Υγεία

COVAX: Πιέζει τις εταιρίες να επιβραδύνουν τις παραδόσεις εμβολίων

Οι ηγέτες του παγκόσμιου προγράμματος που έχει στόχο να δοθούν εμβόλια κατά της COVID-19 στις φτωχότερες χώρες του κόσμου πιέζουν τις εταιρίες παρασκευής, μεταξύ των οποίων τις Pfizer και Moderna, να μειώσουν ή να επιβραδύνουν τις παραδόσεις περίπου μισού δισεκατομμυρίου εμβολίων ώστε να μην σπαταληθούν δόσεις.

Ενώ αρχικά η πρωτοβουλία συνάντησε δυσκολίες σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, καθώς οι πλούσιες χώρες έσπευσαν να εξασφαλίσουν την περιορισμένη διαθεσιμότητα, οι δωρεές από αυτές τις ίδιες χώρες αργότερα το 2021, καθώς και η αυξημένη παραγωγή από τις εταιρίες –παράλληλα με τις δυσκολίες παράδοσης και την απροθυμία απέναντι στον εμβολιασμό σε μια σειρά από χώρες– οδήγησε σε υπεραφθονία εμβολίων το 2022.

«Ο COVAX ζήτησε από τις εταιρίες παρασκευής να αναγνωρίσουν την παγκόσμια κατάσταση υπερπροσφοράς, και να στηρίξουν τις συλλογικές προσπάθειες να τηρηθούν τα χρονικά πλαίσια των αναγκών των χωρών και να αποφευχθεί περιττή σπατάλη», δήλωσε εκπρόσωπος της Gavi, της Συμμαχίας για τα Εμβόλια, που διαχειρίζεται την πρωτοβουλία μαζί με τον ΠΟΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Gavi θέλει οι εταιρίες είτε να μειώσουν το μέγεθος των αρχικών παραγγελιών ή τουλάχιστον να τις «επαναπρογραμματίσουν», το οποίο σημαίνει να παραδοθούν σε αργότερη ημερομηνία που θα είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τις ανάγκες των χωρών.

Οι μελλοντικές διαπραγματεύσεις ίσως επίσης να περιλαμβάνουν την προμήθεια εμβολίων που αφορούν συγκεκριμένα παραλλαγμένα στελέχη, τα οποία αυτή τη στιγμή δοκιμάζουν εταιρίες, όπως η Moderna και η Pfizer.

Ενώ η Gavi πλησιάζει σε συμφωνία με κάποιες εταιρίες παρασκευής, οι διαπραγματεύσεις με άλλες εταιρίες δεν είναι τόσο προχωρημένες, σύμφωνα με πηγές κοντά στις συνομιλίες. Δεν έχουν ακόμα συμφωνηθεί λεπτομέρειες.

Οι μεγαλύτερες παραγγελίες αφορούν τη Moderna και τη Pfizer, παράλληλα με τις Serum Institute of India, Novavax, Johnson & Johnson και Clover Biopharmaceuticals.

«Έχοντας γνώση των τοπικών αναγκών, προσπαθούμε να δώσουμε ρεαλιστικές λύσεις σε αιτήματα όποτε είναι δυνατόν», ανέφερε η Pfizer σε ανακοίνωση που εστάλη με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ενώ η Novavax δήλωσε ότι το καθεστώς των παραδόσεών της στον COVAX είναι αυτής τη στιγμή «ασαφές». Η Moderna δήλωσε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι σε αυτή τη φάση.

Ο COVAX ακολουθεί τα βήματα άλλων αγοραστών εμβολίων που προσπαθούν να μειώσουν τις παραδόσεις που συμφωνήθηκαν στο αποκορύφωμα της πανδημίας, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Οι Pfizer και Moderna συμφώνησαν να καθυστερήσουν κάποιες παραδόσεις.

Συνολικά, ο COVAX έχει παραδώσει πάνω από 1,5 δισεκ. δόσεις τους τελευταίους 15 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, οι αρχικοί του στόχοι να συνεισφέρει προς τον στόχο εμβολιασμού του 70% του πληθυσμού κάθε χώρας του κόσμου έως αυτόν τον μήνα έχουν ουσιαστικά μπει σε δεύτερη μοίρα έναντι της προστασίας του 100% των πλέον ευπαθών προσώπων –δηλαδή των υγειονομικών εργαζομένων και των ηλικιωμένων.

Ενώ το 66,3% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει τώρα λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου κατά της COVID-19, το ποσοστό μειώνεται στο 17,8% σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World In Data.

«Αυτό που είναι κρίσιμο για την παγκόσμια απόκριση στην πανδημία τώρα δεν είναι ένας μεγάλος όγκος δόσεων αλλά η προσαρμοσμένη προμήθεια και η στήριξη προς χώρες χαμηλότερου εισοδήματος», ανέφερε η συμμαχία Gavi.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ