Υγεία
Ενημερώθηκε στις:

Γουργουλιάνης: Η Όμικρον θα χειροτερέψει την πίεση στα νοσοκομεία, ανεξαρτήτως θνητότητας

Ρεβεγιόν με την οικογενειακή «φούσκα» του καθενός, αντί για συζήτηση για testing προτείνει για τις γιορτές ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης.

Μιλώντας στο iatronet.gr παραθέτει τις δικές του εκτιμήσεις αναφορικά με τις επιπτώσεις της αναμενόμενης διασποράς της παραλλαγής Όμικρον στο σύστημα υγείας τους επόμενους μήνες, προβλέποντας μεγάλη πίεση στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων.

Με αφορμή τη διαμάχη που προκάλεσε η μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα υποστηρίζει ότι η επικέντρωση της συζήτησης στις ΜΕΘ και στις διασωληνώσεις δεν βοηθά να κατανοηθεί το συνολικό πρόβλημα του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα και να χαραχθούν στρατηγικές που θα δώσουν λύσεις την επόμενη μέρα.

Μεγάλη πίεση στα ΤΕΠ
Ανεξάρτητα από το αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μειωμένη ικανότητα της Όμικρον να προκαλέσει βαριά νόσο, ο κ.Γουργουλιάνης επισημαίνει πως η πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα της νέας παραλλαγής θα επιφέρει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία.

«Με τα δεδομένα που έχουμε για την Όμικρον, με μεγάλη μεταδοτικότητα και μεγάλη νοσηρότητα στην κοινότητα, μάλλον λιγότερες εισαγωγές και λιγότερους θανάτους, το πρόβλημα θα είναι έντονο και θα αρχίζει από τη νοσηρότητα στην κοινότητα», επισημαίνει για να προσθέσει: «Αν επιβεβαιωθεί ότι θα προκαλεί λιγότερους θανάτους, η πρώτη δομή που θα ταλαιπωρηθεί θα είναι η πρωτοβάθμια περίθαλψη και θα φανεί ακόμη περισσότερο η αδυναμία της. Δεν έχουμε οργανωμένη πρωτοβάθμια όπως η Αγγλία, δεν έχουμε ασθενείς χρεωμένους σε γιατρό. Θα πηγαίνουν στα ΤΕΠ, τα οποία θα κάνουν πρωτοβάθμια, ενώ είναι φτιαγμένα να κάνουν τριτοβάθμια. Αυτό βλέπω να γίνεται και αυτό δεν είναι φυσιολογικό».

Ο καθηγητής κάνει την πρόβλεψη πως στην κορύφωση του νέου κύματος θα προσέρχονται στα ΤΕΠ των νοσοκομείων της Λάρισας ως και 200 συμπτωματικοί ασθενείς σε κάθε εφημερία (περισσότεροι από κάθε άλλο κύμα), ενώ οι μολύνσεις στην κοινότητα θα είναι πολλαπλάσιες και μάλλον οι εισαγωγές λιγότερες από σήμερα.

Επιπλέον, ευελπιστεί πως το κύμα ίσως θα έχει μικρότερη διάρκεια, καθώς θα φτάσει γρήγορα στην κορύφωσή του, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας. Αυτό φαίνεται πως συμβαίνει στη Νότια Αφρική, υπό την επιφύλαξη της διαφορετικής ηλικιακής σύνθεσης του εκεί πληθυσμού, αλλά και του γεγονότος ότι η χώρα αυτή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο και αυτή την εποχή εισέρχεται στο καλοκαίρι.

Να δούμε γιατί φτάσαμε ως εδώ
Σε παρέμβασή του πριν από λίγες μέρες, με τίτλο «Μην πυροβολείτε τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», ο κ.Γουργουλιάνης χαρακτήρισε τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα ως μια καλή και ευκρινή «φωτογραφία» της κατάστασης στις ΜΕΘ της χώρας.

Παράλληλα, όμως, τόνισε πως ανοίγει και νέα ερωτήματα έρευνας, όπως την ανάγκη να μελετηθεί χωριστά η θνητότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, με διαχωρισμό περιφερειακών και νομαρχιακών νοσοκομείων.

«Οι πανδημίες δεν κρίνονται μόνο από την κουβέντα για τους διασωληνωμένους και τη θνητότητα στις ΜΕΘ. Κρίνονται από την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας»,προσθέτοντας πως πρέπει να δει κανείς και γιατί φτάσαμε στην κατάσταση που «φωτογραφίζει» η μελέτη. «Όταν μένουν οι ασθενείς πολύ καιρό στα Τμήματα COVID-19, γιατί δεν υπάρχουν ειδικοί γιατροί και καθυστερεί η διασωλήνωση, όταν δεν υπάρχει οργανωμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, δεν φταίει η Μονάδα να χρεώνεται τον αρνητή που θα έρθει καθυστερημένος, θα διασωληνωθεί στα Επείγοντα και θα πεθάνει στη Μονάδα», εξηγεί.

Σε ό,τι αφορά τις γεωγραφικές ανισότητες που αναδεικνύει η μελέτη, ο ίδιος τονίζει την ανάγκη να μελετηθεί ξεχωριστά η θνητότητα στα νοσοκομεία της περιφέρειας, με διαχωρισμό των πανεπιστημιακών και ομαδοποίηση των νομαρχιακών ανάλογα με τον πληθυσμό που καλύπτουν, το προσωπικό τους (αριθμό και κατηγορίες), τις νέες προσλήψεις και τις χρηματοδοτήσεις που έλαβαν.

«Ακούω συχνά τον όρο περιφερειακά νοσοκομεία, και ο πρωθυπουργός τον χρησιμοποίησε. Πρέπει να γίνει σαφές ότι περιφερειακά δεν είναι όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας, αλλά τα πανεπιστημιακά, τα οποία καλύπτουν μια ευρύτερη περιφέρεια.

Περιφερειακό για παράδειγμα είναι το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, ενώ του Βόλου, των Τρικάλων, της Καρδίτσας και το δεύτερο της Λάρισας είναι νομαρχιακά», διευκρινίζει και προσθέτει: «Τα πανεπιστημιακά κατά τη γνώμη μου βρίσκονται στην κατηγορία των νοσοκομείων της Αθήνας. Από τα δεδομένα που έχω και τα μελετώ φαίνεται πως στους δικούς μας ασθενείς, της Πνευμονολογικής Κλινικής, έχουμε χαμηλότερη θνητότητα από αυτήν που περιγράφει η μελέτη Τσιόδρα».

Ρεβεγιόν στην οικογενειακή «φούσκα»
Πέρσι τέτοιες μέρες, παραμονές της έναρξης του εμβολιαστικού προγράμματος, διανύαμε περίοδο σταδιακής ύφεσης του δεύτερου κύματος της πανδημίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, με τα νοσοκομεία γεμάτα, ειδικά στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα. Για τις γιορτές είχε επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 10 το βράδυ, ενώ για τα μεσημεριανά οικογενειακά τραπέζια υπήρχε η σύσταση για σύνθεση οικογενειακής «φούσκας» με μέγιστο αριθμό 9 ατόμων.

Μια παρόμοια «φούσκα» προτείνει ο καθηγητής Γουργουλιάνης να τηρήσουμε και φέτος στο ρεβεγιόν, αυτή τη φορά εθελοντικά, ως μέσο αυτοπροστασίας και αποφυγής διασποράς.

Ο ίδιος συμφωνεί με την πρωθυπουργική απόφαση να κάνει πίσω στο αρχικό σχέδιο της κυβέρνησης για υποχρεωτικό rapid test. «Θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους. Δεν μπορείς να υποχρεώσεις έναν που έχει εμβολιαστεί να κάνει και δύο rapid test. Εγώ αυτό που θα πω είναι ότι χρειάζεται οικογενειακές γιορτές. Στη φούσκα μας, ούτε τεστ ούτε τίποτα», τόνισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...