Υγεία

Κρούσματα πανώλης στα αιγοπρόβατα: Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι

Την αποφασιστικότητα της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται για την εξάλειψη της πανώλης στα μηρυκαστικά, εξέφρασε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν από το πρωί, στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα, παρουσία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστου Κέλλα και του Γ.Γ. του υπουργείου Γιώργου Στρατάκου.

Η πρώτη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε παρουσία των κτηνιάτρων που έφτασαν στην Θεσσαλία, και των τυροκόμων που ενημερώθηκαν για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, ακολούθησε συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου και τέλος η σύσκεψη για την χορήγηση ζωοτροφών στα μαντρωμένα ζώα των μονάδων της Θεσσαλίας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κουρέτας ζήτησε απ' όλους να συνεργαστούν απόλυτα με τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και να εφαρμόσουν αυστηρά όλα όσα προβλέπει η Ευρωπαική Οδηγία και πρόσθεσε πως «από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στο πεδίο, για την ολοκλήρωση των ελέγχων στις κτηνοτροφικές μονάδες.

Από τους στοχευμένους ελέγχους που πραγματοποιηθήκαν εντοπίστηκαν άλλα δύο θετικά κρούσματα σε φάρμες στις περιοχές Συκουρίου δήμου Τεμπών και Δαμασίου δήμου Τυρνάβου. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική, καθώς αποδεικνύεται ότι οι έλεγχοι αποδίδουν και περιορίζεται περαιτέρω η εξάπλωση της νόσου. Η εκτίμηση είναι ότι μέχρι την Παρασκευή θα έχουμε μία καθαρή επιδημιολογική εικόνα και αυτή θα είναι ενθαρρυντική για την συνέχεια».

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΥΠΑΑΤ «τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των ελέγχων που διενεργήθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο είναι ενθαρρυντικά. Θα πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο όλα όσα προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί Κανονισμοί. Αν τηρήσουμε τα προβλεπόμενα, όλα θα πάνε καλά. Χρειαζόμαστε τη συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης των ζώων. Όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε στην εθνική προσπάθεια περιορισμού και εξάλειψης της πανώλης, θέμα από το οποίο κρίνεται το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας». 

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν κι όλα τα μέτρα που λαμβάνονται για τον περιορισμό και εξάλειψη της πανώλης, όπως είναι η απογραφή των μολυσμένων ζώων, η θανάτωση, η υγειονομική ταφή και στο τέλος η απολύμανση της επίμαχης μονάδας. Παρόντες στη σύσκεψη είναι μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυρ. Μπαμπασίδης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Αντώνιος Ζαμπέλας, ο Γενικός Διευθυντής Κτηνιατρικής Μάκης Αλεξανδρόπουλος, ο προϊστάμενος του Τμήματος Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων Γεώργιος Κόμητας κι άλλα υψηλόβαθμα στελέχη της Δ/νσης Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ