Αυτή η σημαντική εξέταση που μπορεί να εντοπίσει τον καρκίνο του εντέρου, ήδη υπάρχει στις ΗΠΑ, αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα από τον οργανισμό φαρμάκων της χώρας.
Πρόκειται για μία εξέταση αίματος που ανιχνεύει με μεγάλη ακρίβεια τον καρκίνο του παχέος εντέρου σε ανθρώπους που ακόμη μπορεί να μην έχουν παρουσιάσει συμπτώματα και χωρίς να έχουν αυξημένο κίνδυνο να τον αναπτύξουν.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Καναδά, η εξέταση εντοπίζει θραύσματα του γενετικού υλικού που απελευθερώνουν στο αίμα (ctDNA) τα καρκινικά κύτταρα και οι προχωρημένοι προκαρκινικοί όγκοι. Οι ερευνητές την δοκίμασαν σε χιλιάδες εθελοντές, διαπιστώνοντας ότι ανιχνεύει τη νόσο με ακρίβεια 83%. Ωστόσο η αποτελεσματικότητά της στους προκαρκινικούς όγκους ήταν μειωμένη.
Αν και κυκλοφορεί ήδη στις ΗΠΑ, δεν έχει ακόμα λάβει την έγκριση της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της χώρας. Η απόφαση της FDA αναμένεται εντός του έτους.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος στους ενήλικες (προηγούνται οι καρκίνοι μαστού και πνεύμονος). Η έγκαιρη διάγνωση μπορεί να αποτρέψει περισσότερο από το 90% των θανάτων εξαιτίας του. Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους τρεις ενήλικες που θα έπρεπε να κάνουν προληπτική εξέταση με κολονοσκόπηση, δεν υποβάλλονται σε αυτήν.
Η ανάπτυξη μιας απλής εξέτασης αίματος, θα μπορούσε να αυξήσει τον προσυμπτωματικό έλεγχο, λένε οι ερευνητές.
Η νέα μελέτη
Τα νέα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση New England Journal of Medicine. Στη μελέτη εντάχθηκαν 7.861 εθελοντές, ηλικίας 45-84 ετών. Όλοι τους υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση και στην εξέταση αίματος, για να συγκριθεί η αποτελεσματικότητά τους.
Με την ανάλυση αίματος ανιχνεύθηκε με ακρίβεια το 83,1% των καρκίνων που εντόπισε η κολονοσκόπηση. Ωστόσο στο 16,9% η κολονοσκόπηση αποκάλυψε έναν καρκίνο του παχέος εντέρου και η εξέταση όχι.
Η ανάλυση αίματος ήταν πολύ πιο ακριβής στους καρκίνους του παχέος εντέρου, ακόμα κι αν ήταν αρχικού σταδίου. Αντιθέτως, είχε πολύ μικρότερη ευαισθησία (13,2%) στις προκαρκινικές αλλοιώσεις, οι οποίες θα μπορούσαν εν καιρώ να εξελιχθούν σε καρκίνο.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η ανάλυση αίματος είναι εξίσου αποτελεσματική με άλλα διαγνωστικά εργαλεία, όπως η εξέταση κοπράνων. Είναι, όμως, υποδεέστερη από την κολονοσκόπηση, η οποία θεωρείται η πιο ακριβής διαγνωστική μέθοδος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. William M. Grady, από το φημισμένο Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson, στο Σιάτλ.
Ο καρκίνος του παχέος εντέρου αυξάνεται ραγδαία, ιδίως στους νέους (ηλικίες κάτω των 50 ετών). Πλέον οι γιατροί βλέπουν ακόμα και 30χρονους που πάσχουν από αυτόν.