Πρόκειται για μια κοινή πάθηση με συμπτώματα παρόμοια με αυτά του κρυολογήματος τα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων φτέρνισμα, ρινική καταρροή και φαγούρα.
Σύμφωνα με το Onmed.gr, ο πυρετός του σανού είναι πιο συχνός από ό,τι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φανταστούν, με το 1/4 του πληθυσμού να αντιμετωπίζει συμπτώματα. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν φαγούρα στα μάτια και το λαιμό, φτέρνισμα και βουλωμένη μύτη.
Η εποχιακή αλλεργική ρινίτιδα εμφανίζεται τόσο την άνοιξη, όσο και το καλοκαίρι και τις αρχές του φθινοπώρου. Τα δε συμπτώματα προκαλούνται συνήθως από αλλεργική ευαισθησία του πάσχοντος στη γύρη από δέντρα όπως τα πεύκα, τα χόρτα ή τα ζιζάνια.
Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας
Τα ήπια συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Φτέρνισμα
- Υγρά μάτια
- Φαγούρα στο λαιμό
- Καταρροή
Τα σοβαρά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:
- Ιδρώτα
- Πονοκέφαλο
- Απώλεια μυρωδιάς ή και γεύσης
- Πόνο στο πρόσωπο
- Εκτεταμένη φαγούρα στο λαιμό στη μύτη και στα αυτιά
- Κόπωση
- Ευερεθιστότητα
- Αϋπνία
Τι μπορείτε να κάνετε για τις ήπιες περιπτώσεις
«Όπως και με πολλές άλλες αλλεργίες, το κλειδί για τη διαχείριση των συμπτωμάτων του πυρετού του σανού είναι η αποφυγή έκθεσης στα αλλεργιογόνα που τον προκαλούν.
Όταν η ποσότητα της γύρης στη φύση είναι υψηλή τα άτομα με πυρετό σανού μπορούν να λάβουν μέτρα όπως το κλείσιμο παραθύρων και των πορτών, η αποφυγή αγοράς φρέσκων λουλουδιών, το συχνό πλύσιμο των ρούχων και ο τακτός καθαρισμός των κατοικιδίων καθώς η γύρη κολλάει στη γούνα τους.
Τι μπορείτε να κάνετε αν πάσχετε από άσθμα
Εάν πάσχετε από άσθμα, συνιστάται να προσέχετε ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των θερμότερων μηνών, καθώς η γύρη είναι γνωστό ότι επιδεινώνεται ή προκαλεί ακόμη και άσθμα.
- Αποφύγετε την επαφή με αλλεργιογόνα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους
- Προσπαθήστε να αερίζετε συχνά τον χώρο του σπιτιού σας
- Αγοράσετε έναν καλής ποιότητας αφυγραντήρα
- Να κλείνετε τα παράθυρα στο σπίτι και στο αυτοκίνητο όταν φυσάει ή τις εποχές που η γύρη είναι εντονότερη
- Να χρησιμοποιείται μάσκα όταν κουρεύετε το γρασίδι ή βρίσκεστε στην φύση
- Να αποφεύγετε περιοχές με μεγάλη βλάστηση και τις βόλτες στο δάσος
- Να αλλάζετε συχνά το φίλτρο στα κλιματιστικά
- Να αποφεύγετε τα φυτά στο εσωτερικό του σπιτιού
- Να μην χρησιμοποιείτε μαξιλάρια με πούπουλο
- Να αποφεύγετε τα μέρη όπου υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση σκόνης
Η φαρμακευτική αγωγή
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ρινικά σπρέι, αντιισταμινικά και οφθαλμικές σταγόνες. Όλα αυτά μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων ενώ για ήπιες μορφές ο φαρμακοποιός μπορεί να σάς προμηθεύσει την κατάλληλη αγωγή.
Είναι σημαντικό να διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες που συνοδεύουν το φάρμακο και να ακούσετε τις συμβουλές του φαρμακοποιού ή του γιατρού σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν παίρνετε άλλα φάρμακα ή έχετε και άλλες παθήσεις.
Για πολύ σοβαρές περιπτώσεις επισκεφτείτε έναν αλλεργιολόγο. Ο αλλεργιολόγος θα σας ρωτήσει πρώτα για το ιατρικό σας ιστορικό και τα συμπτώματά σας και στη συνέχεια αφού σας εξετάσει και σας κάνει ορισμένα τεστ θα σας δώσει τη φαρμακευτική αγωγή που είναι κατάλληλη για την περίπτωσή σας.