Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε παλαιότερη ανακοίνωσή του είχε παραθέσει όλα όσα πρέπει να προσέχουμε για να κάνουμε ασφαλείς επιλογές. Οι συστάσεις του παραμένουν πάντοτε επίκαιρες και είναι οι εξής:
Γενικά για την προμήθεια κρέατος
- Το νωπό κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη μεταξύ 2 και 5 βαθμών Κελσίου
- Το κατεψυγμένο κρέας πρέπει να διατηρείται σε θερμοκρασία –18 (μείον 18) βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη.
- Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
- Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητά στο κρέας τις σφραγίδες που αποδεικνύουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν πραγματοποιήσει τον απαιτούμενο έλεγχο.
Ο ΕΦΕΤ συνιστά επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος (π.χ. σφάγια πουλερικών) μόνο εφόσον είναι τοποθετημένο σε ψυγείο ή ψυχόμενη προθήκη (προθήκη-ψυγείο) και όχι τεμάχια κρέατος που βρίσκονται εκτός ψυγείου κρεμασμένα από τσιγκέλια και εκτεθειμένα σε σκόνη και μικρόβια.
Για την προμήθεια κρέατος πουλερικών (γαλοπούλες, κοτόπουλα)
Ο ΕΦΕΤ αναφέρει ότι οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε κατεψυγμένες. Πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής:
- Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου. Δεν πρέπει ποτέ να διατηρούνται σε ανοικτούς, μη ψυχόμενους χώρους.
- Οι κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη στους -18 βαθμούς Κελσίου ή σε χαμηλότερη θερμοκρασία.
- Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες) και αποπτιλωμένες (χωρίς πούπουλα). Πρέπει επίσης να φέρουν σήμανση καταλληλότητας. Η σήμανση πρέπει να είναι με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο πάνω στο κρέας.
- Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης. Η σήμανση πρέπει να είναι τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο.
- Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
Για την προμήθεια προϊόντων πτηνοτροφίας
Ο ΕΦΕΤ τονίζει ότι η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (π.χ. πουλερικά ή αυγά ορνίθων) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής (π.χ. «ελευθέρας βοσκής», «εκτατικής εκτροφής», κ.ά.) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα. Το σήμα αυτό χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – «AGROCERT» για τις Ειδικές Πτηνοτροφικές Εκτροφές.
Για την προμήθεια κρέατος θηραμάτων
- Τα άγρια ή εκτρεφόμενα θηράματα πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένα. Πρέπει επίσης να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας όταν διατίθενται ολόκληρα.
- Τα τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας. Πρέπει ακόμα να αναγράφουν ημερομηνίας ανάλωσης.
Για την προμήθεια γαλακτοκομικών προϊόντων
- Τα συσκευασμένα τυριά θα πρέπει να φέρουν σήμανση αναγνώρισης («οβάλ» σφραγίδα) με τα αρχικά της χώρας παραγωγής και τον αριθμό έγκρισης του παρασκευαστή.
- Τα συσκευασμένα τυριά πρέπει να αναγράφουν ημερομηνία ανάλωσης
- Τα τυριά πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο
- Τα προϊόντα που περιέχουν φυτικά λιπαρά (αντί ζωικού λίπους) είναι μη γαλακτοκομικά προϊόντα. Ο ΕΦΕΤ τονίζει πως πρέπει να διατίθενται προς πώληση σε διακριτούς χώρους, από αυτούς των γαλακτοκομικών.
Για την προμήθεια προϊόντων ζαχαροπλαστικής
- Ορισμένα προϊόντα ζαχαροπλαστικής πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο, υπό ορισμένες θερμοκρασίες συντήρησης. Τα προϊόντα αυτά πρέπει να αναγράφουν τις θερμοκρασίες και να διατηρούνται υπό ανάλογες συνθήκες.
- Ο παρασκευαστής πρέπει να ενημερώνει τον καταναλωτή για την ύπαρξη αλλεργιογόνων στα προϊόντα ζαχαροπλαστικής.
Γενικές συστάσεις
Ο ΕΦΕΤ συνιστά επίσης στους καταναλωτές να αγοράζουν τρόφιμα από αδειοδοτημένες επιχειρήσεις και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς. Πρέπει επίσης να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή:
- Στους χειρισμούς των τροφίμων από το προσωπικό
- Στις συνθήκες καθαριότητος του προσωπικού
- Στις συνθήκες καθαριότητας του εξοπλισμού και του χώρου απ’ όπου προμηθεύονται κάθε είδος κρέατος ή κρεατοσκευάσματος ή άλλα ευαλλοίωτα προϊόντα (γαλακτοκομικά, αυγά κ.ά.).
Καλό είναι επίσης να αγοράζουν τελευταία τα προϊόντα που χρειάζονται ψυγείο ή κατάψυξη και να τα τοποθετούν το συντομότερο δυνατό σε ψυχρό περιβάλλον.
Τέλος, πριν από το μαγείρεμα ο ΕΦΕΤ συνιστά να γίνεται πλήρης απόψυξη του κατεψυγμένου κρέατος. Η απόψυξη πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση στην συντήρηση του ψυγείου.