Αισθητήρα που ανιχνεύει τον κοροναϊό με την ακρίβεια του PCR, αλλά δίνει αποτέλεσμα σε μόλις 4 λεπτά, παρουσίασαν ερευνητές στην Κίνα, την ώρα που πολλές χώρες πασχίζουν να καλύψουν τη ζήτηση για διαγνωστικές εξετάσεις.
Το PCR, ή αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης, θεωρείται η πιο αξιόπιστη εξέταση για τον πανδημικό κοροναϊό, απαιτεί όμως εξειδικευμένα εργαστήρια και χρειάζεται ώρες για να δώσει απάντηση.
Λόγω της εξάπλωσης της άκρως μεταδοτικής παραλλαγής Όμικρον, πολλά εργαστήρια αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας με αποτέλεσμα να καθυστερεί η γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων.
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Φουντάν στη Σαγκάη υποστηρίζουν ότι έχουν τη λύση.
Σε μελέτη που δημοσιεύουν στην επιθεώρηση Nature Biomedical Engineering, αναφέρουν ότι ανέπτυξαν έναν «εμβιομηχανικό αισθητήρα» που ανιχνεύει το γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 σε δείγμα ρινικού επιχρίσματος, όπως αυτό που χρησιμοποιείται στα rapid test.
Η συσκευή χρησιμοποιεί μόρια DNA που παράγουν ηλεκτρικό σήμα όταν έρθουν σε επαφή με τον ιό.
Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι το σύστημά της προσφέρει ταχύτητα, ευχρηστία, υψηλή ευαισθησία και φορητότητα.
Η δοκιμή του αισθητήρα πραγματοποιήθηκε σε δείγματα 33 ασθενών του κοροναϊού και 55 ατόμων χωρίς Covid-19, ορισμένοι από τους οποίους είχαν γρίπη. Όλοι υποβλήθηκαν και σε τεστ PCR.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα ταίριαζαν «τέλεια» με τα αποτελέσματα του PCR: Ο αισθητήρας διέγνωσε και τα 33 κρούσματα χωρίς να δώσει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα στους υπόλοιπους εθελοντές.
Ο ίδιος αισθητήρας, λένε οι δημιουργοί του, μπορεί να προσφέρει «εξαιρετικά ακριβή» διάγνωση και για άλλες ιογενείς ασθένειες, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν τα δείγματα σε ειδική επεξεργασία.
Η Κίνα είναι σήμερα ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς διαγνωστικών κιτ για τον κοροναϊό. Τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές έφτασαν τα 1,6 δισ. δολάρια, ποσό αυξημένο κατά 144% σε σχέση με τον Νοέμβριο.