Τα μπαχαρικά και τα βότανα είναι πολύτιμα, γευστικά και ικανά να μας ταξιδέψουν σε μνήμες και αισθήσεις, αλλά και πλούσια σε αντιοξειδωτικά που οχυρώνουν τον οργανισμό μας.
Οι περίφημοι δρόμοι των μπαχαρικών τώρα δικαιώνονται και από την Ιατρική. Με αντιοξειδωτικές ουσίες που η επιστήμη βρίσκει ιδιαίτερα επωφελείς για την υγεία μας, είναι η ιδανική λύση να αντικαταστήσουν άλλα πιο επιβλαβή συστατικά για την καλή κατάσταση του οργανισμού μας.
Σύμφωνα με το ιστολόγιο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, υπάρχουν μπαχαρικά που προτιμώνται για να συνοδεύσουν τις μαγειρικές και τις γευστικές μας εμπειρίες τον χειμώνα, ιδίως την περίοδο των εορτών που είμαστε πιο επιρρεπείς να καταναλώσουμε φαγητά πλούσια σε λίπη και σάκχαρα, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα in.gr.
Μπορούν να μας… σώσουν τα μπαχαρικά;
Κι όμως. Έχουν τη δυνατότητα να μας βοηθήσουν να μειώσουμε το αλάτι, τα λιπαρά και τα γλυκά που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική μας υγεία.
Τα μπαχαρικά και τα βότανα ως θεματοφύλακες υγείας για τον χειμώνα που κάποια απ’ αυτά μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το κρυολόγημα (τζίντζερ, κανέλα, θυμάρι, ρίγανη, τσάι του βουνού, χαμομήλι, τίλιο), αλλά και ως αρκούντως γευστικά υποκατάστατα έναντι του βουτύρου, της κρέμας, της ζάχαρης και του αλατιού.
Άλλωστε η μεσογειακή μας διατροφή κρύβει πολλές επιλογές για το πιάτο μας, ώστε να μην ανεβάσουμε την αρτηριακή μας πίεση, το ζάχαρο, αλλά και την «κακή» μας χοληστερόλη.
Απολαυστικά χρώματα, ιδιαίτερα αρώματα, ξεχωριστές γεύσεις, πικάντικες αισθήσεις σε μια πρέζα μπαχαρικού ή αποξηραμένου βοτάνου –που έχει πιο έντονη δράση και αισθητική απόλαυση από το χλωρό- κρύβουν εντός τους ισχυρά αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή που έχουν συνδεθεί με ένα πλήθος ευεργετικών επιδράσεων για την υγεία, όπως ο μειωμένος κίνδυνος ανάπτυξης καρδιαγγειακών και διαβήτη τύπου 2.
Αρκεί μια δημιουργική ενασχόληση και λίγος πειραματισμός για να καταλήξει κανείς στον συνδυασμό γεύσεων που του ταιριάζει, με βάση τα βιώματα και το γούστο του. Πρόκειται για ένα καλό δώρο υγείας προς τον εαυτόν μας, βελτιώνει τη διάθεσή μας, αλλά και αναβαθμίζει τις διατροφικές μας επιλογές.
Μπαχαρικά και βότανα, δώρο της φύσης
Μπαχάρι: Χρησιμοποιείται σε ζύμες, επιδόρπια, δημητριακά, ταιριάζει σε κόκκινε σάλτσες, συνδυάζεται με δημητριακά και λαχανικά.
Βασιλικός: Στην Ελλάδα αφθονεί, αποξηραμένος έχει πιο έντονη γεύση και άρωμα. Ταιριάζει σε σάλτσες για ζυμαρικά, σαλάτες, πέστο και σάντουιτς.
Μαντζουράνα: Στην ίδια οικογένεια με τον βασιλικό, ταιριάζει σε σάλτσες, σούπες, σαλάτες, μαγειρεμένα λαχανικά.
Κάρδαμο: Μπορεί να ενισχύσει τη γεύση του καφέ μας, να μπει σε ψωμιά και γλυκά.
Κόλιανδρος: Συναντάται στη μεξικανική, ταϋλανδέζικη και ινδική κουζίνα.
Κανέλα: Ο συνδυασμός με το μήλο είναι χαρακτηριστικός, ταιριάζει με φρούτα, συνδυάζεται σε επιδόρπια, γλυκά αλλά μπορεί και σε κόκκινες σάλτσες με κρεατικά.
Γαρύφαλλο: Απαντάται κυρίως στη ζαχαροπλαστική, καθώς και σε ψωμιά.
Κύμινο: Ταιριάζει στα γνωστά μας πολίτικα σουτζουκάκια, αλλά και σε διάφορα μεξικάνικα και ινδικά πιάτα.
Άνηθος: Σε μαγειρικές με πατάτες, αρακά, σε σαλάτες, αυγά και σε διάφορα ντιπ.
Σκόρδο: Σε σούπες, ζυμαρικά, στο δικό μας τζατζίκι και τη σκορδαλιά, σε λαχανικά, σε μαρινάδες.
Τζίντζερ: Μπορούμε να το απολαύσουμε σε ροφήματα και να βοηθήσουμε να περάσει το κρυολόγημά μας, σε γλυκά, σε ποτά, αλλά και σε διάφορες συνταγές.
Μέντα και ρίγανη: Προσφιλή σε πολλά μεσογειακά πιάτα.
Πιπέρι (μαύρο, λευκό και κόκκινο): Σε σούπες, πιάτα λαχανικών, ζυμαρικά, όσπρια και σαλάτες.
Κουρκουμάς: Σε ριζότο, σούπες, όσπρια και λαχανικά.
Δεντρολίβανο, θυμάρι και φασκόμηλο: Σε σούπες, σαλάτες, πιάτα με ζυμαρικά, σάλτσες.