Υγεία

Κρούσματα πανώλης: Το σχέδιο για να εκριζωθεί ο ιός - Τι εξετάζουν για την είσοδο της νόσου στην χώρα

Το πόσο επιθετικός είναι ο ιός της πανώλης στα αιγοπρόβατα, το διαπιστώνει κανείς από τα όσα ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης , τα στελέχη του υπουργείου , αλλά και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας στην κοινή συνέντευξη τύπου στη Λάρισα. 

Σε μόλις 10 ημέρες που η νόσος αποδεδειγμένα πέρασε τα σύνορα της χώρας, έχουμε επιβεβαιωμένα 8 κρούσματα στον νόμο Τρικάλωνκαι ένα στο Δομένικο Ελασσόνας. Δηλαδή έχουν ήδη θανατωθεί και ταφεί υγειονομικά 2407 ζώα τα οποία «χτυπήθηκαν» από την νόσο, την ώρα που η μεταδοτικότητα του ιού ξεπερνάει το 80% στα κοπάδια που προσβάλει!

Το ότι η εξάπλωση του ιού μεταπήδησε σε μια άλλη περιοχή και μάλιστα στην Ελασσόνα , έβαλε ξανά σε συναγερμό τις αρχές . Πλέον έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μεγάλο στοίχημα. Να μην εξαπλωθεί ο ιός και να εκριζωθεί από την χώρα , καθώς βάζει σε σοβαρό κίνδυνο τον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας , αλλά και την μεγάλη εξαγωγική δυναμική της φέτας , ένα προϊόν που το 65% της παραγωγής της διατίθεται εκτός Ελλάδος . 

Το σχέδιο για να εκριζώσουν τον ιό 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει τους ελέγχους ορίζοντας δύο περιοχές τριών και 10 χιλιομέτρων στις οποίες υπόκεινται σε έλεγχο 110.000 ζώα στην περιφερειακή ενότητας Λάρισας . Από χθες τα συνέργεια των κτηνιάτρων λαμβάνουν δείγματα από μονάδες στις δυο ζώνες που έχουν οριστεί. Η στενή ζώνη των 3 χλμ αριθμεί περίπου γύρω στις 60 μονάδες που αντιστοιχούν σε 13.500 ζώα. Για αυτό το σημαντικό έργο που θα ολοκληρωθεί σε περίπου μια εβδομάδα θα συνδράμουν 100 επιπλέον κτηνίατροι από την επόμενη . Τα δείγματα που θα λαμβάνονται την μια ημέρα θα εξετάζονται και θα ανακοινώνονται την επόμενη ώστε βήμα -βήμα να σταματήσει η εξάπλωση . 

Σημαντική παράμετρος σε όλο αυτόν τον σχεδιασμό είναι να τηρηθεί πιστά και αυστηρά από όλους και πρωτίστως από τους κτηνοτρόφους οι οποίοι αν δουν συμπτώματα σε ζώο στο κοπάδι τους θα πρέπει άμεσα να το αναφέρουν στις αρχές . 

Τελικός στόχος είναι η εκρίζωση του ιού από την χώρα.

Τι εξετάζουν για την είσοδο της νόσου στην χώρα 

Σε ένα δεύτερο επίπεδο οι αρχές εξετάζουν πως η πανώλη πέρασε στην χώρα , παρά τους εντατικούς ελέγχους που υπάρχουν στα σύνορά μας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μόλις πριν από λίγες ημέρες κατά την διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου αποκάλυψε πως τα μολυσμένα ζώα ήρθαν από την Τουρκία και έφτασαν στον νόμο Τρικάλων . Ο ίδιος ο υπουργός αγροτικής ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τα επίμαχα ζώα να ήρθαν από τρίτη χώρα , εκτός Ε.Ε. όμως πριν από τις οποίες ανακοινώσεις οι αρχές θέλουν να είναι σίγουρες και να έχουν αποδείξεις για το πως τα μολυσμένα αυτά ζώα πέρασαν στην Ελλάδα. 

Υπενθυμίζουμε πως η πανώλη δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και τα παράγωγα από το ζώο , δηλαδή γάλα και κρέας μπορούν να καταναλωθούν μετά από θερμική επεξεργασία.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...