Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Παραλλαγή Όμικρον: Γιατί μερικά rapid test εμφανίζονται «ψευδώς αρνητικά»; – Οι οδηγίες των ειδικών και το τσουχτερό κόστος των PCR

Με το κατά πόσο τα rapid test εντοπίζουν την παραλλαγή Όμικρον ασχολούνται ειδικοί, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που το αποτέλεσμα δείχνει «ψευδώς αρνητικό» σε όποιον υποβάλλεται σε τεστ, ενώ στον μοριακό έλεγχο βγαίνει θετικό.

Οι αμερικάνικες υγειονομικές αρχές ανέφεραν χτες πως τα τεστ αντιγόνων για τον SARS-CoV-2, τα οποία έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα πως δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, είναι λιγότερο ευαίσθητα στην παραλλαγή Όμικρον.

Αυτό σημαίνει πως τα τεστ αυτού του είδους είναι ενδεχόμενο να δίνουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, ακόμη κι αν κάποιος ή κάποια έχει μολυνθεί από την Όμικρον.

«Τα προκαταρκτικά δεδομένα υποδεικνύουν ότι τα τεστ αντιγόνων πράγματι ανιχνεύουν την παραλλαγή Όμικρον, αλλά έχουν μειωμένη ευαισθησία», αναφέρει ανακοίνωση του αμερικανικού ομοσπονδιακού οργανισμού φαρμάκων (FDA).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μην εφησυχάζετε με τα rapid test

Ο οργανισμός κάλεσε τους πολίτες να μην εφησυχάζουν αν έχουν συμπτώματα επειδή ακριβώς τα rapid test δίνουν «ψευδώς αρνητικά» αποτελέσματα.

«Αν κάποιος λάβει αρνητικό αποτέλεσμα αφού κάνει τεστ αντιγόνων, αλλά υπάρχουν υποψίες πως έχει μολυνθεί (…), για παράδειγμα αν έχει συμπτώματα (της Covid-19) ή υψηλή πιθανότητα μόλυνσης, λόγω έκθεσης, είναι σημαντικό να κάνει μοριακή εξέταση (σ.σ. τεστ PCR)», ανέφερε ο οργανισμός.

Απέφυγε τις επαφές αν έχεις συμπτώματα (ακόμη και με αρνητικό τεστ)

Για το ίδιο θέμα μίλησε σήμερα και ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, ο οποίος απάντησε επίσης και σε ερώτημα για τα rapid test και το αν πιάνουν την μετάλλαξη.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ τα rapid test δείχνουν να μην είναι τόσο ευαίσθητα στον εντοπισμό της παραλλαγής Όμικρον και γι’ αυτό αν έχουμε κάποια συμπτώματα θα πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό.

«Η μεγάλη μεταδοτικότητα είναι το πρόβλημα με την Όμικρον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε το rapid test, θα το κάνουμε, ξέρουμε ότι έχει μικρότερη ευαισθησία και ειδικότητα από το μοριακό τεστ, αλλά η σύσταση είναι αν έχουμε συμπτώματα έστω και με αρνητικό rapid test ας αποφύγουμε να έρθουμε σε επαφή με κάποιον», είπε συγκεκριμένα ο κ. Δημόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η διαφορά μοριακού ελέγχου με rapid

Σημειώνεται πως η διαφορά εντοπίζεται στο γεγονός πως τα τεστ αντιγόνων αναζητούν τα αντιγόνα στην επιφάνεια του ιού, ενώ τα μοριακά τεστ ψάχνουν το γενετικό του υλικό.

Τα πρώτα ήταν ήδη λιγότερο ευαίσθητα από τα δεύτερα, θύμισε ο FDA. Η ευαισθησία των τεστ αυτών μειώνεται ακόμη περισσότερο εξαιτίας των πολλαπλών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον. Μολαταύτα, οι εξετάσεις αντιγόνων, γνωστές επίσης και ως γρήγορα τεστ (rapid test), θεωρούνται χρήσιμα από τους ειδικούς γενικά, καθώς μπορούν να γίνονται συχνά, στο σπίτι, με μικρό κόστος, βοηθώντας να ελεγχθεί η πανδημία.

Rapid και PCR test δεν εντοπίζουν μεταλλάξεις

Σε κάθε περίπτωση τα διαγνωστικά τεστ -self, rapid ή PCR- δεν μπορούν να εντοπίσουν ποια μετάλλαξη του κοροναϊού φέρει ο εξεταζόμενος. Δεν γίνεται δηλαδή να γνωρίζεις από ένα rapid αν έχεις τη μετάλλαξη Όμικρον, αν και αυτή βρίσκεται πλέον σε έξαρση, ειδικά στην πρωτεύουσα.

Ωστόσο επιβεβαιώνουν τη μόλυνση από τον κοροναϊό, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη πιστής τήρησης μιας σειρά μέτρων, όπως την αυτοαπομόνωση κατ’ οίκον και την εφαρμογή των κατάλληλων ιατρικών οδηγιών βάσει της συμπτωματολογίας.

Μεγάλο το κόστος για τα PCR

Εξαιτίας λοιπόν μικρής ευαισθησίας που παρουσιάζουν τα rapid test στην παραλλαγή Όμικρον, αρκετοί είναι εκείνοι που προτιμούν μοριακό έλεγχο.

Ωστόσο το κόστος για μία τετραμελής οικογένεια είναι δυσβάσταχτο, αν σκεφτεί κανείς πως συνολικά ο γονέας θα πρέπει να δώσει πάνω από 200 ευρώ.

Συγκεκριμένα για να υποβληθεί ένα άτομο σε μοριακό έλεγχο θα πρέπει να δώσει το ποσό των 40 ευρώ για την παροχή υπηρεσίας και των 20 ευρώ για τη δειγματοληψία, δηλαδή συνολικά 60 ευρώ. Εν αντιθέσει το τεστ ανίχνευσης αντιγόνου του κοροναϊού με τη μέθοδο ταχείας δοκιμασίας (rapid test) το ποσό των 10 ευρώ.

Στο κόστος των τεστ μάλιστα θα πρέπει να προστεθεί πλέον και αυτό των μασκών ενισχυμένης προστασίας, οι οποίες είναι υποχρεωτικές για όσους χρησιμοποιούν τα ΜΜΜ, επισκέπτονται τα σούπερ μάρκετ ή δουλεύουν στην εστίαση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ