Υγεία

Χρέη νοσοκομείων: Νέα μείωση τον Μάιο – Άμεσα στην ΕΚΑΠΥ όλα τα φάρμακα

Μειωμένα κατά 62 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων κατά το μήνα Μάιο σε σχέση Απρίλιο, ο οποίος ακολούθησε το ρεκόρ δεκαετίας του Μαρτίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Δελτίο Μηνιαίων Στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης, τον Μάιο τα «φέσια» των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν στα 1.255 εκατομμύρια ευρώ, έναντι των 1.317 εκατομμυρίων ευρώ τον Απρίλιο (-4,7%) και των 1.452 εκατομμυρίων ευρώ τον Μάρτιο (-13,6%).

Παρά τη μικρή υποχώρηση, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσηλευτικών ιδρυμάτων εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά και κατά το τρέχον έτος, προκαλώντας ανησυχία, με δεδομένες και τις δεσμεύσεις προς τους θεσμούς στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας αλλά και τις παραπομπές της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για τις καθυστερήσεις στην τακτοποίηση των υποχρεώσεων προς τους προμηθευτές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέο «καμπανάκι» από την Κομισιόν

Είναι ενδεικτικό ότι το πρώτο πεντάμηνο του 2023 τα ληξιπρόθεσμα χρέη των νοσοκομείων διαμορφώθηκαν σε μηνιαία βάση στα 1.237 εκατ. ευρώ, κατά μέσο όρο, ποσό που ανήλθε σε 1.367 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2024 (+10,5%).

Σημειώνεται ότι το 2023 κινήθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ωστόσο, σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν και οι δαπάνες.

Όπως έχει γράψει το Insider, η πρόσφατη έκθεση μεταπρογραμματικής εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χώρα μας διαπίστωσε για άλλη μια φορά σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, με βασική αιτία τις οφειλές των νοσοκομείων στους προμηθευτές τους, που -όπως χαρακτηριστικά αναφέρει- χτύπησαν ιστορικό ρεκόρ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης από τα 541 εκατ. ευρώ που ήταν τον Ιούλιο του 2023 αυξήθηκε στα 880 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2024.

«Η αύξηση αυτή οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων», σημειώνεται χαρακτηριστικά, με την επισήμανση πως η απόσταση από τον στόχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει τεθεί στην εποχή των μνημονίων έχει φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση «ποντάρει« στην πλήρη λειτουργία της Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), μέσω της οποίας κεντρικοποιούνται οι προμήθειες όλων των νοσοκομείων της χώρας.

«Η πλήρης ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ μπορεί δυνητικά να βοηθήσει στην επιτάχυνση των πληρωμών, καθώς αυτές θα γίνονται κεντρικά και όχι από κάθε νοσοκομείο. Ωστόσο, μόνο αυτή η μεταρρύθμιση μπορεί να μην είναι αρκετή, καθώς η θετική επίπτωση στις ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορεί να μην είναι άμεση», σημειώνεται στην έκθεση της Κομισιόν.

ΕΚΑΠΥ: Άμεσα η κεντρικοποίηση για όλα τα φάρμακα

Πάντως, η διαχείριση όλων των νοσοκομειακών φαρμάκων αναμένεται να περάσει τις επόμενες ημέρες στα «χέρια» ΕΚΑΠΥ, η οποία αναλαμβάνει και στην πράξη το ρόλο κεντρικού προμηθευτή για όλα τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης (Γ.Ν.Θ.) «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση τον περασμένο Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται ότι επί του παρόντος, διαχειρίζεται τις διαδικασίες προμήθειας φαρμάκων, οι οποίες διενεργούνται κατόπιν διαγωνισμών που υλοποιεί η ίδια και συμφωνιών που συνάπτει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων (περίπου το 20% της συνολικής δαπάνης).

Στο πλαίσιο αυτό, και με σκοπό την άμεση έναρξη της νέας διαδικασίας παραγγελιοληψίας, η ΕΚΑΠΥ κάλεσε την προηγούμενη εβδομάδα τις φαρμακευτικές εταιρείες να υποβάλουν την πρόταση/αίτηση τους για τη συμμετοχή στον υπο-διαμόρφωση Ηλεκτρονικό Κατάλογο Παραγγελιών Φαρμάκου, επισυνάπτοντας τα σχετικά έγγραφα.

Με τον τρόπο αυτό, θα περάσει στη διαχείριση της ΕΚΑΠΥ ένας προϋπολογισμός της τάξης του 1 δισ. ευρώ για τα νοσοκομεία (στοιχεία BI Health), γεγονός που εκτιμάται ότι θα συμβάλει και στον έλεγχο των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Στόχος της ΕΚΑΠΥ είναι οι εξοφλήσεις να γίνονται εντός 90 ημερών από την ημερομηνία υποβολής του τιμολογίου, χρονικό όριο που παρακολουθείται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Εσωτερική Ασφάλεια 0

Φωτιά στην Ευρώπη: Μυστικός εθνικιστικός στρατός της Βρετανίας ενώ στην Γερμανία έχουμε “Aφγανικό στρατό” κατά των εχθρών του Ισλάμ

Επερχόμενη σύγκρουση κοινωνιών στην πολυπολιτισμική Ευρώπη που αντιμετωπίζει επίσης ανεργία και ανασφάλεια; Η πρώτη...