Το τσάι μάτσα (matcha tea) είναι ένα είδος ιαπωνικού πράσινου τσαγιού που προκύπτει από το φυτό Camellia sinensis και καλλιεργείται με μια ξεχωριστή μέθοδο, η οποία ευθύνεται για τη μεγάλη περιεκτικότητά του σε ισχυρά αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, κατά το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου ανάπτυξης του φυτού, αυτό καλύπτεται από ψάθες μπαμπού, ώστε τα φύλλα του να μην εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως. Με αυτή τη διαδικασία το φυτό παράγει μεγαλύτερες ποσότητες αμινοξέων και βιοδραστικών ενώσεων, όπως η χλωροφύλλη και η θεανίνη, οι οποίες είναι υπεύθυνες για το έντονο πράσινο χρώμα και τη μοναδική γεύση του μάτσα, σύμφωνα με το wikihealth.gr.
Το μάτσα θεωρείται το πιο αρωματικό πράσινο τσάι και καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες παγκοσμίως, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Η συχνή κατανάλωσή του μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζει αρκετά οφέλη για την υγεία.
Κύριες δραστικές ενώσεις του τσαγιού μάτσα, στις οποίες οφείλονται οι περισσότερες ευεργετικές του ιδιότητες, είναι οι κατεχίνες και ιδιαίτερα η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG).
Ποια είναι τα οφέλη του τσαγιού μάτσα για την υγεία;
Είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ενώσεων
Το τσάι μάτσα είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, εκ των οποίων πιο σημαντικά είναι οι κατεχίνες. Οι κατεχίνες έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.
Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου και προλαμβάνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών
Η κατανάλωση τσαγιού μάτσα θεωρείται πως συμβάλει στην προώθηση της σωστής λειτουργίας του εγκεφάλου και βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.
Η περιεκτικότητα του σε καφεΐνη, του προσδίδει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία έχει συνδεθεί με τη μείωση της νευροφλεγμονής, βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και ενίσχυση της μνήμης.
Η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG) είναι επίσης ένας ισχυρός νευροπροστατευτικός παράγοντας, ο οποίος έχει την ικανότητα, σύμφωνα με μελέτες, να ενισχύει τη γνωστική λειτουργία και να μειώνει την παραγωγή β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο, αποτρέποντας έτσι την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών, όπως η νόσος του Alzheimer.
Βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου
Το τσάι μάτσα και διάφορα δραστικά συστατικά του έχουν παρουσιάσει σημαντική αντικαρκινική δράση in vitro και in vivo σε ζώα. Το κύριο δραστικό συστατικό του, η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 φαίνεται να διαθέτει την πιο ισχυρή δράση, αφού έχουν παρατηρηθεί ευεργετικά αποτελέσματά της in vitro ενάντια στον καρκίνο του παχέος εντέρου και του χοληφόρου πόρου.
Ο μηχανισμός δράσης της EGCG πιθανότατα συνδέεται με την αναστολή της αγγειογένεσης και καταστολή των φλεγμονωδών διαδικασιών που συμβάλουν στον υπερπολλαπλασιασμό και την έναρξη της καρκινογένεσης.
Εκτός από τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3, η βιταμίνη C που περιέχει το τσάι μάτσα φαίνεται επίσης να δρα προστατευτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου.
Προσφέρει προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακές παθήσεις
Οι κατεχίνες, που περιέχει το τσάι μάτσα και ειδικά η γαλλική επιγαλλοκατεχίνη-3 (EGCG), έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες, οι οποίες συμβάλουν στη μείωση του οξειδωτικού στρες, προσφέρουν προστασία έναντι καρδιαγγειακών παθήσεων και προλαμβάνουν την εμφάνιση του εγκεφαλικού επεισοδίου.
Συμβάλει στην απώλεια βάρους
Το πράσινο τσάι είναι γνωστό για την ενίσχυση του μεταβολισμού και αύξηση της καύσης του λίπους, δύο πράγματα που συμβάλουν σημαντικά στην απώλεια βάρους. Αφού το τσάι μάτσα είναι ένα είδος πράσινου τσαγιού θεωρείται και αυτό ένα πολλά υποσχόμενο μέσο για τη διαχείριση του σωματικού βάρους.