Όλο και πιο συχνά ακούμε τελευταίως για τα post covid συμπτώματα που σχετίζονται με τη νόσησή μας από κορονοϊό. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι μελλοντικά, ακόμη κι όταν ο ιός θα έχει εξασθενήσει στην κοινότητα, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς ο αντίκτυπός τους μπορεί να είναι έως και πολύ σοβαρός για τη ζωή του ατόμου.
"O κορονοϊός SARS-CoV-2 μολύνει κύτταρα του καρδιοαναπνευστικού, των νεφρών, της πεπτικής οδού, των ρινικών κοιλοτήτων, της στοματικής κοιλότητας, που οδηγούν σε διαταραχές όσφρησης και γεύσης, του σπληνός και του εγκεφάλου και έτσι μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλές επιβαρύνσεις των οργάνων-στόχων. Πολλά από τα συμπτώματα όμως της νόσου μπορεί να παραμένουν παρόντα και για αρκετές εβδομάδες μετά την αρνητικοποίηση στην ανίχνευση του ιού. Αποτέλεσμα αυτού είναι να αναδύεται σήμερα ένα νέο κλινικό σύνδρομο καθυστερημένης ανάνηψης που χαρακτηρίζεται από γενικευμένα συμπτώματα και διεθνώς ονομάζεται long ή post covid syndrome", λέει στο Capital.gr ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Δ.Σ. Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Η ΕΛΠΙΣ".
Τα συμπτώματα του συνδρόμου
Το χρονικό διάστημα από το οποίο προσδιορίζεται η ύπαρξή του είναι η εμμένουσα παρουσία των σχετικών συμπτωμάτων για πάνω από 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη. Τα εμμένοντα συμπτώματα είναι το αίσθημα δύσπνοιας, η θωρακαλγία και ο βήχας. Από το καρδιαγγειακό αναφέρεται το αίσθημα παλμών και το οπισθοστερνικό άλγος, η ταχυκαρδία, το αίσθημα αδυναμίας μετά την άσκηση και η ορθοστατική δυσανεξία. Παράλληλα αναφέρεται αυξημένη συχνότητα θρομβογένεσης και διαταραχές της αγγειακής μικροκυκλοφορίας.
Από το Γαστρεντερικό αναφέρεται ναυτία, έμετος, χρόνια διάρροια και άλγος κατά τη κατάποση. Περιγράφεται επίσης στη διεθνή βιβλιογραφία, συμμετοχή του ήπατος με παθολογικές τιμές τρανσαμινασών αλλά και παγκρεατική δυσλειτουργία λόγω πιθανά μιας προηγηθείσας οξείας παγκρεατίτιδας κατά τη οξεία νόσηση.
Από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα αναφέρεται "θόλωση της διανοίας", γνωστική εξασθένηση, καταθλιπτική αλλά και αγχώδης συνδρομή, διαταραχές ύπνου μέχρι και ντελίριο. Συχνά συνυπάρχουν γενικευμένη κόπωση και μυαλγίες.
Η παρουσία του συνδρόμου αυτού χαρακτηρίζει τους ασθενείς που νοσηλεύθηκαν σε κρίσιμη κατάσταση (μηχανική υποστήριξη και οξυγονοθεραπεία υψηλής ροής), αλλά και εκείνους με μέτριας βαρύτητας συμπτωματολογία κατά την οξεία νόσηση ή ακόμα και ασθενείς που δεν απαιτήθηκε η νοσηλεία τους σε νοσοκομείο.
Οι μέχρι τώρα μελέτες παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα επιπολασμού που δεν είναι μικρότερο του 30% των ασθενών 60 μέρες μετά τη νόσηση, αλλά μπορεί όμως να φτάσει έως και σε ποσοστό 96% των ασθενών τρεις μήνες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
"Η εμφάνιση του συνδρόμου είναι πολύ πιο συχνή όμως στα άτομα με ιστορικό βαριάς νόσησης και σε θήλεα άτομα ακόμα και νεαρότερης ηλικίας. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα έχουμε μέχρι αυτήν τη στιγμή μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ανανήψαντες από τη λοίμωξη με κορονοϊό και είναι εύκολο πλέον να αντιληφθούμε το μεγάλο φορτίο που θα δεχθούν οι υπηρεσίες υγείας της Χώρας μας καθώς και τα ασφαλιστικά ταμεία από τον δυνητικά μεγάλο αριθμό ασθενών που θα αναπτύξουν το σύνδρομο αυτό", συμπληρώνει ο κ. Χαλβατσιώτης.
Σήμερα, δεδομένων των αναγκών, στα αρκετά μεγάλα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν ειδικές, post covid κλινικές. Κάποιος που έχει νοσήσει με covid και είχε συμπτώματα, ένα με δύο μήνες μετά τη νόσηση, είναι καλό να κάνει κάποιες εξετάσεις, όπως για παράδειγμα, καρδιολογικές και πνευμονολογικές", είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών χθες, ο Φώτιος Ν. Πατσουράκος, Καρδιολόγος, Αντιπρόεδρος ΙΣΑ.
"Πολλοί ασθενείς προσέρχονται στα ιατρεία ένα μήνα μετά τη νόσηση φοβούμενοι για μυοκαρδίτιδες ή περικαρδίτιδες. Αυτό που είναι σωστό να γίνει είναι εξέταση από ομάδα ειδικών. Χρειάζεται, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, ρευματολόγος, υπάρχει φόβος και άγχος των πολιτών, καταστάσεις που οδηγούν σε καταθλίψεις. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει πρωτόκολλο, σιγά σιγά θα δημιουργηθεί όμως. Εκτίμησή μου είναι ότι σε μικρό διάστημα, κάθε μεγάλο νοσοκομείο θα έχει κλινική post covid, διότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία ειδικοτήτων για κάθε ασθενή που έχει νοσήσει. Η εισήγηση αυτή υπάρχει στην Επιτροπή από τον Απρίλιο του 2020", δήλωσε ο κ. Πατσουράκος.