Η διπολική διαταραχή, μια σοβαρή ψυχική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ακραίες εναλλαγές μανίας και κατάθλιψης, περιπλέκει σημαντικά τη ζωή των ασθενών και αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, όπως αποκαλύπτει μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύεται στο Psychiatry Research, οπως μεταδιδει το ygeiamou.gr/
Η μελέτη που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέτασε μια σειρά από παράγοντες που απειλούν το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων, αποκαλύπτοντας τελικά ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή αντιμετωπίζουν 4-6 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Φαίνεται ότι η ψυχική διαταραχή είναι ακόμη πιο απειλητική για τη ζωή και από το κάπνισμα, αφού, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους καπνιστές είναι διπλάσιος από τους μη καπνιστές.
«Προς μεγάλη μας έκπληξη, διαπιστώσαμε ότι η διπολική διαταραχή συνιστά πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από ό,τι το κάπνισμα», δήλωσε ο Melvin McInnis, καθηγητής ψυχιατρικής στην Ιατρική Σχολή του U-M.
Η νέα επιστημονική έρευνα χρησιμοποίησε τα δεδομένα δύο μεγάλων προγενέστερων μελετών, τα ευρήματα των οποίων παρουσιάζουν συνέπεια. Η πρώτη αφορούσε 1.128 συμμετέχοντες από τη μακροχρόνια μελέτη του Πανεπιστημίου για τη διπολική διαταραχή. Κατέγραψε 56 θανάτους από το 2006, εκ των οποίων οι 54 αφορούσαν σε άτομα με διπολική διαταραχή. Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι η διπολική διαταραχή αύξησε την πιθανότητα θανάτου κατά 6 φορές σε διάστημα 10 ετών.
Η δεύτερη πηγή αφορούσε σε περισσότερους από 18.000 ασθενείς από το Michigan Medicine, όπου διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με διπολική διαταραχή αντιμετώπιζαν 4 φορές αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Σχεδόν οι μισοί από τους διπολικούς ασθενείς της μελέτης ήταν καπνιστές, ποσοστό υψηλότερο από ό,τι στα μη διπολικά άτομα. Επιπλέον, η πλειονότητα των συμμετεχόντων ήταν γυναίκες, γεγονός που συσχετίστηκε με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.
Οι διπολικοί ασθενείς παρουσίαζαν επίσης υψηλότερα ποσοστά άλλων παθήσεων, όπως άσθμα, διαβήτη και υπέρταση. Το κάπνισμα και η κατάθλιψη διπλασίαζαν τον κίνδυνο θανάτου στα διπολικά άτομα.
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση μεταξύ της διάρκειας της φαρμακευτικής αγωγής για τη διπολική διαταραχή και του κινδύνου θανάτου.
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν την ανάγκη ανάπτυξης πιο ολοκληρωμένων στρατηγικών βελτίωσης της υγείας και της ποιότητας ζωής των διπολικών ασθενών, που θα αντιμετωπίζουν, μεταξύ άλλων, τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, αλλά και τις έμμεσες επιπτώσεις των συμπτωμάτων της διπολικής διαταραχής στη συνολική υγεία.
«Με τα χρόνια, έχουν εφαρμοστεί κάθε είδους προγράμματα για την πρόληψη του καπνίσματος και την ενημέρωση για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, αλλά ποτέ δεν υπήρξε μια εκστρατεία τέτοιας κλίμακας για την ψυχική υγεία», σχολίασε ο δρ. McInnis.
Η έγκαιρη παρέμβαση, ιδίως στο στάδιο του εντοπισμού και της διαχείρισης της κατάθλιψης, που συχνά προηγείται της διπολικής διαταραχής, είναι ζωτικής σημασίας. Η γενετική έρευνα συνεχίζεται, με στόχο την καλύτερη κατανόηση αυτών των παραγόντων κινδύνου, με τους ειδικούς να ζητούν την ανάληψη δράσης για την υποστήριξη της υγείας των διπολικών ασθενών και την καλύτερη πρόσβασή τους στην περίθαλψη, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τις σημαντικές επιπτώσεις της διαταραχής στο προσδόκιμο ζωής.