Υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα επιστρέφουν από 1.1.2023 οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης ενημέρωσε την εθνική αντιπροσωπεία, ότι δεν απαιτείται νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή τους, αφού το μέτρο της απαγόρευσης δεν θα ανανεωθεί.
Σήμερα η επιτροπή εμπειρογνωμόνων εισηγήθηκε στο υπουργείο και τον τρόπο της επιστροφής τους.
Ειδικότερα, η επιτροπή εισηγείται «οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί να επιστρέψουν με δύο rapid test, με μάσκα υψηλής προστασίας, να διασφαλίζεται ότι το τεστ θα γίνεται προκειμένου να υπάρξει καταγραφή, να υπάρχει επιτήρηση της τήρησης των μέτρων, από τη Διοίκηση, προφανέστατα η μη τήρηση θα συνιστά και πειθαρχικό αδίκημα. Για τους ανεμβολίαστους γιατρούς και ανεμβολίαστους νοσηλευτές η εισήγηση είναι να μην βρίσκονται σε ΜΕΘ και σε χώρους που υπάρχουν ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όπως είναι τα ογκολογικά τμήματα».
Πώς θα επιστρέψουν στα νοσοκομεία οι ανεμβολίαστοι γιατροί από την Πρωτοχρονιά
Στην ερώτηση που τέθηκε από βουλευτές τι μέλλει γενέσθαι με τις αμοιβές τους, για το διάστημα που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε: «Δεν υπάρχει θέμα αμοιβών. Επιστρέφουν και αρχίζουν να πληρώνονται».
Το ΣτΕ έκρινε συνταγματικό το μέτρο, δεν έκρινε την τελευταία παράτασή του, είπε επίσης ο Θάνος Πλεύρης.
Όπως εξάλλου επισήμανε, στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι «διαγράφεται το πρόστιμο στους άνω των 60 που δεν εμβολιάστηκαν και μετά την επιβολή του προστίμου, εμβολιάστηκαν».
«Πραγματικά, είναι ένα σκληρό μέτρο. Δεν υπάρχει υπουργός που θέλει να βάζει πρόστιμα, αλλά έτσι ο εμβολιασμός πήγε από το 55% στο 80%. Μόλις προβλέφθηκε το πρόστιμο υπήρξαν 250.000 πολίτες που εμβολιάστηκαν σε αυτές τις ηλικίες. 'Αρα το πρόστιμο ήταν αποτελεσματικό», είπε ο υπουργός Υγείας.