Υγεία

Πρωινό ξύπνημα: Μήπως σχετίζεται με την ηλικία;

Η επιστημονική κοινότητα δίνει την απάντηση και σε αυτό.


Αν είχες συνηθίσει να πηγαίνεις για ύπνο αργά και να ξυπνάς αργά, είναι πολύ πιθανό να έχεις παρατηρήσει πως μεγαλώνοντας, όλο αυτό ανατρέπεται. Η ώρα που ο οργανισμός μας πηγαίνει για ύπνο και αντίστοιχα ξυπνάει, εξαρτάται πολύ από το γεγονός ότι μεγαλώνουμε.

Καθώς τα χρόνια περνούν, το σώμα αλλάζει τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά, και αυτές οι αλλαγές σχετίζονται πολύ και με τις αλλαγές που προκαλούνται στον ύπνο μας. Σύμφωνα με την ψυχολόγο του πανεπιστημίου του Michigan, Cindy Lustig: «Όπως τα περισσότερα πράγματα που αλλάζουν με τα χρόνια, έτσι και ο ύπνος μας διαμορφώνεται διαφορετικά με τον καιρό».


Τελικά είναι καλός ο μεσημεριανός ύπνος;

Για την ακρίβεια, ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται διαφορετικά όσο μεγαλώνουμε

Αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος ενός νεαρού ατόμου καταλαβαίνει πιο εύκολα ότι μετά το δείπνο, ακολουθεί ο ύπνος μετά από λίγες ώρες. Σε ένα μεγαλύτερο άτομο, αυτή η σύνδεση αρχίζει κι εξασθενεί. Αυτή η μη αίσθηση του χρόνου κάνει τους ηλικιωμένους να κουράζονται αρκετά νωρίτερα από τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξυπνούν πολύ πιο νωρίς και πιο ξεκούραστοι από τον υπόλοιπο κόσμο.

Ένας ακόμη λόγος που συμβαίνει αυτό είναι επειδή η όρασή μας αλλάζει με το πέρασμα των χρόνων και κι έτσι μειώνεται η ένταση από το φως που προσλαμβάνει ο εγκέφαλός μας. Κι αυτό ανατρέπει τα δεδομένα και φυσικά το πόσες ώρες καταλήγουμε να κοιμόμαστε, μεγαλώνοντας.

Αν έχεις παρατηρήσει τέτοιες αλλαγές στον ύπνο σου, οι επιστήμονες συμβουλεύουν να πηγαίνεις έναν περίπατο πριν ο ήλιος δύσει, να διαβάζεις ένα βιβλίο στο iPad, να βλέπεις τηλεόραση σε μια φωτεινή οθόνη ή ακόμη και να βάλεις τεχνητό φως στο σπίτι σου.

Αυτό θα βοηθήσει σημαντικά καθώς όλος αυτός ο φωτισμός είναι σαν να λέει στον εγκέφαλο ότι ο ήλιος δεν έχει δύσει ακόμα, κάτι το οποίο θα κρατήσει την παραγωγή της μελατονίνης ενεργή. Για να μπορέσεις να μείνεις λοιπόν ξύπνιος λίγο παραπάνω και συνεπώς να κοιμηθείς λίγο περισσότερο το πρωί, οι ειδικοί προτείνουν να δοκιμάσεις τα παραπάνω 30'-60' πριν το ηλιοβασίλεμα. Θα βοηθήσει πολύ.

Πέρα από το φως, βάλε την άσκηση στη ζωή σου και προσπάθησε να αποφεύγεις την κατανάλωση αλκοόλ πριν πέσεις στο κρεβάτι γιατί διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου σου και συνεπώς τον τρόπο που έχεις μάθει να κοιμάσαι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...