Υγεία

Που μπορεί να οφείλεται η φαγούρα στις θηλές;

Η φαγούρα στις θηλές είναι ένα δυσάρεστο συναίσθημα, τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπου καθίσταται δύσκολος ο κνησμός τους, όσο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπου η φαγούρα διαταράσσει συνεχώς τον ύπνο, αναφέρει το wikihealth.gr.

Ο κνησμός των θηλών τις πλείστες φορές δεν σηματοδοτεί κάτι σοβαρό. Σε σπάνιες όμως περιπτώσεις, αποτελεί σημάδι ασθένειας, αλλά όπως είπαμε αυτό είναι σπάνιο. Πιο κάτω λοιπόν, θα δούμε τις πιθανές αιτίες που προκαλούν την εν λόγω φαγούρα.

Που μπορεί να οφείλεται η φαγούρα στις θηλές;

1. Ατοπική δερματίτιδα

Η ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή ως έκζεμα, είναι η πιο κοινή αιτία φαγούρας στις θηλές. Σε αυτή την κατάσταση, ο κνησμός είναι συνεχόμενος και σοβαρός. Μάλιστα, μπορεί να ξεκινήσει πριν καν εμφανιστεί κάποιο εξάνθημα.

Το εξάνθημα που δημιουργείται στην ατοπική δερματίτιδα περιλαμβάνει συνήθως μικρές κυψελίδες από τις οποίες ρέει υγρό που δημιουργεί κρούστα. Η φαγούρα που προκαλεί το εξάνθημα μπορεί να οδηγήσει σε πληγή και ενδεχομένη μόλυνση.

Σημειώνεται ότι η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να εμφανιστεί σε γυναίκες και άνδρες όλων των ηλικιών. Δεδομένου μάλιστα, ότι οφείλεται σε κάποια υπερευαισθησία, οι άνθρωποι που έχουν προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών, άσθματος ή αλλεργικού πυρετού, θεωρούνται πιο επιρρεπείς.

Ποιοι παράγοντες προκαλούν ατοπική δερματίτιδα;

  • Ξηροδερμία
  • Παρατεταμένη επαφή με νερό
  • Βαφές ή αρώματα που προστίθενται σε προϊόντα δέρματος
  • Προϊόντα καθαρισμού
  • Στρες

Πώς γίνεται διάγνωση ατοπικής δερματίτιδας;

Η διάγνωση της ατοπικής δερματίτιδας γίνεται μέσω φυσικής εξέτασης και διερεύνησης του ιστορικού υγείας του ασθενούς. Ωστόσο, σε μερικές περιπτώσεις πραγματοποιείται και βιοψία δέρματος για να αποκλειστούν άλλες αιτίες που ενδεχομένως να οδήγησαν στην ατοπική δερματίτιδα.

Πώς θεραπεύεται η ατοπική δερματίτιδα;

  • Τοπικές αλοιφές, όπως βαζελίνη, αλοιφή με έλαιο καρύδας κ.α
  • Για σοβαρό κνησμό και όταν η αλλεργική αιτία είναι γνωστή, μπορεί να συνταγογραφηθούν αντιισταμινικά χάπια ή κρέμα υδροκορτιζόνης.

Σημειώνεται ότι υπάρχουν διάφορες στρατηγικές αυτοπροστασίας και πρόληψης που μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα, αλλά η πιο αποτελεσματική είναι η αποφυγή των αιτιών που προκαλούν την ατοπική δερματίτιδα. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

2. Νόσος του Paget

Η νόσος του Paget είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του μαστού που μπορεί να περιλαμβάνει τόσο τη θηλή, όσο και την θηλαία άλω (η έγχρωμη περιοχή που περιβάλλει την ανυψωμένη θηλή). Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου του Paget είναι ο κνησμός και το κάψιμο στη θηλή ή στην θηλαία άλω.

Στη νόσο του Paget, ο κνησμός συνοδεύεται συνήθως από ένα φλοιώδες εξάνθημα, το οποίο δεν φεύγει με τοπικές κρέμες. Σημειώνεται ότι σε προχωρημένο στάδιο σχηματίζονται πληγές στη θηλή και παρατηρείται εκκένωση της.

Ο εν λόγω καρκίνος εμφανίζεται συνήθως στο ένα στήθος και επηρεάζει γυναίκες 50-60 ετών.

Πώς γίνεται διάγνωση της νόσου του Paget;

Η διάγνωση της νόσου του Paget γίνεται με φυσική εξέταση του μαστού και μαστογραφία. Σημειώνεται ότι μπορεί να χρειαστεί και βιοψία στη θηλή.

Πώς θεραπεύεται η νόσος του Paget;

Η θεραπεία για την νόσο του Paget περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση μαστού, είτε για αφαίρεση ολόκληρου του μαστού (γνωστή ως μαστεκτομή), είτε για αφαίρεση μόνο του νοσούντος τμήματος του μαστού.

Εάν έχετε κάποιο από τα συμπτώματα της εν λόγω νόσου, επικοινωνήστε με το γιατρό σας για αξιολόγηση.

Συμπερασματικά

Σε γενικές γραμμές, η φαγούρα στις θηλές δεν είναι κάτι ανησυχητικό και αντιμετωπίζεται με τοπικές αλοιφές και αντισταμινικά. Αν διαπιστώσετε όμως, ότι καμία αλοιφή και κανένα αντιισταμινικό δεν σας βοηθά να ξεπεράσετε τα συμπτώματα σας και ότι το εξάνθημα είναι επίμονο, επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας για περεταίρω εξετάσεις.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ