Υγεία

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Η εξέταση που συνιστάται στους 45αρηδες

Καθοριστικής σημασίας αποδεικνύεται πως είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος για καρκίνο του παχέος εντέρου  σε γυναίκες πριν από την ηλικία των 50 ετών, καθώς μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισής του, σύμφωνα με νέα μελέτη που διεξήγαγε το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH). Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύθηκαν στο JAMA Oncology, υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της έναρξης του προσυμπτωματικού ελέγχου στην ηλικία των 45 ετών, με στόχο την αντιμετώπιση της σταθερής αύξησης των περιπτώσεων εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου σε νεότερους ανθρώπους, όπως αναφέρει και το ygeiamou.gr.

«Ενώ υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση της συχνότητας του καρκίνου του παχέος εντέρου τις τελευταίες δεκαετίες σε νεότερα άτομα, ο προσυμπτωματικός έλεγχος έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό σε άτομα άνω των 50», λέει ο Andrew Chan, MD, MPH, γαστρεντερολόγος και επιδημιολόγος στο MGH και επικεφαλής ερευνητής της μελέτης. «Η έρευνά μας παρέχει τα πρώτα στο είδος της δεδομένα για να αναδείξει την ανάγκη η έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου να γίνεται σε νεαρότερη ηλικία, καθώς αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και τη συνολική συχνότητα εμφάνισης καρκίνου στον πληθυσμό, καταδεικνύοντας έτσι τη σημασία του πρώιμου προληπτικού ελέγχου, τόσο στο άτομο, όσο και στον πληθυσμό», προσθέτει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μεταξύ των τύπων καρκίνου, αυτός του παχέος εντέρου παρουσιάζει την τρίτη υψηλότερη συχνότητα θνησιμότητας, τόσο σε άνδρες, όσο και σε γυναίκες στις Η.Π.Α. Παρ’ όλο που ο συνολικός αριθμός των περιπτώσεων έχει μειωθεί, η συχνότητα εμφάνισής του σε άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών – μια ομάδα για την οποία μέχρι πρόσφατα δεν προτεινόταν έλεγχος ρουτίνας – αυξήθηκε κατά 51% από το 1974 έως το 2013, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης διεξήγαγε μια ολοκληρωμένη μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 111.801 γυναίκες. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου παχέος εντέρου είναι κατά 50-60% χαμηλότερος στις γυναίκες που ξεκίνησαν ενδοσκόπηση στην ηλικία των 45 ετών, συγκριτικά με εκείνες που δεν είχαν υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο. Επιπλέον, διαπιστώθηκε ότι η έναρξη του προσυμπτωματικού ελέγχου στις ηλικίες 45 έως 49 είχε ως αποτέλεσμα μία σημαντική μείωση των περιπτώσεων της νόσου στον πληθυσμό, συγκριτικά με την περίπτωση κατά την οποία οι γυναίκες άρχισαν τον προσυμπτωματικό έλεγχο στις ηλικίες 50 έως 54. Παρ’ ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στις γυναίκες, ο Chan υποστηρίζει ότι τα ίδια οφέλη πιθανώς ισχύουν και για τους άνδρες, αν και επισημαίνει ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες.

Σημειώνεται ότι το παραδοσιακό εργαλείο προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνου του παχέος εντέρου είναι η κολονοσκόπηση. Αυτή η επεμβατική τεχνική επιτρέπει την αφαίρεση πολυπόδων που, με την πάροδο του χρόνου, θα μπορούσαν να γίνουν κακοήθεις και την ανίχνευση καρκίνων πρώιμου σταδίου που μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά. Το τελευταίο διάστημα, οι επιλογές για προσυμπτωματικό έλεγχο έχουν επεκταθεί σε τρόπους μη επεμβατικούς και πιο βολικούς για τα εξεταζόμενα άτομα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η εξέταση κοπράνων.

Ο Chan υπογραμμίζει, τέλος, τα σημαντικά οφέλη της έρευνας στη δημόσια υγεία. «Ελπίζουμε ότι ο προβληματισμός που δημιουργούσε στους κλινικούς γιατρούς η αποτελεσματικότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου σε νεότερη ηλικία θα καμφθεί από τα ευρήματα αυτής της μελέτης. Τα δεδομένα μας δείχνουν ότι διαθέτουμε ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου στους νεαρούς ενήλικες και ελπίζουμε ότι αυτό θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να ζητούν από τους νεότερους ασθενείς τους να υποβάλλονται σε εξετάσεις».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ