Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη διατροφή, ειδικά εκείνοι που σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Δεν είναι απαραίτητο να επεκταθούμε στις "θαυματουργές δίαιτες" που ταξιδεύουν περιοδικά στα μέσα ενημέρωσης, αλλά σε άλλες ιδέες που έχουν καθιερωθεί στη λαϊκή φαντασία. Ένα από αυτά είναι μέσω του αθλητισμού: τείνουμε να υποθέτουμε ότι η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να χάσετε βάρος. Τελικά, καίμε θερμίδες, σωστά;
Λοιπόν όχι . Το γνωρίζουμε εδώ και πολύ καιρό και υπάρχει μια ολόκληρη επιστήμη γύρω από αυτό: το να κάνετε αθλήματα δεν είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να χάσετε βάρος. Όχι γενικά και χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Είναι καλό, είναι υγιεινό, συνιστάται και μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος, αλλά από μόνο του συνήθως δεν κάνει κανένα θαύμα. Αυτή η νέα μελέτη επικεντρώθηκε στα πρότυπα διατροφής και άθλησης περίπου 200 ατόμων για ένα χρόνο και ρίχνει φως στο φαινόμενο.
Τέσσερις ομάδες
Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι ερευνητές ήταν να βάλουν τους συμμετέχοντες σε δίαιτα χαμηλών θερμίδων. Ήταν αρκετά αποτελεσματικό: έχασαν περίπου 13 κιλά κατά μέσο όρο. Από εκεί και πέρα, και δεδομένου ότι οι γρήγορες και δραστικές δίαιτες έχουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποτέλεσμα , οι συγγραφείς τις χώρισαν σε τέσσερις διαφορετικές ομάδες για να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά και την εξέλιξή τους κατά τη διάρκεια ενός έτους.
Η πρώτη ομάδα θα λάμβανε θεραπεία λιραγλουτίδης (φάρμακο για διαβητικούς και παχύσαρκους ασθενείς) και έντονη άσκηση πολλές φορές την εβδομάδα (μικτή ομάδα). Το δεύτερο γκρουπ, μια θεραπεία λιραγλουτίδης και μια κανονική ρουτίνα δραστηριότητας, χωρίς ειδική άσκηση (ομάδα λιραγλουτίδης). Το τρίτο, μια θεραπεία εικονικού φαρμάκου και μια έντονη ρουτίνα άσκησης (ομάδα άσκησης). Και το τέταρτο, μια θεραπεία εικονικού φαρμάκου και κανένα τύπο συγκεκριμένης δραστηριότητας (ομάδα εικονικού φαρμάκου).
Οι διαφορές
Έχουμε λοιπόν τέσσερις διαφορετικές ομάδες ελέγχου: μία με θεραπεία και άσκηση, μια άλλη μόνο με θεραπεία, μια χωρίς θεραπεία αλλά με άσκηση και ένα τελευταίο χωρίς θεραπεία ή άσκηση. Τι έγινε μετά από ένα χρόνο; Η συνδυασμένη ομάδα ήταν η πιο επιτυχημένη, έχασε άλλα 3,4 κιλά σε σχέση με τα 13 κιλά σε αυτές τις πρώτες οκτώ εβδομάδες. Η ομάδα λιραγλουτίδης και η ομάδα άσκησης διατηρήθηκαν, ενώ η ομάδα του εικονικού φαρμάκου πήρε 6 κιλά σε σύγκριση με τα λιγότερο πρωτότυπα 13 κιλά.
Όλοι πέφτουν, αλλά όχι το ίδιο
Τι σημαίνουν όλα αυτά; Για να το καταλάβετε, είναι χρήσιμο να πάτε στα συνολικά ποσοστά απώλειας βάρους. Πάνω από το αρχικό τους βάρος (πριν από τη δίαιτα των οκτώ εβδομάδων) η συνδυασμένη ομάδα μείωσε το βάρος της κατά 15%, πολύ πάνω από το 6,7% της ομάδας εικονικού φαρμάκου ή 10% και 13% της ομάδας άσκησης και λιραγλουτίδης. Δηλαδή, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χάσετε βάρος είναι μια γρήγορη υποθερμική δίαιτα . Από εκεί και πέρα όμως, η εμπέδωση της απώλειας βάρους κατά την επόμενη χρονιά επιτυγχάνεται μέσω μιας συγκεκριμένης θεραπείας... Και άσκησης.
Η γραμμή «0» σηματοδοτεί το αρχικό βάρος μετά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της δίαιτας. Σε γκρι, η ομάδα εικονικού φαρμάκου (+6 κιλά). με πράσινο, η ομάδα άσκησης (+2 κιλά). σε μπλε, η ομάδα λιραγλουτίδης (ίδιο βάρος). με κόκκινο το μικτό γκρουπ (-3,4 κιλά,).
Διατήρηση
Όπως εξηγούν οι συγγραφείς, η απλή άσκηση του αθλητισμού «οδήγησε στη διατήρηση της αρχικής απώλειας βάρους και σε περαιτέρω μείωση του σωματικού λίπους». Απέφυγε το φαινόμενο ανάκαμψης που υπέστη η ομάδα εικονικού φαρμάκου, χωρίς θεραπεία ή συγκεκριμένο πρόγραμμα άσκησης, μετά από ένα χρόνο. Από μόνο του δεν βοήθησε στη μείωση του βάρους, αλλά έπαιξε σημαντικό ρόλο στον περιορισμό των επακόλουθων κερδών για περισσότερο από ένα χρόνο. Ο αθλητισμός δεν πρόκειται να σας κάνει να χάσετε βάρος, αλλά θα σας κάνει να μην πάρετε βάρος .
Το πιο αποτελεσματικό .
Οι περισσότερες από τις μελέτες απευθύνονται σε άτομα που είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα, εξ ου και οι δραστικές μειώσεις (περίπου 13 κιλά κατά μέσο όρο) κατά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες της δίαιτας. Για αυτούς, το μείγμα αρχικής δίαιτας + φαρμακευτικής αγωγής + έντονης άσκησης είναι ο πιο σίγουρος τρόπος για να χάσουν βάρος. Για όλους τους άλλους; Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση: η διατροφή είναι πιο αποτελεσματική, ενώ ο αθλητισμός λειτουργεί καλά για τη συντήρηση.