Υγεία

Ιός Δυτικού Νείλου: Η έξαρση κρουσμάτων φοβίζει την Ευρώπη

Περισσότερα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται εφέτος στη χώρα μας σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Η ανησυχία για αυξημένη δραστηριότητα των κουνουπιών, όπως έχει αποτυπωθεί και σε ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, εκφράζεται και από την επιδημιολογική ενημέρωση του Ευρωπαϊκού Κέντρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, η αναμενόμενη εποχική αύξηση των κατά τόπους λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου (WNV) στην Ευρώπη παρατηρήθηκε από τον Ιούλιο φέτος, υποδεικνύοντας ότι η εποχή μετάδοσης είναι ήδη σε εξέλιξη. Το 2024 και μέχρι τις 31 Ιουλίου 2024, οκτώ χώρες στην Ευρώπη ανέφεραν 69 κρούσματα. Τα περιστατικά αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (31), την Ιταλία (25), την Ισπανία (5), την Αυστρία (2), την Ουγγαρία (2), τη Σερβία (2), τη Γαλλία (1) και τη Ρουμανία (1). Οκτώ θάνατοι αναφέρθηκαν από την Ελλάδα (5), την Ιταλία (2) και την Ισπανία (1).

Όπως αναφέρει το ECDC, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής φέτος είναι εντός του αναμενόμενου εύρους. Ωστόσο, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ελλάδα και την Ισπανία είναι υψηλότερος συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια.

Δεδομένων των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη, αναμένονται επιπλέον ανθρώπινα κρούσματα τις επόμενες εβδομάδες και μήνες. Περίπου το 20% των λοιμώξεων από τον ιό του Δυτικού Νείλου στους ανθρώπους μπορεί να προκαλέσει πυρετό του Δυτικού Νείλου, που χαρακτηρίζεται από συμπτώματα όπως πονοκέφαλος, κακουχία, πυρετός, έμετος και κόπωση. Λιγότερο από το 1% των λοιμώξεων μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται μέσω τσιμπημάτων κουνουπιών. Η μετάδοση είναι πιο συχνή μεταξύ των πτηνών, αλλά οι άνθρωποι και τα θηλαστικά μπορούν επίσης να μολυνθούν. Περίπου το 80% των λοιμώξεων στους ανθρώπους δεν έχουν συμπτώματα. Τα περισσότερα κρούσματα στους ανθρώπους συμβαίνουν μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου, όταν τα κουνούπια είναι ενεργά.

Το ECDC σημειώνει ότι τα ατομικά μέτρα προστασίας για την πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικού, τη χρήση ρούχων που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος και τον ύπνο σε δωμάτια με σίτες ή κλιματισμό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ