Να κάνουν το συντομότερο δυνατόν οι πολίτες τα δύο εμβόλια, της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορονοϊού, συνέστησε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, γιατί όπως σημείωσε, «το μεγάλο πρόβλημα είναι να μην έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και από κορωνοϊό, γιατί αυτά θα πιέσουν πάρα πολύ το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Βασιλακόπουλος, επισήμανε: «Είμαστε στην τρίτη πλέον εβδομάδα που παρουσιάζει σχετική επιδείνωση η επιδημία του κορωνοϊού, μετά από τουλάχιστον δύο μήνες ύφεσης και αποκλιμάκωσης. Αυτό είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο, σε άλλες χώρες έχει γίνει πολύ νωρίτερα απ' ότι έχει γίνει σε μας, και νομίζω ότι θα συνεχιστεί όσο θα μπαίνει χειμώνας. Θα πέφτουν οι θερμοκρασίες και θα είμαστε σε κλειστούς χώρους».
Ο κόσμος με την έλευση του χειμώνα θα πάψει να κινείται συνεχώς σε εξωτερικούς χώρους και όπως υπογράμμισε ο καθηγητής «Είναι γνωστό ότι στους εσωτερικούς χώρους η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, είναι περίπου 15 με 20 φορές μεγαλύτερη.
Άρα είναι λογικό να δούμε αύξηση από εδώ και πέρα. Πόσο μάλλον που η χρήση της μάσκας έχει πάψει να είναι υποχρεωτική και δυστυχώς πολλοί συνάνθρωποι μας, ιδίως ευάλωτοι, δεν χρησιμοποιούν τη μάσκα. Κάτι το οποίο θα έπρεπε να κάνουν από μόνοι τους».
Σε αυτό το σημείο εξέφρασε τον προβληματισμό «Δεν κατανοώ γιατί ένας ηλικιωμένος που πάει στο σουπερμάρκετ δεν βάζει τη μάσκα του, την ώρα τουλάχιστον που είναι μέσα στο σουπερμάρκετ. Δεν χρειάζεται να είναι υποχρεωτικό. Μπορεί από μόνος του να καταλάβει ότι με αυτό τον τρόπο προστατεύει καλύτερα τον εαυτό του».
Εξέφρασε την ελπίδα «να μη χρειαστεί να φτάσουμε ξανά στην υποχρεωτική χρήση της μάσκας » με την έννοια, όπως ανέφερε ότι «έχουμε τα όπλα αυτή τη στιγμή να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Καταρχήν υπάρχει το επικαιροποιημένο εμβόλιο».
«Ο κόσμος δεν έχει "αγκαλιάσει" το επικαιροποιημένο εμβόλιο»
«Δυστυχώς πάμε πολύ άσχημα με το επικαιροποιημένο εμβόλιο» υπογράμμισε. «Χθες είχαν γίνει γύρω στους 1.500 εμβολιασμούς, προχθές 13.000. Είναι πολύ μικρά νούμερα για τη σημασία που έχει το εμβόλιο. Προφανώς ο κόσμος έχει κουραστεί. Δεν γίνεται και σοβαρή καμπάνια. Το ότι ο κορωνοϊός δεν παίζει εδώ και αρκετό καιρό στα κανάλια, έχει δώσει την εντύπωση στον κόσμο ότι τελειώσαμε με αυτόν» σημείωσε.
Επιπλέον τόνισε «Τουλάχιστον στο κομμάτι του εμβολίου, επειδή είναι το βασικό όπλο που έχουμε για να μειώσουμε και τις νοσηλείες και τους θανάτους αλλά και τη μεταδοτικότητα, θα πρέπει να γίνουμε λίγο πιο ενεργητικοί, να συμμετέχουμε σε καμπάνιες, να προσπαθήσουμε ο καθένας από το μετερίζι του. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι πλέον δεν έχουμε το αρχικό εμβόλιο και είναι σημαντικό αυτό. Δεν έχουμε το εμβόλιο που φτιάχτηκε δύο χρόνια πριν.
Έχουμε ένα επικαιροποιημένο εμβόλιο που περιέχει συστατικά για να αντιμετωπίσει και το στέλεχος Όμικρον 5 που κυριαρχεί στη χώρα μας και το Όμικρον 4 που είναι 2%. Άρα έχουμε ένα εμβόλιο κατάλληλο για τον κορωνοϊό που κυκλοφορεί στη χώρα μας. Εδώ πρέπει όλοι να σπεύσουμε, αναμνηστικά πάντα, τρεις μήνες μετά την τελευταία δόση, ή τρεις μήνες μετά τη νόσηση για όλες τις ηλικίες. Τρεις μήνες είναι η προστασία που θα λάβουμε, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε την πολύ μεγάλη έξαρση».
Πιθανή η ταυτόχρονη έξαρση γρίπης και κορονοϊού
Σε ό, τι αφορά τον προβληματισμό για την διπλή επιδημία, του κορωνοϊού και της γρίπης, είπε χαρακτηριστικά:
«Τα δύο προηγούμενα χρόνια ζήσαμε μια περίοδο με εκτεταμένη χρήση μασκών υποχρεωτικά και μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης. Εκεί ουσιαστικά η γρίπη εξαφανίστηκε, γιατί έχει μικρότερη μεταδοτικότητα από τον πρόναο. Εξαφανιζόμενη όμως η γρίπη δεν νόσησαν άνθρωποι από γρίπη.
Άρα η ανοσία που έχει ο πληθυσμός της Ελλάδος αυτή τη στιγμή από τη γρίπη, είναι πάρα πολύ μικρή.
Είναι λογικό λοιπόν φέτος που έχουμε ξανανοίξει ως κοινωνία και ελπίζουμε να μείνουμε ανοιχτή, να έχουμε περισσότερα περιστατικά γρίπης. Δεν είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να είμαστε ταυτόχρονα νοσούντες, να νοσήσουμε δηλαδή και από γρίπη και από κορωνοϊό.
Το μεγάλο πρόβλημα είναι να έχουμε δύο ταυτόχρονες επιδημίες, δύο δηλαδή επιδημικά κύματα και από γρίπη και από κορωνοϊό, γιατί θα πιεστεί το σύστημα υγείας και δεν έχουμε κανένα λόγο να κάνουμε κάτι τέτοιο».
«Μπορούν τα δύο εμβόλια της γρίπης και το επικαιροποιημένο του κορωνοϊού, να γίνουν ταυτόχρονα το ένα στο ένα χέρι και το άλλο στο άλλο. Μπορούν να γίνουν με διαφορά μίας ημέρας δύο ημερών τριών ημερών. Δεν υπάρχει κανένας χρονικός περιορισμός. Το σημαντικό είναι να γίνουν και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο μικρότερο επιδημικό κύμα θα έχουμε και για τη γρίπη και για τον κορωνοϊό» υπογράμμισε.