Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι σε συνέντευξή του ο Βουλευτής της ΝΔ Νικήτας Κακλαμάνης, ζήτησε ο υποψήφιος πρόεδρος της Δημοκρατίας που θα προταθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να προέρχεται από την κεντροδεξιά, ακυρώνοντας όλα τα άλλα σενάρια για πολιτική συναίνεση, τύπου την νυν προέδρου της Δημοκρατίας κ.Σακελαροπούλου.
Επειδή όμως τίποτα δεν είναι σίγουρο, και όλα τα σενάρια είναι ανοικτά, πιθανότατα στην κυβέρνηση κινδυνεύουν μετά το πολιτικό επεισόδιο και την διαγραφή Σαμαρά, να υπάρξουν απώλειες σε κοινοβουλευτικές ψήφους κατά την διαδικασία εκλογής προέδρου στην Βουλή.
“Όταν ο Βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ζητεί πρόεδρο από την παράταξη προφανώς δε μιλάει μόνο εξ ονόματος του εαυτού του, αλλά εκ μέρους μερίδας βουλευτών του κόμματος”, καταλήγουν οι δημοσιογραφικές πηγές.
Ένα ακόμη ναρκοπέδιο” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι εκδήλωση που ετοιμάζει το Φόρουμ των Δελφών για την μεταπολίτευση.
Η εκδήλωση θα γίνει στις 12- 13 Δεκεμβρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο και η εκδήλωση συνδιοργανώνεται από το Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα Βήμα.
Πιθανότατα εκεί ο κύριος Σαμαράς να παρουσιάσει είτε νέες πολιτικές εξελίξεις για τον ίδιο, είτε να επιτεθεί εκ νέου προσωπικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη “για την εξωτερική πολιτική σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά” ( παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Γεραπετρίτη), προκαλώντας μεγαλύτερο ρήγμα μέσα στο κόμμα, ενόψει και της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας.
Υπενθυμίζουμε ότι, κατά το άρθρο 32 του Συντάγματος γίνονται 5 ψηφοφορίες: στις δύο πρώτες απαιτούνται 200 ψήφοι για την εκλογή προέδρου και στην τρίτη 180 ενώ, σε περίπτωση που μετά από 3 ψηφοφορίες δεν εκλεγεί ο πρόεδρος, στην τέταρτη απαιτούνται 151 ψήφοι στη πιθανή περίπτωση πέμπτου γύρου η εκλογή του/της γίνεται κατά πλειοψηφία.
Όπως και να έχει, υπάρχει μια σημαντική μερίδα Βουλευτών στην ΝΔ, που δεν συμφωνεί με πολλά από όσα πράττει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ( λογικό σε κάθε κόμμα), τα οποία όμως όταν αγγίζουν εθνικά θέματα, “θερμαίνονται επικίνδυνα”, προκαλώντας ισχυρές αναταράξεις.
Το ακόμα πιο περίεργο, είναι η ανύπαρκτη στάση του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα της διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, αφού η αφωνία τους είναι εμφανής και κάνει θόρυβο.
Προφανώς τα κόμματα αυτά δεν θέλουν να δεσμευθούν για κανέναν και τίποτα, και ακολουθούν την ροή των γεγονότων, χωρίς να παρεμβαίνουν ουσιαστικά σε καμία φάση της διαδικασίας.
Την ίδια ακριβώς περίοδο η ελληνική κοινωνία υποφέρει από την ακρίβεια σε βασικά αγαθά, τις υψηλές αδικαιολόγητες τιμές στο ρεύμα, ενώ οι μισθοί προς το παρόν είναι οι χαμηλότεροι στην Ευρώπη.
Ο ΟΟΣΑ σε ειδική έκθεση του ανακοίνωσε ότι η φτώχεια στην Ελλάδα καλπάζει κανονικά, και οι πολίτες τα βγλαζουν πολύ δύσκολα πέρα στις βασικές ανάγκες του μήνα.
Η μόνη λύση είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας με την εξόρυξη υδρογονανθράκων και η επιστροφή στο δημόσιο των χρυσοφόρων κοιτασμάτων στην Χαλκιδική άμεσα, για αρχή. Οι εμπορικές συμφωνίες με Ισραήλ και Αίγυπτο για φθηνή ενέργεια θα πρέπει να τρέξουν ακόμα πιο γρήγορα, ενώ η χώρα μας οφείλει να συνεχίσει τις σχέσεις της με την τεράστια αγορά της Ινδίας.