Η πρόσφατη έξαρση των παραλλαγμένων στελεχών Όμικρον 4 και 5 του κορονοϊού, φαίνεται να συμβάλει μεν στην αύξηση των εισαγωγών στις απλές κλίνες Covid, όχι όμως στις εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα αναμένεται και πάλι αύξηση των θανάτων, σύμφωνα με την μοντελοποίηση της πανδημίας από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και την ομάδα του Καθηγητή Πνευμονολογίας, Νίκου Τζανάκη.
“Ο Ιούλιος θα πάει ψηλά από κρούσματα. Την επόμενη Τρίτη αν έχουμε πάνω από 25.000 που είχαμε την προηγούμενη, νομίζω ότι αυτό θα είναι η κορύφωση”, αναφέρει στο iatropedia.gr ο Νίκος Τζανάκης.
Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που εισήχθησαν το προηγούμενο 24ωρο στα νοσοκομεία όλης της χώρας, έφτασαν τους 362.
Την ίδια στιγμή, αν και η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα ήταν της τάξης του 8,71%, καθώς στα νοσοκομεία εισήχθησαν 333 ασθενείς, οι εισαγωγές στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν ακολούθησαν αυξητική τάση.
«Οι διασωληνωμένοι δεν θα ανέβουν πολύ – Θα αυξηθούν οι θάνατοι»
Το τελευταίο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 101, ενώ καθημερινά κυμαίνονται γύρω στους 97 με 98.
“Οι σκληροί δείκτες δεν θα ανέβουν όπως σας το είχα πει, παρά τις Κασσάνδρες που έλεγαν για 400 κρεβάτια Μονάδας”, αναφέρει ο Καθηγητής Τζανάκης, ο οποίος μελετά τα μαθηματικά μοντέλα της πανδημίας και κοινοποιεί τις προβλέψεις του.
Και συνεχίζει: “Δεν θα αυξηθούν οι ΜΕΘ. Οι θάνατοι, όμως -όπως επίσης σας είχα πει- θα πάνε μεταξύ 20 και 30 ημερησίως”, λέει.
Και πράγματι, ενώ οι διασωληνωμένοι στον κινούμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο είναι 98 και έχουν αυξηθεί κατά 4 μόλις ασθενείς, οι θάνατοι στην ίδια κλίμακα μέτρησης έχουν φτάσει τους 25, σημειώνοντας αύξηση κατά 11 ασθενείς.
Ήδη το τελευταίο 24ωρο κατέληξαν 22 ασθενείς, με την συντριπτική πλειοψηφία εξ αυτών να είναι ηλικιωμένοι.
«Το 60% με 70% των ασθενών είναι απορρυθμισμένοι από άλλα νοσήματα»
Ο Καθηγητής εξηγεί γιατί αυτό το καλοκαιρινό κύμα της Όμικρον έχει αυτά τα χαρακτηριστικά.
Όπως λέει, στο 60 με 70% των εισαγωγών ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία, υπάρχουν και άλλα νοσήματα, πχ. κάταγμα ισχίου, κάποιο χειρουργικό πρόβλημα, μια καρδιακή ανεπάρκεια, δηλαδή απορρύθμιση της καρδιάς, ή απορρύθμιση άλλη, μια νεφρική ανεπάρκεια κλπ. Και αποδεικνύεται ότι ο ασθενείς έχει και κορονοϊό.
“Δεν αποκλείεται η μόλυνση να προκάλεσε αυτή την απορρύθμιση, αλλά υπάρχουν και στις μισές περιπτώσεις τελείως άσχετα προβλήματα στα οποία ανακαλύπτεται παρεμπιπτόντως και κορονοϊός. Αυτές οι περιπτώσεις είναι περίπου το 60 με 70% των εισαγωγών. Το υπόλοιπο 30% αφορά κάποιους υψηλούς πυρετούς, υπερήλικες που δεν έχουν αναπτύξει άμυνα και αρρωσταίνουν περισσότερο και είναι και «ετοιμόρροποι» από πλευράς υγείας με πάρα πολλά συνοδά νοσήματα και αναγκάζεσαι να τους βάλεις μέσα για παρακολούθηση καλύτερη. Αυτό είναι”, λέει ο ειδικός.
Όπως εξηγεί περαιτέρω, πολλοί ηλικιωμένοι δεν καταλήγουν στη ΜΕΘ, καθώς υποφέρουν από παρενέργειες της Covid-19 που δεν σχετίζονται με αναπνευστικά προβλήματα.
“Αυτοί οι άνθρωποι μπαίνουν σε κλίνες απλές γιατί δεν έχουν σημαντικές ανάγκες υποστήριξης της αναπνοής. Δεν έχουν δύσπνοια δεν έχουν πνευμονία και τέτοια, στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Περίπου 8 στους 10 δεν έχουν καθόλου ανάγκες οξυγόνου. Με λίγα λόγια, αν δεν είχαν τον λόγο για τον οποίο νοσηλεύονται, δηλαδή την απορρύθμιση του υποκείμενου νοσήματος ή την επιδείνωση των συνοδών νοσημάτων, θα ήταν στα σπίτια τους αυτοί οι άρρωστοι”, σημειώνει ο επιστήμονας.
«Λίγες οι εισαγωγές σε ΜΕΘ και οι πνευμονίες, πολλοί οι θάνατοι»
Οι πνευμονίες από αυτά τα νέα αυτά στελέχη του κορονοϊού που ανήκουν στην οικογένεια Όμικρον, πλέον είναι ελάχιστες. Γεγονός το οποίο εντόπισαν οι επιστήμονες από τα προηγούμενα κύματα της Όμικρον, μέσα στον χειμώνα.
“Υπάρχουν σήμερα μερικές περιπτώσεις με πνευμονιούλες, με μικρά διηθήματα, τα οποία όμως δεν είναι του επιπέδου, της σοβαρότητας, της βαρύτητας της Δέλτα”, λέει ο Νίκος Τζανάκης.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι επιβαρυμένοι ασθενείς που θα καταλήξουν στον θάνατο ακόμη και σε απλή κλίνη Covid-19. Είναι ο λόγος που θα δούμε αυξημένους θανάτους το επόμενο διάστημα, λέει ο ειδικός:
“Μπορεί να δούμε μέρες με 30 θανάτους και… Θα υπάρξουν πολλές μέρες με θανάτους μεταξύ 20 και 30. Αυτό είναι επειδή είναι αυτοί οι “ετοιμόρροποι” άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης και όταν αρρωστήσουν και η παραμικρή ίωση, όχι μόνο ο κορονοϊός, μπορεί να τους αποτελειώσει”, καταλήγει ο Καθηγητής Τζανάκης.