Υγεία

Υγεία: Η «κρυμμένη» ηπατοπάθεια που έχει 1 στους 4 και απειλεί την καρδιά

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 4 ενήλικες παγκοσμίως έχει λιπώδες ήπαρ γεγονός που αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αμερικάνικης Καρδιολογικής Εταιρείας που δημοσιεύθηκε στοArteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Η πάθηση αυτή που ονομάζεται μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος προκαλείται όταν εναποτίθενται ασυνήθιστα αυξημένες ποσότητες λίπους στο ήπαρ, προκαλώντας φλεγμονή ή και ουλές.

«Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος είναι μία συχνή πάθηση που όμως διαφεύγει συχνά της ιατρικής περίθαλψης. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε για τη συνθήκη και να αντιμετωπίζουμε έγκαιρα αφού αποτελεί παράγοντα κινδύνου για χρόνια ηπατική βλάβη και καρδιοαγγειακές νόσους» είπε ο P. Barton Duell, καθηγητής ιατρικής στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο Knight και στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Διαβήτη και Κλινικής Διατροφής στο Πανεπιστήμιο του Oregon.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όπως είναι γνωστό, υπάρχουν δύο τύποι της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (ΜΑΛΝΗ): ο πρώτος αφορά το λιπώδες ήπαρ και είναι πιο ήπιος, ενώ στην δεύτερη περίπτωση η κατάσταση επιδεινώνεται με τη φλεγμονή του ήπατος και την παρουσία ουλώδους ιστού. Πολλές φορές ωστόσο η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει παρόμοια υπερσυγκέντρωση λίπους και δυσλειτουργία του ήπατος, οπότε ο όρος ΜΑΛΝΗ χρησιμοποιείται για να δοθεί έμφαση στη διαφορετική αιτία που προκαλεί την ηπατοπάθεια.

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος και αυξημένος κίνδυνος καρδιακής νόσου

Η καρδιακή νόσος αποτελεί την κυριότερη αιτία θανάτου στα άτομα με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος. Ειδικότερα, τα άτομα με ΜΑΛΝΗ έχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου συγκριτικά με άλλα άτομα που αντιμετωπίζουν άλλες ασθένειες όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 ή το μεταβολικό σύνδρομο.

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να προληφθεί 

Η ΜΑΛΝΗ μπορεί να προληφθεί αρκετά συχνά μέσα από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, την τακτική σωματική άσκηση, την υγιεινή διατροφή, τη διαχείριση συνθηκών όπως είναι ο διαβήτης τύπου 2 και τα αυξημένα τριγλυκερίδια στο αίμα. Παράλληλα, οι γενετικοί παράγοντες παίζουν σημαντικό ρόλο στο αν και κατά πόσο κάποιο άτομο θα εμφανίσει  ΜΑΛΝΗ,  κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος.

«Παρόλο που ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της ΜΑΛΝΗ, υπάρχουν άτομα, που παρά τις προσπάθειες τους, αναπτύσσουν τελικά τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος» τόνισε ο καθηγητής Duell . «Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχουν και τα άτομα που μπορεί να έχουν μία γενετική σύσταση που τους προστατεύει από την ΜΑΛΝΗ  ανεξάρτητα από το αν είναι παχύσαρκοι, έχουν διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο ή μη υγιεινές διατροφικές συνήθειες». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη για χρόνια 

Πολλά άτομα με ΜΑΛΝΗ δεν έχουν διαγνωστεί, δημιουργώντας έτσι ένα φραγμό στη βέλτιστη ιατρική περίθαλψη τους και αυτό γιατί τα αρχικά στάδια της είναι ασυμπτωματικά και τα άτομα αισθάνονται γενικότερα καλά, την ίδια ώρα που και οι εξετάσεις αίματος ρουτίνας δεν δείχνουν καμία ηπατική ανωμαλία. Όπως τονίζουν οι ειδικοί, ένα ειδικός υπέρηχος που μετρά την ελαστικότητα του ήπατος, το λίπος και τη δυσκαμψία. Ωστόσο, η βιοψία ήπατος είναι αυτή που θα δώσει την επακριβή διάγνωση των πιο ανεπτυγμένων σταδίων της νόσου, αλλά λόγω του κόστους και της παρέμβασης της υποχρησιμοποιείται.

«Η έλλειψη ευαισθητοποίησης σχετικά με τον υψηλό επιπολασμό της νόσου συμβάλει στην υποδιάγνωση» πρόσθεσε ο καθηγητής για να τονίσει πως τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο χρειάζονται πιο προσεκτικό έλεγχο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν διαγνωστεί έγκαιρα, η ηπατική βλάβη μπορεί  να είναι αναστρέψιμη

Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο για την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου. Οι διατροφικές συστάσεις περιλαμβάνουν μείωση της πρόσληψης λίπους, περιορισμό στη λήψη ζάχαρης και διατροφή που βασίζεται σε λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και δημητριακά ολικής άλεσης. Για μία ακόμα φορά η μεσογειακή διατροφή είναι το μοναδικό πρότυπο που συστήνουν οι επιστήμονες για την αντιμετώπιση της ΜΑΛΝΗ. Παράλληλα, η αποφυγή του αλκοόλ αποτελεί πάντα μέρος της πρόληψης και αντιμετώπισης της νόσου αφού έστω και λίγο αλκοόλ επηρεάζει τη δυνατότητα του ήπατος να επουλωθεί.

Έτσι, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντική η συμβολή ενός διαιτολόγου που θα βοηθήσει στο σχεδιασμό και τη διατήρηση του υγιούς διατροφικού πλάνου καθώς και στην απώλεια βάρους, αν χρειαστεί. Έρευνες έχουν δείξει πως η μείωση του βάρους έστω και σε ποσοστά 10% οδηγεί στη μείωση λίπους από το ήπαρ ενώ παράλληλα μελέτες έδειξαν πως η φυσική δραστηριότητα διάρκειας 20-30 λεπτών καθημερινά μπορεί να μειώσει το λίπος του ήπατος και να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, ακόμα και χωρίς απώλεια σωματικού βάρους.

Η ρύθμιση λοιπόν του βάρους και η στροφή σε έναν πιο υγιή τρόπο ζωής μπορεί να αναστρέψει την εικόνα της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος, με τη βέλτιστη φροντίδα όμως να περιλαμβάνει και ειδικό στα λιπίδια, έναν ενδοκρινολόγο και έναν γαστρεντερολόγο.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...