήσουμε διαθέσιμο στην κοινότητα πρόληψης λοιμώξεων και στην ευρύτερη κοινότητα υγειονομικής περίθαλψης» κατέληξε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ