Συνεχίζεται η ανοδική πορεία των κρουσμάτων, με την σημερινή μέρα να είναι η τρίτη στη σειρά που καταγράφονται πάνω από 20.000 νέες διαγνώσεις κορωνοϊού.
Η καθολική κυριαρχία της μετάλλαξης Omicron στην επικράτεια σε ποσοστό 98% είναι δεδομένη, σύμφωνα με Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2. Το νεότερο στοιχείο που αναδύεται σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας και την συντήρηση της μεγάλης διασπορά του ιού είναι η αύξηση του αριθμού νεότερων κρουσμάτων της υποπαραλλαγής ΒΑ.2 της Omicron.
Συγκεκριμένα, 220 από τα 926 νέα στελέχη της Omicron που εντοπίστηκαν στην χώρα μας, αφορούσαν στο στέλεχος ΒΑ.2 (24%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 11%).
Η Κρήτη συγκαταλέγεται στις περιοχές της χώρας που εξακολουθούν να βρίσκονται στο «κόκκινο». Ειδικότερα, στην Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) Ηρακλείου καταγράφονται σταθερά το τελευταίο τριήμερο περισσότερα από 1.000 κρούσματα, με τις σημερινές λοιμώξεις να ανέρχονται στις 1.192.
Το Ηράκλειο τερματίζει επίσης πρώτο σε αριθμό κρουσμάτων με τη υποπαραλλαγή ΒΑ.2 της Omicron. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, τα μισά 113 από τα 223 τυχαία δείγματα με την παραλλαγή Omicron αφορούσαν την υποπαραλλαγής ΒΑ.2.
Υπενθυμίζεται ότι στην ΠΕ Ηρακλείου είχε εντοπιστεί πρώτη φορά σε Έλληνες πολίτες η συγκεκριμένη υποπαραλλαγή, σε μια 45χρονη από το Ηράκλειο η οποία είχε ταξιδέψει στη Βρετανία και έναν 73χρονο από τη Σητεία, ο οποίος δεν είχε ιστορικό ταξιδιού ούτε και επαφής με ταξιδιώτη.
Επιπλέον, στην ΠΕ του Λασιθίου, από τα 97 δείγματα της Omicron που ελέγχθηκαν, τα 40 αφορούσαν στην υποπαραλλαγή ΒΑ.2.
Aπό την άλλη, στην Αττική μικρότερη διαφαίνεται η επικράτηση της διασπορά της, καθώς μόλις τα 111 από τα 2.330 κρούσματα που ελέγχθηκαν αφορούσαν την υποπαραλλαγή ΒΑ.2.
Η υποπαραλλαγή BA.2 εξαπλώνεται στη χώρα μας με χρονοκαθυστέρηση και σχεδόν δύο μήνες μετά την υπόλοιπη Ευρώπη. Ήταν μέσα Ιανουαρίου, όταν οι αρμόδιες αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι το στέλεχος αντιπροσώπευε σχεδόν τα μισά κρούσματα της χώρας. Αντίστοιχη πορεία καταγράφηκε και στη Νορβηγία.
Οι ειδικοί, ωστόσο, μέχρι σήμερα είναι καθησυχαστικοί, καθώς την εξάπλωση της BA.2 καθώς την αυξημένη μεταδοτικότητά της δεν συνοδεύει η αυξημένη νοσηρότητα.
Σταθερή υποχώρηση των «σκληρών» δεικτών
Τη σαφή αποσυμπίεση στο σύστημα υγείας και σε όλους τους δείκτες επιβεβαιώνει και με ανάρτησή του στο Facebook o επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίγκας Μαγιορκίνης, δίνοντας μια σαφή εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ την τελευταία εβδομάδα, ο συνολικός αριθμός των διαγνώσεων στην επικράτεια μειώθηκε οριακά κατά 3%. Ο αριθμός των θανάτων έδειξε επίσης σημαντική βελτίωση, υποχωρώντας κατά 9%».
Ο αριθμός των ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας παρουσίασε εξίσου σημαντική υποχώρηση κατά 8%. Όσον αφορά τους ασθενείς στις απλές κλίνες, ο αριθμός τους μειώθηκε κατά 7% εντός της τελευταίας εβδομάδας.
Παράλληλα με τη βελτίωση των «σκληρών» δεικτών, ο κ. Μαγιορκίνης επισημαίνει «μία επιβράδυνση της συρρίκνωσης στη διασπορά του πανδημικού κύματος της Omicron, που όμως παρατηρείται τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Όσον αφορά την υποπαραλλαγή BA.2 της Omicron,σημειώνει ότι «δεν αναμένουμε να δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα στην αποκλιμάκωση».
Εντοπίστηκαν κρούσματα γρίπης
Τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα γρίπης ανακοίνωσε σήμερα ο ΕΟΔΥ. Τα πρώτα κρούσματα γρίπης είχαν εντοπιστεί στη χώρα μας στις αρχές Φεβρουαρίου. Έπειτα από την κυριαρχία του κορωνοϊού το περασμένο έτος, όποτε και δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα γρίπης, φέτος η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με την Εβδομαδιαία Έκθεση Επιδημιολογικής Επιτήρησης της Γρίπης του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 28 Φεβρουαρίου – 06 Μαρτίου 2022 εντοπίστηκαν 3 στελέχη τύπου Α που ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2), μετά από έλεγχο 14 κλινικών δειγμάτων.