Υγεία

Ελκώδης κολίτιδα: Τέσσερα βότανα που καταπολεμούν την φλεγμονή

Η ελκώδης κολίτιδα (UC) είναι μια μορφή φλεγμονώδους νόσου του εντέρου (IBD), που επηρεάζει το παχύ έντερο. Η πάθηση προκαλεί φλεγμονή στο παχύ έντερο που οδηγεί σε έλκη, τα οποία παράγουν βλέννα και πύον, οδηγώντας τελικά σε επώδυνα συμπτώματα. (Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φλεγμονή;)

Για την ελκώδη κολίτιδα χορηγούνται φάρμακα που ανακουφίζουν τα συμπτώματα και μειώνουν τις εξάρσεις τους, σε συνδυασμό με μια ειδική διατροφή. Για την ανακούφιση των συμπτωμάτων χρησιμοποιούνται και φυσικές θεραπείες με αιθέρια έλαια, φυτά και βότανα, τα οποία στην ακατέργαστη μορφή τους μειώνουν την φλεγμονή που προκαλεί η πάθηση, σύμφωνα με το Wikihealth.

Τι είναι η ελκώδης κολίτιδα;

Η ελκώδης κολίτιδα είναι μια από τις κύριες μορφές φλεγμονώδους νόσου του εντέρου. Τα περισσότερα άτομα με ελκώδη κολίτιδα διαγιγνώσκονται σε ηλικία 30-40 ετών, αλλά η πάθηση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Για την ελκώδη κολίτιδα δεν υπάρχει θεραπεία, παραμόνο φάρμακα που μειώνουν τα συμπτώματα και τις εξάρσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια συμπτώματα προκαλεί η ελκώδης κολίτιδα;

Τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας περιλαμβάνουν:

  • Κοιλιακές κράμπες και πόνος
  • Αιματηρά κόπρανα
  • Διάρροια
  • Συχνή επιθυμία για κένωση
  • Δυσκολία στον ύπνο
  • Κούραση
  • Απώλεια όρεξης
  • Ναυτία
  • Απώλεια βάρους

Ποια είναι η αιτία της ελκώδους κολίτιδας;

Η ακριβής αιτία της ελκώδους κολίτιδας δεν είναι ξεκάθαρη. Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι στην εμφάνισή της συμβάλλουν γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες και μη φυσιολογικές ανοσολογικές αποκρίσεις. (Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σύστημα;)

Μάλιστα, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι σε μερικούς ανθρώπους, μια ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη μπορεί ωθήσει την ανάπτυξη και την εξέλιξη της νόσου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ποια αιθέρια έλαια μειώνουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας;

Τα αιθέρια έλαια είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με ανακουφίστηκες, αντιφλεγμονώδεις και αναλγητικές ιδιότητες ενάντια σε ορισμένες καταστάσεις υγείας, όπως η ελκώδης κολίτιδα.

1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα δημοφιλή μπαχαρικό που χρησιμοποιείται στη μαγειρική. Εδώ και αιώνες είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές και αντικαρκινικές του ιδιότητες. Η κουρκουμίνη – το ενεργό συστατικό του κουρκουμά – έχει ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας. (Γιατί είναι σημαντική η έγκαιρη διάγνωση της ελκώδους κολίτιδας;)

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με ήπια έως μέτρια ελκώδη κολίτιδα, που λάμβαναν ένα συνδυασμό μεσαλαμίνης (κοινό φάρμακο για τη θεραπεία της ελκώδους κολίτιδας) και 3.000 χιλιοστόγραμμα κουρκουμίνης την ημέρα, οδηγήθηκαν σε ύφεση γρηγορότερα από την ομάδα που λάμβανε το εικονικό φάρμακο. (Διαβάστε περισσότερα για τις θεραπευτικές ιδιότητες του κουρκουμά)

2. Τζίντζερ

Το τζίντζερ έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και χρησιμοποιείται συνήθως για τη μείωση της ναυτίας, του φουσκώματος, των αερίων και για τη βελτίωση της πέψης. Μελέτες δείχνουν ότι μειώνει σημαντικά και τα συμπτώματα της ελκώδους κολίτιδας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

3. Λεβάντα

Η λεβάντα είναι γνωστή για τις επιδράσεις της στις πεπτικές διαταραχές, ενώ χρησιμοποιείται πιο συχνά για να βελτιώσει τον ύπνο. Πολλοί άνθρωποι με ελκώδη κολίτιδα αντιμετωπίζουν προβλήματα ύπνου και η λεβάντα μπορεί να τους βοηθήσει. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η λεβάντα, όχι μόνο βοήθησε τους ανθρώπους να κοιμηθούν καλύτερα, αλλά ενίσχυσε και την ποιότητα του ύπνου τους. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν ότι ξυπνούσαν νιώθοντας πιο ανανεωμένοι.

4. Μέντα

Το έλαιο μέντας χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων που προκαλούν οι γαστρεντερικές παθήσεις. Η μέντα είναι γνωστό ότι έχει αντισπασμωδική (ανακούφιση από σπασμούς ακούσιων μυών) και αντιφλεγμονώδη δράση στον γαστρεντερικό σωλήνα. Έρευνες δείχνουν ότι μειώνει αποτελεσματικά τις κράμπες και τον πόνο, την ίδια ώρα που περιορίζει και τη ναυτία. (Πώς βοηθούν τα αντισπασμωδικά φάρμακα τα άτομα με ευερέθιστο έντερο;)

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ