Περιβάλλον

To «τέρας της Πρέσπας»: Το σπάνιο και σχεδόν αόρατο σαρκοφάγο φυτό

Για το «τέρας της Πρέσπας», όπως αποκαλεί ένα σπάνιο, μικρό σαρκοφάγο φυτό που εγκλωβίζει σε 10 με 20 μιλισεκόντ την τροφή του, θα δώσει πληροφορίες ερευνητής στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρείας, που αρχίζει το μεσημέρι στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων (ΚΕΔΕΑ) και υλοποιείται υπό την αιγίδα του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ και σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστηματικής Βοτανικής και Φυτογεωγραφίας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σχεδόν αόρατο, «σαν το τέρας του Λοχ Νες»

«Ονόμασα στην εργασία μου "τέρας της Πρέσπας", ένα από τα σπανιότερα σαρκοφάγα φυτά της Ελλάδας, την Aldrovanda vesiculosa (Droseraceae), γιατί αφενός είναι σαρκοφάγο και αφετέρου, ως… τέρας του Λοχ Νες, δεν μπορούν να το δουν» λέει στο Αθηναϊκό/ Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ερευνητής Φανούριος-Νικόλαος Σακελλαράκης, ο οποίος, μαζί με τον Πατρίκ Γκριγιά (Patrick Grillas) είναι συνεργάτες στην Εταιρία Προστασίας Πρεσπών και στο πλαίσιο έρευνας για τους καλαμιώνες, βρέθηκαν μπροστά στον πληθυσμό του σαρκοφάγου πληθυσμού.

Το συγκεκριμένο φυτό έχουν προσπαθήσει πολλοί συνάδελφοι να το εντοπίσουν διαχρονικά και έχουν αποτύχει γιατί είναι πολύ σπάνιο και σε ιδιαίτερο βιότοπο επειδή είναι πλευστόφυτο, δεν έχει δηλαδή ρίζες και πλέει στο νερό. Δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα και ο μοναδικός πληθυσμός του είδους εντοπίζεται στην Πρέσπα», εξηγεί ο κ. Σακελλαράκης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ