Η εταιρεία AstraZeneca, απέσυρε το εμβόλιο Vaxzevria κατά του Covid, κάποιους μήνες μετά την παραδοχή της σε δικαστικά έγγραφα πως το σκεύασμα αυτό θα μπορούσε να έχει προκαλέσει σπάνιες θρομβώσεις.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας το εμβόλιο δεν θα μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η αίτηση για την απόσυρση υποβλήθηκε στις 5 Μαρτίου και τέθηκε σε ισχύ από χθες, Τρίτη.
Σύμφωνα με την AstraZeneca το εμβόλιο αποσύρεται για εμπορικούς λόγους καθώς «έχει ξεπεραστεί από ανανεωμένα εμβόλια που αντιμετωπίζουν τις νέες παραλλαγές της Covid-19». Αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση, έχει οδηγήσει σε μια μείωση της ζήτησης για το εμβόλιο της AstraZeneca το οποίο πλέον ούτε παράγεται ούτε και εμπορεύεται.
«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκθέσεις μόνο τον πρώτο χρόνο της χρήσης του εμβολίου αυτού σώθηκαν 6,5 εκατομμύρια ζωές και συνολικά παραδόθηκαν 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως. Οι προσπάθειές μας έτυχαν αναγνώρισης από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρήθηκαν ευρέως ως κρίσιμης σημασίας για το τέλος της παγκόσμιας πανδημίας. Θα εργαστούμε τώρα με τους νομοθέτες και τους συνεργάτες μας για να έχουμε ένα καθαρό κλείσιμο αυτού του κεφαλαίου και της σημαντικής συνεισφοράς του στην πανδημία της Covid-19» αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας.
Να σημειωθεί ότι η AstraZeneca παραδέχτηκε για πρώτη φορά σε δικαστικά έγγραφα πως το εμβόλιο της φαρμακευτικής εταιρείας, που παρασκευάστηκε για τον κορωνοϊό, μπορεί να προκαλέσει σπάνιες παρενέργειες, μια παραδοχή που αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για τεράστιες αποζημιώσεις.
Κατά του φαρμακευτικού «γίγαντα» με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή στη Βρετανία από 51 οικογένειες, που καταγγέλλουν, πως το εμβόλιο που παρασκεύασε η βρετανοσουηδική πολυεθνική εταιρεία AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, προκάλεσε τον θάνατο ή επέφερε σοβαρές παρενέργειες σε συγγενικά τους πρόσωπα. Δεκάδες οικογένειες αναμένεται να απαιτήσουν αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων λιρών, αναφέρει σε σχετικό άρθρο η Daily Mail.
Η εφημερίδα τονίζει πως οι δικηγόροι που εκπροσωπούν κάποιες από τις οικογένειες θεωρούν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αποζημιώσεις μπορεί να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. λίρες.
Η ιστορία του Τζέιμι Σκοτ και ακόμη 50 υποθέσεις
Μεταξύ των εναγόντων είναι ο Τζέιμι Σκοτ, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος ισχυρίζεται πως το εμβόλιο, το οποίο έλαβε τον Απρίλιο του 2021, του προκάλεσε μόνο εγκεφαλικό τραύμα και σοβαρά προβλήματα, στη γραφή, την ανάγνωση, την ομιλία αλλά και την όραση, εξαιτίας θρόμβου και αιμορραγίας. Μάλιστα οι θεράποντες ιατροί φέρονται να είχαν ενημερώσει τη σύζυγό του πως δεν θα μπορέσει να επιβιώσει.
Η AstraZeneca, της οποίας η χρηματιστηριακή αξία ξεπερνάει τα 170 δισεκατομμύρια λίρες, έχει αμφισβητήσει τις εις βάρος της κατηγορίες, ωστόσο, όπως αναφέρει η Telegraph, σε νομικό έγγραφο που υποβλήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο τον Φεβρουάριο, παραδέχεται πως το εμβόλιό της «θα μπορούσε σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει TTS (θρόμβωση με σύνδρομο θρομβοκυτταροπενίας)».
Συνολικά, στο Ανώτατο Δικαστήριο έχουν προσφύγει θύματα και συγγενείς θυμάτων 51 περιστατικών, που ζητούν αποζημιώσεις, οι οποίες ανέρχεται σε πάνω από 110 εκατομμύρια ευρώ. Επίσημα στοιχεία από τη Ρυθμιστική Υπηρεσία Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), τα οποία επικαλείται το βρετανικό μέσο, δείχνουν ότι τουλάχιστον 81 θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο πιθανολογείται ότι συνδέονται με την πιθανή παρενέργεια των θρομβώσεων σε άτομα που είχαν επίσης χαμηλά αιμοπετάλια. Συνολικά, σχεδόν ένας στους πέντε ανθρώπους που υπέφεραν από την TTS πέθανε ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της MHRA.
Ανοίγει ο δρόμος για νέες αγωγές
Η παραδοχή της AstraZeneca, που έγινε στο πλαίσιο της νομικής υπεράσπισης της εταιρείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, έχει πυροδοτήσει νέες νομικές διαμάχες και θα μπορούσε να φέρει στη δικαιοσύνη ακόμη περισσότερες υποθέσεις.
Η Telegraph υπενθυμίζει πως η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αναλάβει τις αποζημιώσεις που πιθανόν να επιβληθούν στην AstraZeneca. Ωστόσο μέχρι σήμερα έχει αποφύγει να παρέμβει στις δικαστικές υποθέσεις του φαρμακευτικού κολοσσού και ακολουθεί ένα δικό της πρόγραμμα αποζημιώσεων με εφάπαξη πληρωμή 120.000 λιρών, η οποία κρίνεται από τα θύματα και τις οικογένειές τους ως ανεπαρκής. Τα στοιχεία δείχνουν ότι από τις 163 πληρωμές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση μέχρι τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους για αποζημιώσεις θυμάτων ή συγγενών ανθρώπων που έχουν πεθάνει, οι 158 αφορούσαν υποθέσεις της AstraZeneca. Μόλις πέντε υποθέσεις σχετίζονταν με άλλα εμβόλια.
Αν και σε προηγούμενη επιστολή που είχε σταλεί τον Μάιο του 2023 προς τους δικηγόρους του Τζέιμι Σκοτ η AstraZeneca είχε απορρίψει κάθε ενδεχόμενο το εμβόλιό της να προκαλεί TTS, στο νομικό έγγραφο που αποκαλύπτει το βρετανικό μέσο αναφέρει πως «είναι παραδεκτό ότι μπορεί, σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να προκαλέσει TTS». «Ο αιτιολογικός μηχανισμός δεν είναι γνωστός», αναφέρεται και επισημαίνεται πως «η αιτιώδης συνάφεια σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση είναι ζήτημα πραγματογνωμοσύνης».
Υπενθυμίζεται πως οι επιστήμονες είχαν εντοπίσει για πρώτη φορά μια σύνδεση μεταξύ του εμβολίου και της ανοσοθρομβοπενία και των θρομβώσεων (σύνδρομο VITT) από τον Μάρτιο του 2021. Δηλαδή λίγο μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. «Ο ιατρικός κόσμος έχει αναγνωρίσει εδώ και πολύ καιρό ότι το εμβόλιο προκαλεί VITT. Μόνο η AstraZeneca αμφισβητεί ότι η κατάσταση του Τζέιμι προκλήθηκε από αυτό», δήλωσε στην Telegraph η σύζυγος του Τζέιμι Σκοτ και πρόσθεσε:
«Χρειάστηκαν τρία χρόνια για να έρθει αυτή η παραδοχή. Είναι πρόοδος, αλλά θα θέλαμε να δούμε περισσότερα την εταιρεία και την κυβέρνηση. Ήρθε η ώρα να προχωρήσουν τα πράγματα πιο γρήγορα. Ελπίζω ότι η παραδοχή τους να σημαίνει ότι θα μπορέσουμε να διευθετήσουμε νωρίτερα την υπόθεση και όχι ότι θα καθυστερήσουμε. Χρειαζόμαστε μια συγγνώμη και μια δίκαιη αποζημίωση για την οικογένειά μας και όλες τις άλλες οικογένειες που έχουν πληγεί. Έχουμε την αλήθεια με το μέρος μας και δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε».