Υγεία

Ο εμβολιασμός για τον COVID-19 προκάλεσε διχασμό και μεροληπτικές συμπεριφορές

Τα άτομα που έχουν λάβει εμβόλια για τον COVID-19 εκφράζουν μεροληπτικές συμπεριφορές έναντι των μη εμβολιασμένων ατόμων , σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε περισσότερους από 15.000 πολίτες 21 χωρών σε όλο τον κόσμο.

«Τα άτομα που συμμορφώνονται με τις συμβουλές των υγειονομικών αρχών καταδικάζουν ηθικά τους μη εμβολιασμένους για παραβίαση ενός κοινωνικού συμβολαίου εν μέσω κρίσης», έγραψαν δύο επιστήμονες με έδρα τη Δανία στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στο Nature .

«Όσοι αρνούνται τα εμβόλια αναφέρουν ότι νιώθουν διακρίσεις και πίεση παρά τη θέλησή τους».

 

 

Για να μετρήσουν την προκατάληψη που βασίζεται στην κατάσταση του εμβολιασμού για τον COVID-19, οι ερευνητές ρώτησαν περίπου 15.233 άτομα πώς αισθάνονται εάν ένας στενός συγγενής τους πρόκειται να παντρευτεί ένα εμβολιασμένο ή μη εμβολιασμένο άτομο - μια ερώτηση που χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό σε έρευνες για τις διακρίσεις μεταξύ φυλετικών και εθνοτικών , ή κομματικές γραμμές.

Συγκεκριμένα, στους συμμετέχοντες παρουσιάστηκαν σύντομες περιγραφές μιας σειράς εικονικών ατόμων και τους ζητήθηκε να φανταστούν ότι πρόκειται για άτομα με τα οποία ένας από τους στενούς συγγενείς τους σκοπεύει να παντρευτεί. Τους έδειχναν δύο προφίλ κάθε φορά, το ένα δίπλα στο άλλο, και τους ζητήθηκε να βαθμολογήσουν κάθε προφίλ λέγοντας εάν συμφωνούν ή διαφωνούν με δηλώσεις όπως, "Θα ήμουν δυστυχισμένος αν αυτό το άτομο παντρευόταν έναν από τους στενούς μου συγγενείς" και "Εγώ σκέψου ότι αυτό το άτομο δεν είναι αξιόπιστο».

Ένα από τα έξι χαρακτηριστικά που περιγράφουν αυτά τα στοχευόμενα άτομα ήταν η εμβολιαστική τους κατάσταση κατά του COVID-19, η οποία κυμαινόταν τυχαία μεταξύ «πλήρως εμβολιασμένων» και «μη εμβολιασμένων». Τα άλλα χαρακτηριστικά ήταν η ηλικία, το επάγγελμα, τα χόμπι, η προσωπικότητα και το «οικογενειακό υπόβαθρο», τα οποία έκαναν διάκριση μεταξύ των ανθρώπων που «γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στη [χώρα του ερωτώμενου]» και των ανθρώπων που «μετανάστευσαν από τη Μέση Ανατολή».

Τα ευρήματα

Σε έξι χώρες —Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Μαρόκο, Νότια Αφρική και Ηνωμένο Βασίλειο— που επιλέχθηκαν να εκπροσωπούν τόσο τις εύπορες δυτικές όσο και τις αναπτυσσόμενες μη δυτικές χώρες, οι μη εμβολιασμένοι διαπιστώθηκε ότι δεν συμπαθούσαν τα εμβολιασμένα άτομα (14 ποσοστιαίες μονάδες) ως άτομα με εθισμό στα ναρκωτικά (15 ποσοστιαίες μονάδες) και πολύ περισσότερο από άτομα που ήταν στη φυλακή (10 ποσοστιαίες μονάδες), άθεοι (7 ποσοστιαίες μονάδες) ή άτομα με ψυχικές ασθένειες (6 ποσοστιαίες μονάδες).

Επιπλέον, η συνολική αντιπάθεια των μη εμβολιασμένων μεταξύ των εμβολιασμένων (13 ποσοστιαίες μονάδες) βρέθηκε να είναι δυόμισι φορές μεγαλύτερη από αυτή των μεταναστών από τη Μέση Ανατολή (5 ποσοστιαίες μονάδες). Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι μη εμβολιασμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν σημαντικά μεγαλύτερη εχθρότητα από τους μετανάστες ακόμη και σε 10 χώρες που κρίνονται μη φιλικές προς τους μετανάστες. Είναι ενδιαφέρον ότι οι συμπεριφορές διακρίσεων σε βάρος των μη εμβολιασμένων μεταναστών της Μέσης Ανατολής βρέθηκαν να είναι εξίσου ισχυρές με εκείνες προς τους μη εμβολιασμένους ιθαγενείς.

Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μη εμβολιασμένοι ερωτηθέντες κατά μέσο όρο δεν έδειξαν σχεδόν καμία μεροληπτική στάση απέναντι στους εμβολιασμένους.

« Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προκατάληψη είναι κυρίως μονόπλευρη », έγραψαν οι συγγραφείς. «Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γερμανία διαπιστώνουμε ότι οι μη εμβολιασμένοι αισθάνονται κάποια αντιπάθεια προς τους εμβολιασμένους. Αλλά ακόμη και εδώ δεν βρίσκουμε στατιστικά στοιχεία υπέρ αρνητικών στερεοτύπων ή συμπεριφορών αποκλεισμού».

«Η παρατήρηση ότι τα εμβολιασμένα άτομα κάνουν διακρίσεις σε βάρος εκείνων που δεν είναι εμβολιασμένα, αλλά ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το αντίστροφο, συνάδει με την εργασία για την ψυχολογία της συνεργασίας», δήλωσε ο κορυφαίος συγγραφέας Alexander Bor, πολιτικός ψυχολόγος στο Central που χρηματοδοτείται από τον George Soros. Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (CEU).

Μια ψυχολογική εξήγηση

Αυτή η προκατάληψη μπορεί να εξηγηθεί από έναν ψυχολογικό μηχανισμό ενάντια στη «ελεύθερη ιππασία», σύμφωνα με τη μελέτη. Με άλλα λόγια, ένα άκρως πολωμένο και ηθικό συναίσθημα γύρω από τον εμβολιασμό κατά του COVID-19 ενεργοποίησε αυτόν τον μηχανισμό σε εμβολιασμένους ανθρώπους, κάνοντάς τους να βλέπουν αυτούς που αρνούνται να κάνουν τα τρυπήματα ως ηθικά αποτυχημένους «ελεύθερους αναβάτες» μιας συλλογικής προσπάθειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Βίντεο του ΓΕΕΘΑ με τα “βατράχια μας” ως απάντηση στο παραμύθι των γειτόνων “θα έρθουμε ένα βράδυ ξαφνικά” και στους Τούρκους “ψαράδες” του Αιγαίου

Στις 18 Ιουλίου 2024 αναφέρθηκε η παρουσία Εξήντα Τούρκων ψαράδων στο Αιγαίο με 5 από αυτούς γύηρω από την Ζουράφα-Οι...