Η καθημερινή χρήση κάνναβης, σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις μιας νέας μελέτης που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας;
Στη μελέτη εξετάστηκαν στοιχεία από 156.999 άτομα, με μέση ηλικία τα 54 χρόνια. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 4 χρόνια, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι συγκριτικά με τα άτομα που δεν έκαναν χρήση κάνναβης, τα άτομα που επιδίδονταν σε καθημερινή χρήση, για ψυχαγωγικούς λόγους, διέτρεχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας. Σημειώνεται ότι άλλοι παράγοντες όπως το κάπνισμα, η ηλικία και το φύλο των συμμετεχόντων, δεν φάνηκε να παίζουν ρόλο στον εν λόγω κίνδυνο.
Σύμφωνα με τον Yakubu Bene-Alhasan, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ιατρό στο Medstar Health στη Βαλτιμόρη, υπάρχουν ενδείξεις, τουλάχιστον από την συγκεκριμένη μελέτη, ότι η χρήση κάνναβης έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία των ανθρώπων. Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες που ασχολήθηκαν με τη χρήση κάνναβης, υπόκεινται σε πολλούς περιορισμούς, όπως συμβαίνει και με την παρούσα μελέτη. Βασιζόμενοι οι ερευνητές σε παρατηρητικά δεδομένα συσχέτισαν την κάνναβη με την καρδιακή ανεπάρκεια, ωστόσο, δεν μπορεί να προσδιοριστεί μια ισχυρή σχέση αιτιότητας ανάμεσα στα δύο με βάση παρατηρητικά δεδομένα. Σημειώνεται ότι στη μελέτη δεν καταγράφηκε ο τρόπος κατανάλωσης της κάνναβης, δηλαδή αν καπνιζόταν ή αν καταναλωνόταν ως συνταγογραφούμενο προϊόν, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό διότι το κοινό θα πρέπει να γνωρίζει πότε πραγματικά διατρέχει κίνδυνο από τα προϊόντα κάνναβης και αυτό θα πρέπει να μελετηθεί σε μελλοντικές έρευνες.
Η κάνναβη προκαλεί σοβαρά καρδιακά προβλήματα σε ηλικιωμένους;
Μια δεύτερη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στη Φιλαδέλφεια, διαπίστωσε ότι οι ηλικιωμένοι άνθρωποι που έκαναν χρήση κάνναβης σε τακτική βάση, διέτρεχαν 20% μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρών καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου, κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους.
Στη μελέτη συμμετείχαν 28.535 άτομα άνω των 65 ετών, από τους οποίους κανένας δεν κάπνιζε. Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ιατρό στο Νοσοκομείο Nazareth στη Φιλαδέλφεια, Avilash Mondal, η μελέτη εξέτασε ηλικιωμένους που έκαναν νόμιμα χρήση φαρμακευτικής κάνναβης.
Όπως και η πρώτη μελέτη που αναφέρθηκε σε αυτό το άρθρο, έτσι και αυτή, βασίστηκε σε παρατηρητικά δεδομένα, οπότε δεν μπορεί να δώσει μια αιτιώδη σχέση ανάμεσα στη χρήση φαρμακευτικής κάνναβης και επικίνδυνων καρδιακών προβλημάτων. Σε κάθε περίπτωση, δεδομένου ότι πολλές μελέτες συσχετίζουν τη χρήση κάνναβης με καρδιακά προβλήματα και με βάση το ότι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις αυτής της χρήση είναι ακόμη άγνωστες, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.
Γιατί η χρήση κάνναβης συνδέεται με τα καρδιακά προβλήματα;
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε παλαιότερα στο περιοδικό Cell, διαπίστωσε ότι η δέλτα-9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC), το κύριο ψυχοδραστικό συστατικό της κάνναβης, οδηγεί στο σχηματισμό φλεγμονής στο ανθρώπινο σώμα, σε οξειδωτικό στρες στα ανθρώπινα κύτταρα και στον σχηματισμό πλάκας στις αρτηρίες. Στην έρευνα μελετήθηκαν ποντίκια σε εργαστηριακό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τον Mark JK Chandy, συν-συγγραφέα της μελέτης και επίκουρο καθηγητή ιατρικής στο Western University στο Οντάριο του Καναδά, αυτό που φαίνεται από την κλινική βιβλιογραφία και από τις μελέτες που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο είναι ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στη χρήση κάνναβης και τις καρδιακές παθήσεις. Όπως εξήγησε, η THC και άλλα κανναβινοειδή μπορούν να συνδεθούν με τους υποδοχείς των αρτηριών, προκαλώντας φλεγμονή και βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία. Αυτός ο κίνδυνος δεν επηρεάζει μόνο τα μεγαλύτερα άτομα. Αντίθετα, ακόμη και τα άτομα κάτω των 50 ετών που κάνουν χρήση κάνναβης, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας;
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας είναι τα ακόλουθα:
-Αναπνευστική δυσκολία
-Πόνος στο στήθος
-Δύσπνοια (κυρίως κατά τη διάρκεια του ύπνου)
-Έντονη κόπωση
-Συχνοουρία κατά τη διάρκεια της νύχτας
-Ξηρός βήχας
-Απώλεια όρεξης
-Φούσκωμα στο στομάχι
-Πρήξιμο στα πόδια, την κοιλία και τους αστραγάλους
-Αύξηση βάρους
Τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά ή μπορεί να έρχονται και να φεύγουν. Τα συμπτώματα επιδεινώνονται με την πάροδο του χρόνου και γι΄αυτό οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται την κατάστασή τους εγκαίρως.
Ποιες άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει η χρήση κάνναβης στην ανθρώπινη υγεία;
Η χρήση κάνναβης, πέραν από την αύξηση του καρδιακού κινδύνου που αναφέραμε πιο πάνω, έχει ένα ευρύ φάσμα επιπτώσεων στον άνθρωπο, τόσο σωματικών, όσο και ψυχικών.
Σωματικές επιπτώσεις από τη χρήση κάνναβης
-Αναπνευστικά προβλήματα: Ο καπνός της κάνναβης, όταν αυτή καπνίζεται, προκαλεί ερεθισμό τους πνεύμονες, με αποτέλεσμα τα άτομα που κάνουν τακτική χρήση κάνναβης να αντιμετωπίζουν αναπνευστικά συμπτώματα όπως ο βήχας και τα φλέγματα, να αναπτύσσουν συχνότερα πνευμονικές ασθένειες, όπως η πνευμονία και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο πνευμονικών λοιμώξεων.
-Ναυτία και έμετος: Η καθημερινή χρήση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης ενός συνδρόμου που ονομάζεται σύνδρομο κανναβινοειδούς υπερέμεση, κατά το οποίο οι χρήστες έρχονται αντιμέτωποι με έντονους κύκλους ναυτίας, έμετου και αφυδάτωσης, διατρέχοντας αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας.
-Ταχυκαρδία: Η κάνναβη αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό για έως και 3 ώρες μετά το κάπνισμά της, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
-Αναπτυξιακά προβλήματα εμβρύου: Σύμφωνα με δεδομένα μελετών, τα μωρά των εγκύων γυναικών που έκαναν χρήση κάνναβης ή κάνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν με μειωμένο σωματικό βάρος και να αντιμετωπίζουν μετέπειτα εγκεφαλικά και συμπεριφορικά προβλήματα.
Ψυχικές επιπτώσεις από τη χρήση κάνναβης
Η μακροχρόνια χρήση κάνναβης έχει συνδεθεί και με ψυχικές επιπτώσεις, όπως οι ακόλουθες:
-Παραισθήσεις (προσωρινές)
-Παράνοια (προσωρινή)
-Άτομα που ταλαιπωρούνται από σχιζοφρένεια, βλέπουν τα συμπτώματά τους να επιδεινώνονται. Τα εν λόγω συμπτώματα περιλαμβάνουν: αποδιοργανωμένη σκέψη, παράνοια και παραισθήσεις.
-Αυτοκτονικές σκέψεις σε εφήβους
-Κατάθλιψη
-Άγχος
Η φαρμακευτική κάνναβη μπορεί να μειώσει τον πόνο και άλλα συμπτώματα;
Παρότι η έρευνα είναι περιορισμένη, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η φαρμακευτική κάνναβή μπορεί:
-Να μειώσει τον συνεχή πόνο (ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιείται από τους περισσότερους ανθρώπους).
-Να μειώσει την ακαμψία των μυών και τους μυϊκούς σπασμούς που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της σκλήρυνσης κατά πλάκας.
-Να μειώσει τα συμπτώματα ανησυχίας.
-Να βελτιώσει τον ύπνο των ατόμων με ινομυαλγία, σκλήρυνση κατά πλάκας και υπνική άπνοια.
-Να αντιμετωπίσει τη ναυτία και τον έμετο που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της χημειοθεραπείας.
-Να βελτιώσει την όρεξη και να μειώσει την απώλεια βάρους σε άτομα με AIDS.
-Να αντιμετωπίσει τις επιληπτικές κρίσεις που ταλαιπωρούν τα άτομα με επιληψία.
-Να βελτιώσει τα συμπτώματα του συνδρόμου Dravet και του συνδρόμου Lennox-Gastaut.