Η Ευρώπη κατέγραψε μείωση 14% στα ποσοστά γεννήσεων τον Ιανουάριο του 2021, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η μείωση αυτή προκλήθηκε πιθανώς από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.
Τον Ιανουάριο του 2021 συμπληρώνονταν 9 με 10 μήνες από τα lockdowns που οφείλονταν στον κορονοϊό.
Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια lockdown, οδήγησαν σε λιγότερες εγκυμοσύνες, επισημαίνει η έρευνα. Η μείωση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως σε χώρες που το σύστημα υγείας ασφυκτιούσε.
Σύμφωνα με το Onmed.gr και το περιοδικό Human Reproduction, η Λιθουανία και η Ρουμανία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες μειώσεις, 28% και 23% αντίστοιχα, ενώ την ίδια στιγμή η Σουηδία, που δεν βρισκόταν σε καθεστώς lockdown κατέγραψε φυσιολογικά ποσοστά γεννήσεων.
Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν σε «μακράς διάρκειας επιπτώσεις στο δημογραφικό, κυρίως στην δυτική Ευρώπη, όπου καταγράφεται γήρανση του πληθυσμού».
«Όσο πιο μεγάλη διάρκεια είχε το lockdown, τόσο πιο λίγες εγκυμοσύνες καταγράφηκαν εκείνη την περίοδο, ακόμα και σε χώρες που δεν επηρεάστηκαν σοβαρά από την πανδημία», δήλωσε η Δρ. Leo Pomar, από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λωζάνης και συγγραφέας της μελέτης.
«Θεωρούμε ότι ο φόβος των ζευγαριών για την υγειονομική και κοινωνική κρίση κατά την περίοδο του πρώτου κύματος της πανδημίας, συνέβαλε στη μείωση των γεννήσεων εννέα μήνες μετά» είπε.
Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης, οι φόβοι που σχετίζονταν με τον ιό και η κοινωνική και οικονομική κρίση, αποτέλεσαν «έμμεσους παράγοντες που έπαιξαν ρόλο στην απόφαση των ζευγαριών να αναβάλουν μια εγκυμοσύνη», αναφέρει η έρευνα.