Υγεία

Τι είναι οι σπασμοί που συμβαίνουν πριν από τον ύπνο; - Γιατρός εξηγεί

'Εχετε νιώσει ποτέ ότι θα... πέσετε στο κενό ή τινάζεστε πριν αποκοιμηθείτε; Ένας γιατρός έχει την απάντηση για αυτά που νιώθετε. 

Σε βίντεό του στο TikTok, ο ειδικός διαχείρισης πόνου, δρ. Kunal Sood είπε πως το φαινόμενο του υπναγωγικού ή υπνικού τραντάγματος μπορεί να προέρχεται από «βραχυκύκλωμα» του εγκεφάλου.

«Μια θεωρία του γιατί κάτι τέτοιο συμβαίνει γενικά είναι ότι ο εγκέφαλός μας μπερδεύεται όταν οι μύες μας χαλαρώνουν και νομίζει ότι πέφτουμε, οπότε προκαλεί το τράνταγμα για να αποτρέψει την πτώση», είπε ο Sood για την «ουσιαστικά ακίνδυνη» αντίδραση.

Οι σπασμοί συνήθως δημιουργούνται από το άγχος, την κατανάλωση διεγερτικών όπως ναρκωτικά, αλκοόλ και καφεΐνη και ακόμα από την έλλειψη ύπνου, σύμφωνα με την Κλινική του Κλίβελαντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Είναι κάτι που συμβαίνει συχνά, και εκτιμάται ότι το 70% του πληθυσμού μπορεί να το βιώσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο», αναφέρει. 

Ύπνος ή υπνικός μυόκλονος είναι η επιστημονική ονομασία για την ξαφνική και ακούσια μυϊκή κίνηση και συμβαίνει κατά τη διάρκεια των αλλαγών στις φάσεις ύπνου. 

«Τα τραντάγματα είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν όταν μας παίρνει ο ύπνος και στον ελαφρύ ύπνο που ακολουθεί», αναφέρει η Κλινική, επιβεβαιώνοντας τη θεωρία του Sood.

«Αυτό το στάδιο ύπνου είναι αρκετά ελαφρύ ώστε ο εγκέφαλος να το παρερμηνεύσει σαν ξύπνιο, αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι οι μύες μας δεν κινούνται. Αυτό οδηγεί τον εγκέφαλο στο να στείλει σήματα στους μύες σαν μια μορφή ελέγχου, για να τους ξυπνήσει ή να τους κρατήσει ενεργούς ως μια μορφή προστασίας», σύμφωνα με την Κλινική. 

Οι νευροδιαβιβαστές ανταλλάσουν μηνύματα μεταξύ των νευρικών κυττάρων. Αυτά τα χημικά σήματα μας βοηθούν να κινούμε τα άκρα μας.

Οι νευροδιαβιβαστές είναι δεμένοι σε μια υποδοχή στο κύτταρο άφιξης. Προβλήματα με αυτές τις υποδοχές, όπως ανωμαλίες ή ατροφίες, μπορεί να συνεισφέρουν στο μυόκλονο.

«Το αποτέλεσμα είναι αυτή η αίσθηση κίνησης, τραντάγματος ή πτώσης καθώς οι μύες δραστηριοποιούνται», δήλωσε η Reena Mehra, διευθύντρια της έρευνας υπνικών διαταραχών στο Κέντρο Ύπνου του Νευρολογικού Ινστιτούτου στην Κλινική του Κλίβελαντ.

«Αν κάνετε ο,τι χρειάζεται για να μειώσετε τις συνθήκες που πυροδοτούν αυτήν την κατάσταση, η συχνότητα εμφάνισης αυτών των περιστατικών θα μειωθεί δραστικά», ανέφερε. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ